Ράδιο Βήτα

Μαρινάκης: Δεν είναι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροφυγάδες

«Πρέπει να μείνουμε μακριά από λογικές ισοπέδωσης και τσουβαλιάσματος, δεν είναι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροφυγάδες», επέμεινε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στις ερωτήσεις κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για το νομοσχέδιο σχετικά με τον εξορθολογισμό της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών. «Δεν αυξάνεται κάποιος φορολογικός συντελεστής, μιλάμε για μία συνολικότερη παρέμβαση, το τεκμήριο είναι μαχητό, ενώ τα έσοδα που θα προκύψουν θα επιστρέψουν σε αναγκαίες δράσεις για την Υγεία και την Παιδεία», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.

Μάλιστα, επιτέθηκε κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη για όσα ανέφερε χθες, παραπέμποντας στο ασφαλιστικό – φορολογικό νομοσχέδιο του Γιώργου Κατρούγκαλου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση του κόμματος, που σήμερα είναι πρόεδρος ο κ. Κασσελάκης, αύξησε ή καθιέρωσε 29 φορολογικούς συντελεστές.

Ερωτηθείς για τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντέκρουσε αιτιάσεις περί ανοχής ή ανικανότητας από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας και σημείωσε ότι η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε στη σύλληψη 14 ατόμων. «Ο παραβάτης δεν έχει πολιτικό χρώμα, όταν διαπιστώνεται υπέρβαση των ορίων των αστυνομικών οργάνων τότε διατάσσεται Ε.Δ.Ε. όπως έγινε χθες», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Με αφορμή τα περί επίσκεψης του πρώην γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση έκανε λόγο για μείζον θέμα. «Πρέπει να μάθουμε τι συνέβαινε με αυτούς τους ανθρώπους, που έβριζαν, διέδιδαν fake news και δημιουργούσαν hashtags, που ταύτιζαν ένα ολόκληρο κόμμα με ειδεχθή εγκλήματα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τα πρόστιμα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε επίσης ότι πρόστιμα συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ επιβλήθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης σε δύο πολυεθνικές εταιρείες για αθέμιτη κερδοφορία. «Τα πρόστιμα έχουν από την αρχή του 2023 αγγίξει τα 8 εκατ. ευρώ. Μάλιστα έχει παρατηρηθεί πως κατόπιν της επιβολής των προστίμων έχουν σημειωθεί μειώσεις στις τιμές των αντίστοιχων κωδικών, που φθάνουν μέχρι και το 25%».

Ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για συνέχιση και εντατικοποίηση των ελέγχων καθώς και για το ότι «φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας δεν θα γίνουν ανεκτά». «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Κανείς δεν μπορεί και δεν πρόκειται να κερδοσκοπεί σε βάρος των πολιτών και της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε.

Το νομοσχέδιο για την φοροδιαφυγή

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την φοροδιαφυγή, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι είναι μια συνολική παρέμβαση που βασίζεται στην διεξαγωγή στοχευμένων ελέγχων και λαμβάνει μέτρα που αφορούν στη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, την ΑΑΔΕ, στην αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, στον περιορισμό της χρήσης των μετρητών, τη δίκαιη φορολόγηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων και τη δικαιότερη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Υπογράμμισε ότι το νέο σύστημα έχει ως σημείο αναφοράς τον κατώτατο μισθό θεωρώντας ότι δεν μπορεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας να έχει εισόδημα μικρότερο από έναν εργαζόμενό του που αμείβεται με τις κατώτατες αποδοχές. Πρόσθεσε πως ταυτόχρονα ως πρόσθετο κίνητρο για τη φορολογική τους συνέπεια οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα εμφανίζουν κέρδη άνω του τεκμαρτού ορίου θα έχουν από 1/1/2024 αυτόματη έκπτωση 50% από το τέλος επιτηδεύματος ενώ για όλους τους υπόλοιπους η έκπτωση θα ανέρχεται σε 25%, με ξεχωριστή μέριμνα για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις. Ευνοϊκότερο καθεστώς προβλέπεται και για τα άτομα με αναπηρία και τους κατοίκους μικρών νησιών και οικισμών.

«Το τεκμήριο εισοδημάτων που εισάγεται με το ν/σ είναι μαχητό», τόνισε.

Μίλησε επίσης για την επέκταση της χρήσης POS και σε άλλους κλάδους της λιανικής και ανέφερε ότι με το νέο νομοσχέδιο αυστηροποιείται μια σειρά κυρώσεων ενώ επιβάλλονται υποχρεώσεις στις εταιρίες εμπορίας καυσίμων.  Ακόμη αναφέρθηκε στη δημιουργία της νέας εφαρμογής appodixi, στην οποία όποιος θέλει θα μπορεί να υποβάλει εύκολα μια καταγγελία και να επιβραβεύεται ανταποδοτικά σε περίπτωση παράβασης.

«Συνολικά οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, στην πλήρη εφαρμογή τους εκτιμάται ότι θα αποδώσουν 3 δισεκατ. ευρώ ετησίως», είπε.

Πηγή enikos

Σχόλια