Ράδιο Βήτα

Φάμελλος: Με σφραγίδα της κυβέρνησης ξεπουλιέται και το λιμάνι Ηγουμενίτσας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την παρουσία του σήμερα στην Ηγουμενίτσα, έβαλε την προσωπική σφραγίδα του στην ιδιωτικοποίηση του τρίτου σημαντικότερου λιμένα της χώρας και βασικής εθνικής υποδομής με γεωστρατηγική σημασία για το Ιόνιο και την Αδριατική», δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σχολιάζοντας την υπογραφή της σύμβασης πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών (67%) του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας σε κοινοπραξία με ηγέτη τον ιταλικό όμιλο Grimaldi.

Ο κ. Φάμελλος υποστηρίζει πως η παραχώρηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΗΓ στον όμιλο Grimaldi «δημιουργεί ιδιωτικό μονοπώλιο στο λιμάνι, αλλά και οδηγεί στη δημιουργία ιδιωτικού μονοπωλίου στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας- Ιταλίας, εφόσον ο βασικός πελάτης είναι και νέος μεγαλομέτοχος του ΟΛΗΓ».

Και σημειώνει πως η ιδιωτικοποίηση/παραχώρηση «θα προκαλέσει την ακύρωση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων για την Ηγουμενίτσα, αφού ο ιδιώτης δεν υποχρεώνεται πλέον σε οποιασδήποτε επένδυση, όπως αυτή της Μαρίνας της Ηγουμενίτσας που υποτίθεται ότι θα υλοποιούνταν».

«Αυτό έρχεται σε συνέχεια της ακύρωσης άλλων σπουδαίων έργων επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως είναι η δημιουργία του Εμπορευματικού Κέντρου Θεσπρωτίας και η Σιδηροδρομική Εγνατία», τονίζει χαρακτηριστικά.

«Εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων»

Προσθέτει, μάλιστα, πως «αγνοείται ο Περιφερειακός άξονας της Ηγουμενίτσας με την ταυτόχρονη σύνδεσή του με το τελωνείο Μαυροματίου στα σύνορα με τη γειτονική Αλβανία, που θα έδινε υπεραξία στην περιοχή. Και η παραχώρηση της χερσαίας ζώνης στην τοπική κοινωνία κινδυνεύει να μείνει κενό γράμμα, αφού δεν συνδυάζεται με αντισταθμιστικά που θα εξασφάλιζαν την αξιοποίηση και τη βιωσιμότητα της διαχείρισής της από τους οικείους ΟΤΑ».

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως «οι επιλογές Μητσοτάκη έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το ευρωπαϊκό μοντέλο αξιοποίησης των λιμανιών, όπου η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα τους συνδυάζεται με πραγματοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων σε επιμέρους δραστηριότητες».

«Η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων με την πώληση του λιμανιού, πέρα από τις οικονομικές της επιπτώσεις, όπως η αύξηση του κόστους στο εισαγωγικό και στο εξαγωγικό εμπόριο, υπονομεύει τη δυνατότητα της χώρας να παρεμβαίνει σε μια περιοχή με ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον, συγκεκριμένα των Δυτικών Βαλκανίων και της Αδριατικής», υπογραμμίζει ο Σωκράτης Φάμελλος, καταλήγοντας πως «οι ιδεοληπτικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας». 

Πηγή tanea

 

Σχόλια