Ράδιο Βήτα

Προϋπολογισμός: Ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή «επιταγής ακρίβειας»

Τον δρόμο για ανακοινώσεις μιας νέας έκτακτης παροχής τον Δεκέμβριο στους πλέον ευάλωτους, εν μέσω κρίσης και χωρίς να διαταράξει στο ελάχιστο τον αναθεωρημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ, ανοίγει το «περίσσευμα» 300 εκατ. ευρώ που προέκυψε στον κρατικό προϋπολογισμό κατά τον μήνα Οκτώβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr η νέα επιταγή ακρίβειας που θα ανακοινωθεί θα αφορά δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Το ύψος της θα διαφοροποιείται με βάση εισοδηματικά κριτήρια και μπορεί να ξεπερνά και τα 200 ευρώ.

Η χορήγηση του εκτάκτου επιδόματος θα γίνει κατά βάση σε δικαιούχους που βρίσκονται σε έτοιμες «λίστες» φορέων όπως του ΟΠΕΚΑ, της ΔΥΠΑ/ΟΑΕΔ, αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων. Κριτήριο θα αποτελεί να έχουν περιλαμβάνονταν στο αρχείο πληρωμών τον μήνα Νοέμβριο, ώστε να τους καταβληθεί αυτόματα και χωρίς καθυστερήσεις τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο το σύστημα αυτό δεν αποκλείει λάθη και αδικίες, όπως αυτά που διαπιστώθηκαν πέρυσι, όταν από λάθος των ιδίων των φορέων, άποροι ανάπηροι και κατάκοιτοι επιδοτούμενοι του ΟΠΕΚΑ έχασαν την πληρωμή του Νοεμβρίου και εξ αυτού του λόγου έχασαν και το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ, ακόμα και στις περιπτώσεις που τα λάθη διαπιστώθηκαν εκ των υστέρων και εισέπραξαν αναδρομικά την παροχή που τους είχε διακοπεί!

Τι εξετάζεται

Σε ξεχωριστό πλαίσιο θα εξεταστεί η επιταγή ακρίβειας προς τους χαμηλοσυνταξιούχους και είναι πιθανόν να υπάρξουν αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενότερα από τα περσινά. Ειδικότερα εξετάζεται το σενάριο να δοθεί φέτος η επιταγή ακρίβειας σε χαμηλοσυνταξιούχους με μηνιαίο εισόδημα έως 700 ευρώ, δηλαδή ετήσιο εισόδημα κοντά στα 8.400 ευρώ έναντι 800 ευρώ και ετήσιο 9.600 ευρώ, που ήταν πέρυσι.

Επίσης η επιταγή ακρίβειας είναι πιθανόν να δοθεί μόνο στους συνταξιούχους που δεν θα λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς, τουλάχιστον στο μέγιστο ποσό της, δηλαδή 200 ευρώ, καθώς αν έπαιρναν συνδυαστικά και τις δυο ενισχύσεις στο τέλος θα έφταναν να λάβουν περισσότερα από άλλους συνταξιούχους που θα πάρουν μόνο την αύξηση 3%.

«Επιταγή ακρίβειας» θα δοθεί όπως και πέρυσι σε περίπου 1 εκατ. δικαιούχους, ευάλωτα νοικοκυριά, άτομα με αναπηρία, οικογένειες με παιδιά ή άλλες κατηγορίες πολιτών, καθώς και σε χαμηλόμισθους που εισπράττουν σε μηνιαία βάση το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Με βάση τα παραπάνω, το έκτακτο βοήθημα αναμένεται να καλύψει:

  • 800.000 Οικογένειες με παιδιά
  • 205.000 Δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  • 182.000 Άτομα με αναπηρία
  • 100.000 Μακροχρόνια άνεργους (μη επιδοτούμενοι)

Επιπλέον, τον Δεκέμβριο θα δοθούν και άλλα δύο μέτρα που έχουν ανακοινωθεί:

· Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: από την 1η Δεκεμβρίου το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) που θα καταβληθεί τα Χριστούγεννα αυξάνεται κατά 8% ενώ διευρύνονται και τα εισοδηματικά κριτήρια. Σήμερα το ΕΕΕ ξεκινά από τα 200 ευρώ και φτάνει έως τα 400 ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας. Με την αύξηση το ποσό θα κυμαίνεται από 216 έως 432 ευρώ.

· Επίδομα προσωπικής διαφοράς. Το επίδομα 100-200 ευρώ, θα λάβουν την περίοδο των γιορτών 750.000 συνταξιούχοι που δεν δικαιούνται την αύξηση του 3%-3.2% καθώς διατηρούν προσωπική διαφορά.

Ειδικότερα, το επίδομα θα δοθεί σε συνταξιούχους με συντάξεις έως 1600 ευρώ που έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ. Για συντάξεις έως 700 ευρώ το επίδομα θα ανέρχεται σε 200 ευρώ, για συντάξεις από 701 έως 1.100 ευρώ το επίδομα θα είναι 150 ευρώ και για συντάξεις από 1101 έως 1600 ευρώ το επίδομα θα ανέρχεται σε 100 ευρώ.

Για παράδειγμα , συνταξιούχος με σύνταξη 700 ευρώ που δεν δικαιούνται αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς θα λάβει επίδομα 200 ευρώ. Συνταξιούχος με σύνταξη 1.500 ευρώ που δεν δικαιούνται αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς θα λάβει επίδομα ύψους 100 ευρώ. 

Πηγή newmoney

 


Σχόλια