Ράδιο Βήτα

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει η επιτροπή δεοντολογίας για τις διαγραφές των τεσσάρων

Η ώρα της κρίσης έφτασε για τους Στέφανο Τζουμάκα, Δημήτρη Βίτσα, Νίκο Φίλη και Πάνο Σκουρλέτη καθώς συνεδριάζει η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, σήμερα αναμένεται να οριστούν οι τέσσερις Τριμελείς Επιτροπές, μία επιτροπή για κάθε περίπτωση, προκειμένου να συγκεντρωθεί το υλικό που θα τεκμηριώσει τη θέση της Επιτροπής για καθέναν ξεχωριστά.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, με αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα από τις ΗΠΑ όπου βρισκόταν ανέφερε ότι οι 4 έθεσαν εαυτούς εκτός κόμματος και τους παρέπεμψε στην επιτροπή Δεοντολογίας για τα περαιτέρω.

Ωστόσο, ιδιαίτερη σημασία έχει η καταστατική διαδικασία, μιας και όπως ανέφερε το πρωί στην ΕΡΤ ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνα και μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, για τέτοιες «σοβαρές ποινές» η απόφαση πρέπει να ψηφιστεί από τα 2/3 του σώματος. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως από τα 15 άτομα που αποτελούν την Επιτροπή, θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της διαγραφής τα 10. Τόνισε δε πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Αναλυτικά, τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ:

Βαρτζελή Ρεγγίνα

Βεντούρας Ερρίκος

Γιαννακίδου Χαρίκλεια

Θεοδωρακοπούλου Αναστασία

Κακουλάκης Γεώργιος

Καλογήρου Μιχαήλ

Καπράνας Ζήσης

Κοτσακάς Αντώνης – Πρόεδρος

Κουντούρη Κυριακή

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Πορτάλιου Αμαλία

Σακελλίων Σταμάτης

Σπουρδαλάκης Μιχαήλ

Σταματάκη Ελένη

Χρήστου – Διαούρτα Λίνα

Ποια είναι η διαδικασία πριν τις διαγραφές

«Η Επιτροπή Δεοντολογίας εκλέγεται από το συνέδριο του κόμματος και είναι 15μελής. Πάντα με την ισορροπία των γενικότερων κανόνων του κόμματος συμμετοχής γυναικών στην Επιτροπή αυτή και ο βασικός σκοπός της είναι να προασπίζεται την εικόνα του κόμματος, να φροντίζει ώστε να εφαρμόζονται οι κανόνες και το καταστατικό από όλους. Στην Επιτροπή Δεοντολογίας μπορεί να προσφύγει με μια αναφορά, τεκμηριωμένη ει δυνατόν, το κάθε μέλος για κάποιο άλλο μέλος ή για κάποια απόφαση του οργάνου κλπ» σημείωσε ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ.

Πρόσθεσε πως της όποιας απόφασης «προηγείται μια διαδικασία διερεύνησης της κάθε αναφοράς. Η Επιτροπή ορίζει τρία μέλη τα οποία διερευνούν την υπόθεση, καλεί τον «ενάγοντα» και τον «εναγόμενο» σε μία συζήτηση ενημέρωσης. Αυτοί μπορούν να φέρουν και έναν μικρό αριθμό μαρτύρων και συντάσσεται μία έκθεση. Εάν η πρόταση είναι για τις «αυστηρές» προτάσεις της Επιτροπής, τότε χρειάζεται μια αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων» για διαγραφή ή αναστολή ιδιότητας. Σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ «υπάρχουν και άλλες αποφάσεις, όπως είναι η σύσταση ή η επίπληξη γι’ αυτές αυτές δύο τελευταίες δεν χρειάζεται η γνωμοδότηση του οργάνου στο οποίο ανήκει ο καταγγελλόμενος».

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε να πέσουν οι τόνοι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και να μην αμφισβητεί κανένας την εντιμότητα του κόμματος και των στελεχών του. 

Πηγή topontiki


Σχόλια