Ράδιο Βήτα

Γάζα: Βαθαίνει το ανθρωπιστικό δράμα

Βαθαίνει η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ απελπιστική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες θα αντιμετωπίζονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά καθώς τα καύσιμα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία τους τελειώνουν.  

Η υπηρεσία του ΟΗΕ στη Γάζα (UNRWA) δήλωσε ότι θα αναγκαστεί να σταματήσει τις δράσεις της λόγω έλλειψης καυσίμων, επιδεινώνοντας την ανθρωπιστική κρίση.

Από την πλευρά του ο στρατός του Ισραήλ δεν θα επιτρέψει την είσοδο καυσίμων στη Γάζα επειδή η Χαμάς χρειάζεται τα καύσιμα αυτά για τις επιχειρησιακές της υποδομές.

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) αντιναύαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι υποστήριξε ότι τα καύσιμα από την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA) «εκλάπησαν από τη Χαμάς».

Η δήλωση ήρθε ως απάντηση σε ερώτηση σχετικά με το αν το Ισραήλ θα εξέταζε το ενδεχόμενο να επιτρέψει την είσοδο καυσίμων στην περιοχή, αν αυτό γινόταν σε αντάλλαγμα για ομήρους.

«Η Χαμάς χρειάζεται απεγνωσμένα καύσιμα και μετά την κλοπή από την UNRWA, θα συζητήσουμε τα καύσιμα με τον κόσμο και αν τα νοσοκομεία έχουν πρόβλημα, τότε θα πρέπει να απευθυνθούν στη Χαμάς - θα πρέπει (η Χαμάς) να γεμίσει τα καύσιμα για τα νοσοκομεία και τους πολίτες».

Δεδομένου ότι τα καύσιμα που απαιτούνται για τη λειτουργία των συστημάτων ύδρευσης τελειώνουν, ορισμένοι κάτοικοι της Γάζας αναγκάζονται να πίνουν βρώμικο, αλμυρό νερό, προκαλώντας ανησυχίες για κρίση υγείας και φόβους ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αρχίσουν να πεθαίνουν από αφυδάτωση.

Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα δοκιμάζει και τη διεθνή κοινότητα. Το θερμόμετρο της έντασης ανέβηκε στα ύψη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη (24/10), με το Ισραήλ να ζητά την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του οργανισμού.

Αφορμή αποτέλεσε η έκκληση για «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», λέγοντας ότι στη Γάζα παρατηρούνται «σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και η φράση ότι η επίθεση στο Ισραήλ δεν έγινε σε κενό.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν, γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάλεσε τον Γκουτέρες «να παραιτηθεί αμέσως» μετά τις δηλώσεις του και δήλωσε ότι «δεν είναι κατάλληλος να ηγηθεί του ΟΗΕ». Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν, ο οποίος βρισκόταν στα Ηνωμένα Έθνη την Τρίτη (24/10), ξεκαθάρισε ότι δεν θα συναντηθεί με τον Γκουτέρες και ότι «δεν υπάρχει χώρος για μια ισορροπημένη προσέγγιση».

Μιλώντας στο CNNi, η βασίλισσα Ράνια Αλ Αμπντάλα της Ιορδανίας έκανε λόγο για ένα «κραυγαλέο διπλό πρότυπο», καθώς ο δυτικός κόσμος καταδικάζει την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αλλά δεν καταδικάζει τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα ούτε ζητάει κατάπαυση του πυρός. 

Πηγή cnn.gr

Σχόλια