Ράδιο Βήτα Chatbox

Στέφανος Κασσελάκης: Το 41% της ΝΔ δεν είναι λευκή επιταγή, έχει πήλινα πόδια

Σχέδιο 11 σημείων για την ανασυγκρότηση της χώρας και με στόχο τη νίκη στις εκλογές, παρουσίασε ο Στέφανος Κασσελάκης στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεδρίασε το πρωί της Κυριακής ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού το βράδυ στη Βουλή.

Ο κ. Κασσελάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, αμφισβητώντας εκτεταμένα και με την παράθεση πολλών στοιχείων, το «οικονομικό θαύμα» για το οποίο μιλά το Μέγαρο Μαξίμου, αντιπαραβάλλοντας ότι η κοινωνία νιώθει οργή, ανασφάλεια και αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα με την ακρίβεια, αλλά και σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, το στεγαστικό, την αγορά εργασίας.

Ήταν δε ιδιαίτερα οξύς προς την κυβέρνηση λέγοντας ότι «αν νομίζει η ΝΔ ότι το 41% είναι λευκή επιταγή είναι βαθιά γελασμένη. Το ποσοστό αυτό έχει πήλινα πόδια. Όχι μόνο στην κοινωνία, αλλά και εντός της ΝΔ. Όπου, πέρα από τον Αντώνη Σαμαρά που αμφισβητεί, όλοι είναι εναντίον όλων. Όλοι εκτός από τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ως χαμαιλέοντας είναι με όλους, πότε Ελλαδέμπορας και πότε σκέτο λαδέμπορας».

Η πολιτική της κυβέρνησης γεννά μεγάλες ανισότητες, οι οποίες είναι πρόβλημα και για τη δημοκρατία, σημείωσε. Ο κ. Κασσελάκης είπε ότι «ακούμε απίστευτες θριαμβολογίες από τους υπουργούς για την πορεία της οικονομίας και για ένα οικονομικό θαύμα.

Όμως βλέπουμε στην κοινωνία την απουσία του θαύματος και με τι κόπο προσπαθούν οι πολίτες να ανταπεξέλθουν. Τα ίδια έλεγε η ΝΔ και ακριβώς πριν χρόνια, ακριβώς πριν έρθουν η χρεοκοπία και τα μνημόνια».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαμήνυσε ότι στόχος του κόμματός του είναι «μία μεγάλη κοινωνική συμμαχία που θα κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αλλά και στις Ευρωεκλογές, όσο δύσκολο κι αν μοιάζει, ο πήχης μπαίνει ψηλά, στη νίκη».

Ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα και στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «εμάς δεν μας αφορά μια μικροαντιπαράθεση μέσα στον προοδευτικό χώρο για το ποιος θα είναι λιγότερο ή περισσότερο δεύτερος. Αυτό ενδεχομένως να αφορά κάποιους άλλους, που συνεχώς μιλούν στο όνομα της δημοκρατικής παράταξης, αλλά έχουν ξεχάσει ποιος είναι ο ιστορικός ρόλος της δημοκρατικής παράταξης σε αυτή τη χώρα: Να βρίσκεται απέναντι στη Δεξιά και να την κερδίζει».

Ο κ. Κασσελάκης αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί επιτυχίας στην οικονομία. Επικαλέστηκε δε μεταξύ άλλων και την αναντιστοιχία στο πεδίο των επενδύσεων, λέγοντας ότι ο στόχος της κυβέρνησης ήταν 15%, αλλά τώρα περιορίζεται στο 7%.

Μίλησε δε για έναν «προϋπολογισμό μέρος του προβλήματος και δημιουργεί μάλιστα το πρόβλημα» και πρόσθεσε:

«Η χρονιά κλείνει με τους Έλληνες να είναι αντιμέτωποι με πληθωρισμό και μείωση αγοραστικής δύναμης. Τι έχει η χώρα μας και εισάγει τόσο πληθωρισμό; Σε έναν ακόμα προϋπολογισμό η κυβέρνηση δεν μειώνει τους έμμεσους φόρους, όπως έκαναν 12 χώρες. Ας ρωτήσει όμως αν πέτυχε το μέτρο στην Ισπανία ή την Πορτογαλία, για παράδειγμα». 

Επικρίνοντας την κυβέρνηση για την αύξηση στην ενέργεια, επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για πάγια θέση για κρατικό πυλώνα στο ρεύμα

«Κοροϊδεύει η κυβέρνηση όταν λέει ότι δεν αυξάνει τους φόρους. Ακόμα κι ένα παιδί γνωρίζει ότι με σταθερό ΦΠΑ σε συνθήκες πληθωρισμού αυξάνονται οι φόροι που πληρώνει ο πολίτης. Έχουν αυξηθεί τα έσοδα από τους φόρους και αυτό δεν έχει συμβεί επειδή τρώνε οι πλούσιοι περισσότερα μακαρόνια.

Φέτος η Ελλάδα έκανε ρεκόρ 27 ετών σε είσπραξη φόρων επί του ΑΕΠ» τόνισε και επέκρινε το μέτρο της τεκμαρτής φορολόγησης στους ελεύθερους επαγγελματίες. «Είναι ομολογία αποτυχίας στην πάταξη της φοροδιαφυγής» είπε.

