Ράδιο Βήτα

Σολτς : «Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στη χώρα»

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς εξέφρασε σήμερα την οργή του για την επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα έξω από συναγωγή στο Βερολίνο, εναντίον της οποία άγνωστοι έριξαν βόμβες μολότοφ.

«Θέλω να πω ξεκάθαρα ότι είμαι εξοργισμένος. Με εξοργίζουν προσωπικά αυτά που φωνάζουν και κάνουν κάποιοι», τόνισε ο Σολτς στη διάρκεια επίσκεψής του στην Αίγυπτο.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρόσθεσε: «Οι επιθέσεις εναντίον εβραϊκών θεσμών και οι πράξεις βίας στους δρόμους μας είναι ποταπές και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στη Γερμανία».

Δύο άνδρες με καλυμμένο το πρόσωπο έριξαν νωρίς σήμερα το πρωί βόμβες μολότοφ εναντίον συναγωγής στο κέντρο του Βερολίνου, ανακοίνωσε η αστυνομία, προσθέτοντας ότι έχει συλλάβει έναν άλλον άνδρα ο οποίος φώναζε αντισημιτικά συνθήματα.

Δύο μπουκάλια με εύφλεκτο υγρό έσπασαν στο πεζοδρόμιο χωρίς να προκληθούν ζημιές, σημείωσε η ίδια πηγή. Οι υπηρεσίες ασφαλείας ερευνούν το συμβάν.

Στο μεταξύ στη Γερμανία έχει ενισχυθεί η ασφάλεια γύρω από εβραϊκούς θεσμούς μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και τα αντίποινα του ισραηλινού στρατού, μια κατάσταση που έχει οξύνει την ένταση μεταξύ της αραβόφωνης και της εβραϊκής κοινότητας στη χώρα.

Εβραϊκές οργανώσεις έχουν καταγγείλει την αίσθηση ανασφάλειας, ενώ η αστυνομία έχει απορρίψει τα περισσότερα αιτήματα για διεξαγωγή διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων και έχει διαλύσει αρκετές τέτοιες αυθόρμητες συγκεντρώσεις. 

Πηγή kathimerini

Σχόλια