Ράδιο Βήτα Chatbox

Κτηματαγορά: 1,64 δισ. ευρώ από ξένους για αγορές ακινήτων

Σε «ράγες» ανάπτυξης έτρεξε το 2023 η ελληνική αγορά ακινήτων, με άνοδο ζήτησης, τιμών και ξένων επενδύσεων. Στον αντίποδα, η οικοδομή έγινε ακριβότερη, ενώ τα υψηλά επιτόκια έριξαν τη ζήτηση για νέα στεγαστικά δάνεια.

Οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν 13,9% στο 9μηνο, η οικοδομή άνοιξε τις εργασίες της, αλλά έγινε ακριβότερη κατά 6,7%, ενώ το μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό ανέβασε τις επενδύσεις σε ακίνητα λίγο πάνω από 1,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την «Ενδιάμεση Εκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2023», οι τιμές των ακινήτων συνέχισαν την ανοδική πορεία τους, καθώς η αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας για ακίνητα καλών προδιαγραφών ήταν μεγαλύτερη από την προσφορά και συντηρεί υψηλούς ρυθμούς αύξησης. Ωστόσο, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ενδεχομένως βαδίζουμε σε μια περίοδο διόρθωσης των τιμών.

Ανοδικά

Στην αγορά των κατοικιών, συνεχίζουν οι ισχυροί ρυθμοί αύξησης στις τιμές των διαμερισμάτων έως και το γ’ τρίμηνο του 2023. Με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το εννεάμηνο του 2023 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν αυξημένες κατά 13,9% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης κατά 11,2% το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Σε τοπικό επίπεδο, οι τιμές των κατοικιών εμφανίζουν ετερογένεια ως προς τις μεταβολές τους με σημαντικές αυξήσεις κυρίως σε θέσεις με έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και μικρότερες μεταβολές σε άλλες. Στην αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας κατά το εννεάμηνο του 2023 συνέβαλαν σημαντικά οι υψηλοί ρυθμοί αύξησης των τιμών των περισσότερων αστικών περιοχών της χώρας.

Ο χάρτης

Ειδικότερα, οι μεγαλύτεροι ρυθμοί αύξησης καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη (16,5%), στην Αθήνα (14,5%) και στις άλλες μεγάλες πόλεις (14,1%), ενώ στις λοιπές περιοχές της χώρας ο ρυθμός αύξησης ήταν ηπιότερος (11,1%). Την ίδια περίοδο οι τιμές των παλαιών διαμερισμάτων (ηλικίας άνω των 5 ετών) αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 14,4%, έναντι 13,1% για τις τιμές των νέων διαμερισμάτων.

Κατά τη διάρκεια του 2023 η ελληνική αγορά ακινήτων προσέλκυσε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, παρά τις αρνητικές εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον και τις αβεβαιότητες που ανακύπτουν κατά την τελευταία διετία από την εντεινόμενη γεωπολιτική αστάθεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι άμεσες ξένες επενδύσεις για την αγορά ακινήτων κατέγραψαν σημαντική αύξηση κατά τη διάρκεια του 9μήνου του 2023 και ανήλθαν σε καθαρές εισπράξεις 1,644 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά 28,7% το αντίστοιχο επίπεδο εισπράξεων που καταγράφηκε το 2022 (1,277 δισ. ευρώ). Οι επενδύσεις σε κατοικίες στο σύνολο της χώρας ενισχύονται σημαντικά σε ετήσια βάση κατά 40,2% το εννεάμηνο του 2023 (έναντι 12,1% το 2022), αν και εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο ως ποσοστό του ΑΕΠ (2%). 

Πηγή eleftherostypos

 


Σχόλια