Οι εισηγμένες πνίγονται στα υπερκέρδη, μοιράζουν μερίσματα ρεκόρ 15ετίας. Με τις τράπεζες στην κορυφή της κερδοφορίας αυτής, επισήμανε.

Αφού αναφέρθηκε σε όλους τους οικονομικούς δείκτες, αποδομώντας την κυβερνητική πολιτική, ο κ. Κασσελάκης, στάθηκε κυρίως στα μεγάλα κοινωνικά θέματα, όπως η στεγαστική πολιτική, η υγεία, η παιδεία και άλλα.

Αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων αν «είναι δυνατόν το 40% της δαπάνης για την Υγεία να είναι ιδιωτική; Μπορούμε να το αποδεχτούμε αυτό ως μια σύγχρονη, πολιτισμένη, ευρωπαϊκή κοινωνία; Εμείς λέμε κατηγορηματικά όχι.

Τα ίδια ακριβώς και στη Δημόσια Παιδεία. Ο προϋπολογισμός είναι κάτω από το 3%. Πολύ χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό Μ.Ο. που είναι περίπου 5%.

Οι οικογένειες επωμίζονται πάνω από τις μισές δαπάνες εκπαίδευσης στη χώρα. Αλλά η κυβέρνηση τι κάνει; Κλείνει σχολεία. Και ποια είναι απάντηση της κυρίας Μιχαηλίδου σε αυτό; Ότι το περπάτημα κάνει καλό στην υγεία. Τέτοια αλαζονεία, τέτοια έλλειψη ενσυναίσθησης, τέτοια απουσία επαφής με την πραγματικότητα».

Όπως είπε «αυτή είναι η πραγματικότητα που ζουν οι πολίτες της χώρας. Η αληθινή πραγματικότητα και όχι η εικονική πραγματικότητα, που προσπαθεί να μας πλασάρει η Νέα Δημοκρατία με τη βοήθεια του πανίσχυρου επικοινωνιακού της μηχανισμού. Χαμηλή παραγωγικότητα της οικονομίας. Χαμηλοί μισθοί. Χαμηλό βιοτικό επίπεδο. Εν τέλει, χαμηλές προσδοκίες».

Το σχέδιο έχει 11 σημεία:

1. Να οικοδομήσουμε μια υγιή αγορά εργασίας, με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ. Με συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Με μια ισχυρή επιθεώρηση εργασίας.

2. Να δημιουργήσουμε ένα σαφές, σταθερό φορολογικό πλαίσιο. Έναν φορολογικό κώδικα που θα διαρκέσει μια δεκαετία. Εμείς θέλουμε έναν φορολογικό κώδικα με δύο συντελεστές φορολογίας για τις εταιρείες. 17% και 24%.  Έτσι σχεδόν το 97% των επιχειρήσεων θα δουν τον φόρο τους να μειώνεται σημαντικά. Και απειροελάχιστη αύξηση θα έχουν εκείνες οι λίγες που έχουν ετήσιο κέρδος πάνω από 220.00 ευρώ.

3. Να ανακατανείμουμε, επίσης, τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

4. Να υλοποιήσουμε μια δίκαιη και συμπεριληπτική πράσινη μετάβαση, που δεν θα αφήσει πίσω της χιλιάδες αβοήθητους άνεργους πολίτες.

5. Να σχεδιάσουμε ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα για το τεράστιο θέμα της στέγασης. Για την ανεξάρτητη διαβίωση και χειραφέτηση των νέων, ώστε να βελτιωθούν σταδιακά και οι δημογραφικοί δείκτες.

6. Να αντιμετωπίσουμε σοβαρά το υπέρογκο ιδιωτικό χρέος, παρέχοντας τη δυνατότητα στην Αναπτυξιακή Τράπεζα να αγοράζει από τα funds και τους servicers τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

7. Να χτίσουμε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Να στηρίξουμε έμπρακτα το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τους λειτουργούς του.

8. Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, που θα έχουν προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία και δεν θα περιορίζονται στην εισαγωγή προϊόντων ή το real estate.

9. Να αποκαταστήσουμε το κράτος Δικαίου και να διασφαλίσουμε τη λειτουργία του κράτους με διαφάνεια, δίνοντας έμφαση στην πραγματική ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του και όχι στη δημιουργία πρόσθετης ψηφιακής γραφειοκρατίας.

10. Να βελτιώσουμε το δικαστικό σύστημα. Δεν μας αξίζει να είμαστε στη θέση 27.Να βελτιωθεί η ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης.

11. Ενεργητική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι δύναμη πατριωτικής ευθύνης, υπερψηφίζουμε τις αμυντικές δαπάνες, καθώς στηρίζουμε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Όμως, διατηρούμε το δικαίωμά μας να ελέγχουμε και να κρίνουμε κάθε σχετικό πρόγραμμα ώστε αυτό να υπηρετεί πραγματικά τις επιχειρησιακές ικανότητες χωρίς να υπονομεύει την εθνική οικονομία. 

Πηγή topontiki

 


Σχόλια