Ράδιο Βήτα

Αντιτορπιλικό «Βέλος»: Έρευνα για τον ελλιμενισμό του ζητά ο Δένδιας

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ζήτησε από την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού να διερευνηθεί το ζήτημα του τόπου ελλιμενισμού του Αντιτορπιλικού «Βέλος».

Το αίτημα Δένδια, έρχεται μετά τις ζημιές που υπέστη το ιστορικό αντιτορπιλικό, κατά την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε και τη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται ελλιμενισμένο.

Υπενθυμίζεται πως οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή το περασμένο Σαββατοκύριακο «τραυμάτισαν» το πλοίο καθώς προσέκρουε στο κρηπίδωμα της Νέας Παραλίας με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρή ζημιά στην πρύμνη του, όπου προκλήθηκε ένα ιδιαίτερα μεγάλο ρήγμα.

Το «Βέλος» παροπλίσθηκε από το 1991 και από το 1994 μετατράπηκε σε Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα. Μάλιστα από το 2019 αγκυροβόλησε στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης και το κοινό μπορούσε να το επισκεφτεί.

«Να επιστρέψει το πλοίο στο Πάρκο ναυτικής παράδοσης στο Π. Φάληρο»

Μετά το ρήγμα που υπέστη το πλοίο, ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (Σ.Φ.Ε.Α.) 1967-1974 ζητά την ασφαλή επιστροφή του αντιτορπιλικού στην προβλεπόμενη θέση του, στο «Πάρκο ναυτικής παράδοσης» στο Π. Φάληρο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου: «Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας προς την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, γιατί εξακολουθεί να κωφεύει στα διαβήματά μας -και τις σχετικές ερωτήσεις βουλευτών- που προειδοποιούσαν ότι «η κατάσταση του πλοίου είναι ΑΚΡΩΣ ανησυχητική κι επισφαλής», καθώς ο χώρος της Νέας Παραλίας στην Θεσσαλονίκη στον οποίο μεταφέρθηκε το πλοίο είναι εντελώς ακατάλληλος και δεν πληρούνται οι διεθνείς προβλέψεις ασφαλείας κατά ISPS Code κι επιπλέον γιατί σαν πολεμικό πλοίο δεν έχει την κατάλληλη προστασία, δεδομένου ότι ο χώρος αυτός είναι επισφαλής γιατί δεν συνιστά ασφαλές λιμάνι.

Αντιθέτως, είναι ανοιχτός στους ανέμους [κυρίως βαρδάρης] και στη θάλασσα, με αποτέλεσμα το μνημείο να είναι απολύτως απροστάτευτο από τα καιρικά φαινόμενα.

Για ένα πλοίο 80 ετών που χρειάζεται συστηματική και ιδιαίτερη συντήρηση, οι συνθήκες αυτές είναι καταστροφικές».

Την επιστροφή του αντιτορπιλικού «Βέλος» στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στο Παλαιό Φάληρο ζήτησαν επίσης,  ο βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ευάγγελος Αποστολάκης και οι Δημήτρης Μπιάγκης, Γιώργος Πεταλωτής από το ΠΑΣΟΚ. 

Πηγή in.gr

Σχόλια