Ράδιο Βήτα Chatbox

Μισθοί: Πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός το 2024

Η εκκίνηση για τη διαδικασία καθορισμού του νέου κατώτατου μισθού θα δοθεί στο τέλος Ιανουαρίου, όπως ορίζει ο νόμος. Θα ακολουθήσει η κατάθεση προτάσεων από τους κοινωνικούς εταίρους και τους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς, η σύνταξη του τελικού πορίσματος και στη συνέχεια η πρόταση του υπουργού Εργασίας για το τελικό ποσοστό αύξησης στο υπουργικό συμβούλιο, τον Απρίλιο η το Μάιο του 2024.

Στα πορίσματά τους, οι φορείς θα λάβουν υπόψη τον πληθωρισμό και το ρυθμό ανάπτυξης, που έχουν υποχωρήσει, εκτός από τον πληθωρισμό των τροφίμων που παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Από την άλλη πλευρά, η επενδυτική βαθμίδα που ανέκτησαν τα ελληνικά ομόλογα, η προοπτική μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ, η μείωση της ανεργίας  αλλά και οι ελλείψεις σε προσωπικό δημιουργούν θετικό πρόσημο για αύξηση του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με τις πρώτες ανεπίσημες συζητήσεις των φορέων, προκειμένου τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας, η αύξηση δεν μπορεί να υπολείπεται του 5% .

Αυτό σημαίνει πως ο κατώτατος μισθός από 780 ευρώ σήμερα θα αυξηθεί στα 820 ευρώ, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και μεγαλύτερη αύξηση καθώς, ανεξάρτητα από τα υπομνήματα των φορέων, τον τελικό λόγο έχει το Μέγαρο Μαξίμου.

Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο ως το 2027 ο κατώτατος μισθός να ανέλθει στα 950 ευρώ και ο μέσος στα 1500 από περίπου 1.220 ευρώ σήμερα, μεικτά.

Χρειάζονται ετήσιες αυξήσεις 5%

Για να επιτευχθεί ο στόχος, θα πρέπει οι αυξήσεις μισθών να είναι κατά μέσο όρο 5% από το 2024 ως και το 2027. Για παράδειγμα, αν υποθέσουμε ότι ο μισθός αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 5,2%, από 780 θα ανέλθει στα 821 ευρώ το 2024, στα 863 ευρώ το 2025, στα  908 ευρώ το 2026 για να καταλήξει στα 955 ευρώ το 2027.

«Εμείς πάντα υποβάλαμε την πιο γενναιόδωρη πρόταση - επισημαίνει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Γιώργος Καρανίκας – πιστεύοντας ότι η αύξηση των εισοδημάτων θα επιστρέψει στην κατανάλωση. Φέτος όμως έχουμε το 'αγκάθι' του φορολογικού, όπως πέρυσι είχαμε το πρόβλημα του αυξημένου κόστους της ενέργειας που εμποδίζει τις μικρές επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν, αν ανέβει το μισθολογικό κόστος. Σε γενικές γραμμές, πάντως, μια αύξηση 5% δεν νομίζω να δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα.» 

Πηγή imerisia

Σχόλια