Ράδιο Βήτα

Σε κατάσταση συναγερμού η ΕΛ.ΑΣ για τρομοκρατικά χτυπήματα

Ο πόλεμος στο Ισραήλ και το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες έχει σαν αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός στην Ελληνική Αστυνομία, που είναι σε διαρκή συνεργασία με την ΕΥΠ για την αποφυγή τρομοκρατικού χτυπήματος. Σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματικούς δεν υπάρχει για την ώρα οποιαδήποτε πληροφορία για επίθεση σε ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στην πρωινή εκπομπή του OPEN, «Τώρα Μαζί», η προσοχή είναι στραμμένη (εκτός από Αθήνα και Θεσσαλονίκη) σε περιοχές όπως Κομοτηνή, η Κως, η Λέσβος και η Σάμος, καθώς σχεδόν σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν εβραϊκά μνημεία, συναγωγές, σχολεία, τόποι λατρείας ή ιστορικού ενδιαφέροντος, αλλά και άτυπα τζαμιά και χώροι συνάντησης πιστών.

Οι ελληνικές αρχές δεν κινούνται σε θολά νερά, αλλά βασίζονται σε έναν «χάρτη» που μετρά σχεδόν 8 χρόνια ζωής, με καθημερινή ροή πληροφοριών. Αυτή περιλαμβάνει: ονόματα, χώρους λατρείας, άτυπα τζαμιά, ανενεργούς θύλακες, αλλά και άτομα που έχουν προσαχθεί κατά το παρελθόν, άτομα που προχωρούν σε ακραία θρησκευτικά κηρύγματα μίσους και μέλη της οικογένειάς τους που ενδεχομένως συνδράμουν στις δράσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο για την Αττική τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει δεκάδες προσαγωγές ατόμων στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, -αρκετοί εξ αυτών είναι από το Ιράν.

Πάνω από 150 εν δυνάμει στόχοι

Στα έγγραφα που έχουν σταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες μόνο για την Αττική αναφέρονται πάνω από 150 στόχοι μόνο για την Αττική. Πέρα από τα σημεία ισραηλινού ή παλαιστινιακού ενδιαφέροντος (πρεσβείες, χώροι λατρείας, κ.λπ.), σε αυτά αναφέρονται τόσο η Βουλή των Ελλήνων, το Ζάππειο, ο Εθνικός Κήπος και η Ακρόπολη όσο και όλοι οι σταθμοί μετρό και του ηλεκτρικού, εμπορικά κέντρα, πολυσύχναστοι δρόμοι (Ερμού, Μοναστηράκι, κ.λπ.) και εν γένει όλα τα σημεία όπου συνωστίζεται κόσμος.

Σε απόλυτη επιφυλακή είναι οι ελληνικές Αρχές και για όσους εισέρχονται τώρα στη χώρα μας. Κλιμάκια της ΕΥΠ, άλλωστε, βρίσκονται σταθερά στα νησιά μας και στον Έβρο χαρτογραφώντας τις νέες μεταναστευτικές ροές. Ελέγχουν επίσης τις τάσεις μέσα στα ΚΥΤ και σαρώνουν αναρτήσεις και προφίλ στα social media, αναζητώντας τους «μοναχικούς λύκους». Ψάχνουν, δηλαδή, για άτομα που παρόλο που αν και συνήθως εμφανίζονται να δρουν μόνα τους στην πραγματικότητα διατηρούν στενές επαφές με επιχειρησιακές ομάδες της Ισλαμικής ή άλλης μορφής τρομοκρατίας. Δεν αποκλείεται, όμως, να ενεργούν και από μόνα τους.

Τα χαρακτηριστικά των μοναχικών λύκων

  • Συνήθως είναι άνθρωποι που δεν πηγαίνει ο νους
  • Φιλήσυχοι
  • Δεν εκφράζουν πολιτικές πεποιθήσεις
  • Έχουν έντονο ιδεολογικοθρησκευτικό υπόβαθρο
  • Βαθιά ριζοσπαστικοποιημένα άτομα
  • Αποφασισμένοι να χάσουν τη ζωή τους για να γίνουν μάρτυρες
  • Δρουν πάντα με σχέδιο
  • Μούσι (ιδίως παλαιότερα, παίρνουν τα μέτρα τους)
  • Ενδυμασία (εξελίσσονται κι αυτοί)
  • Κυρίως δρουν σε χώρες όπου υπάρχει έντονο ισλαμικό στοιχείο 
Πηγή tovima

 


Σχόλια