Ράδιο Βήτα

Συναγερμός για τρομοκρατικές επιθέσεις

Η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, με αφορμή την ανάφλεξη στη Γάζα, καλούν τους οπαδούς τους να πλήξουν αμερικανικούς και εβραϊκούς στόχους στη Μέση Ανατολή ή στη Δύση, σύμφωνα με δημοσιεύματα της Guardian.

Σε σειρά δηλώσεων τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αξιωματούχοι της Αλ Κάιντα συνεχάρησαν τη Χαμάς για την «εισβολή της στο Ισραήλ», αναφερόμενοι σε τρομοκρατικές επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 1.400 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, στις 7 Οκτωβρίου.

Η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα προσφέρει ευκαιρία στις ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις, εκτιμούν ειδικοί.

Πρόσφατα η Αλ Σαμπάαμπ, η προσκείμενη στην Αλ Κάιντα τρομοκρατική οργάνωση της Σομαλίας, ανέφερε πως η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δεν είναι μόνο «μάχη των ισλαμιστών στη γη της Παλαιστίνης, αλλά μάχη της παγκόσμιας μουσουλμανικής κοινότητας».

Και πρόσθεσε: «Οι μουσουλμάνοι πρέπει να συγκεντρωθούν και να προσφέρουν ό,τι μπορούν για να υποστηρίξουν τους μουτζαχεντίν ενάντια στους Εβραίους και στους υποκριτές άπιστους συμμάχους τους».

Σύμφωνα με το Long War Journal, έναν ειδησεογραφικό ιστότοπο που ειδικεύεται στους τζιχαντιστές και άλλα παρακλάδια της Αλ Κάιντα στη βόρεια και δυτική Αφρική εξήραν τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ και κάλεσαν σε περαιτέρω βία κατά των Εβραίων.

«Συγχαίρουμε τις ενέργειές σας και σας προτρέπουμε να συνεχίσετε με υπομονή στο μονοπάτι του τζιχάντ», ανέφεραν οι ομάδες σε ανακοίνωσή τους.

 Φοβούνται νέο κύμα εξτρεμιστικής βίας

Οι εκκλήσεις αυτές αυξάνουν περαιτέρω τις ανησυχίες των δυτικών αξιωματούχων για ένα νέο κύμα εξτρεμιστικής βίας. Την περασμένη εβδομάδα, οι επικεφαλής της MI5 και του FBI δήλωσαν ότι οι εβραϊκές κοινότητες και άλλες ομάδες μπορεί να αντιμετωπίσουν κίνδυνο.

Ο Κεν Μακάλουμ, επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας εσωτερικής κατασκοπείας MI5, δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος, άτομα που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί στο Διαδίκτυο, να αντιδράσουν με «αυθόρμητους τρόπους» μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ.

Τον Μάιο, οι ολλανδικές υπηρεσίες ασφαλείας προειδοποίησαν ότι η τρομοκρατική απειλή από το Ισλαμικό Κράτος για την Ευρώπη είχε αυξηθεί ξανά. Τον ίδιο μήνα, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως ο κίνδυνος ισλαμιστικής τρομοκρατίας αυξάνεται και πάλι και ότι η χώρα του, καθώς και οι γείτονές της, βρίσκονται στο στόχαστρο.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, εκπαιδευτικός μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στη Γαλλία από έναν δράστη που είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και δύο Σουηδοί οπαδοί ποδοσφαίρου πυροβολήθηκαν θανάσιμα στις Βρυξέλλες από έναν 45χρονο που ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας.

«Αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιο πιθανό να δούμε μεμονωμένα άτομα να ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους εκκλήσεις, καθώς, όμως, ο πόλεμος συνεχίζεται θα μπορούσαμε να δούμε πιο οργανωμένες προσπάθειες», δήλωσε ο Κάλεμπ Γουάις, ανώτερος αναλυτής του Bridgeway Foundation.

Η Αλ Κάιντα, η οποία στο παρελθόν έχει ασκήσει κριτική σε οργανώσεις όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, δεν έχει σημαντική παρουσία ούτε στη Γάζα ούτε στη Δυτική Οχθη. Αν και μοιράζονται ορισμένους στόχους και ιδέες, υπάρχουν πολύ σημαντικές ιδεολογικές διαφορές. Η Αλ Κάιντα, για παράδειγμα, έχει επικρίνει τη συμμετοχή των δύο οργανώσεων στην «πολιτική» διακυβέρνηση της Γάζας και του Λιβάνου, αντίστοιχα.

Σε ανακοίνωσή του, το Ισλαμικό Κράτος επέκρινε τη Χαμάς για τους δεσμούς της με το Ιράν και την εστίασή της στο Ισραήλ. Η οργάνωση κάλεσε σε επιθέσεις κατά των Εβραίων παντού, αλλά συγκεκριμένα στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη. 

Πηγή eleftherostypos

 

 

Σχόλια