Ράδιο Βήτα

Δεν ανησυχούν τους σεισμολόγους τα 5,1 Ρίχτερ της Εύβοιας

Αναστάτωση προκάλεσε στους κατοίκους της Αττικής, της Εύβοιας και της Κεντρικής Στερεάς η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε λίγο πριν τις 08:30 το πρωί της Παρασκευής, με επίκεντρο 8 χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου Ευβοίας.

Το μέγεθος του σεισμού ήταν 5,1 βαθμών, ωστόσο στην περιοχή τις τελευταίες ώρες έχουν σημειωθεί δεκάδες δονήσεις μικρότερης έντασης, με τους επιστήμονες να προσπαθούν να εξακριβώσουν αν αυτή η δόνηση ήταν η κύρια ή μπορεί να σημειωθεί κι άλλη ισχυρότερη.

Καθησυχαστικοί οι ειδικοί

Αυτό προσπάθησε να εξηγήσει και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος μίλησε στο MEGA, για τη μετασεισμική ακολουθία στην περιοχή της Εύβοιας.

«Όσο οδεύουμε στο να συμπληρώσουμε 24ωρο, η μετασεισμική ακολουθία πηγαίνει πολύ καλά. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε αρκετούς μετασεισμούς με ικανοποιητικά μεγέθη. Το μεγαλύτερο μέγεθος έφτασε τα 3,8 Ρίχτερ» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Αυτό μας ενισχύει την άποψη ότι πρόκειται μάλλον για τον κύριο σεισμό, κρατώντας όμως την επιφύλαξη. Δεν θα ήταν όμως έκπληξη, οι μετασεισμοί που θα γίνουν να ξεπεράσουν το 3,8, μπορεί να πάμε στο 4 ή στο 4,5. Θα είναι μία φυσιολογική εξέλιξη», πρόσθεσε.

Θα ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα;

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ρωτήθηκε αν η σεισμική δόνηση αυτή μπορεί να ενεργοποιήσει και άλλα ρήγματα στον ελλαδικό χώρο, με την απάντηση να είναι αρνητική.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να διεγερθεί ένα άλλο κοντινό ρήγμα, ο σεισμός δεν ήταν και τόσο μεγάλος. Θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερος για να γίνει ενδεχομένως αυτό» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Τα στοιχεία λένε πως η Ελλάδα την διετία 2019-2021, έζησε πολλούς ισχυρούς σεισμούς. Όταν λέμε ισχυρό σεισμό εννοούμε από 6 και πάνω, είχαμε στο Αρκαλοχώρι στην Κρήτη, στη Σάμο το 2020 με μέγεθος 7 Ρίχτερ και στον Τύρναβο με 6,2-6,3 Ρίχτερ. Αυτοί οι σεισμοί εκτόνωσαν ένα σημαντικό ποσό σεισμικής ενέργειας. Διανύουμε μία επόμενη φάση ύφεσης της σεισμικής δραστηριότητας, έχουμε μία «σεισμική άπνοια», αυτή όμως η φάση δεν θα διαρκέσει για πάντα. θα έρθει η στιγμή που θα έρθουμε αντιμέτωποι με έναν ισχυρό σεισμό» συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Υπάρχουν περιοχές που μελετάμε για σεισμό για μεγαλύτερη ή μικρότερη πιθανότητα. Ο επίσημος αντισεισμικός κανονισμός περιγράφει το διαφορετικό επίπεδο σεισμικότητας στον ελλαδικό χώρο. Υπάρχουν όμως και οι σεισμικές εκπλήξεις, όπως ο σεισμός στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999», κατέληξε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος. 

Πηγή in.gr

Σχόλια