Ράδιο Βήτα Chatbox

Μητσοτάκης: Ήρθε η ώρα να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη δίκαια και ισορροπημένα

Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής για το φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση και ψηφίζεται αύριο μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το νομοσχέδιο συνιστά μια σημαντική μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκίνησε την ομιλία του ευχόμενος «καλή αρχή» στο νέο κόμμα «Νέα Αριστερά» λέγοντας παράλληλα πως αυξάνονται οι υποχρεώσεις όλων μας ώστε να μπορούν να ακούγονται όλες οι απόψεις.

Αναφερόμενος στις ουσιαστικές αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο που στόχο έχει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «ο πολυδύναμος εκσυγχρονισμός περνά μέσα από την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων του παρελθόντος που εμποδίζουν τον εθνικό βηματισμό του μέλλοντος», λέγοντας ακόμη πως στη δεύτερη τετραετία ήλθε η ώρα να κατανείμουμε δικαιότερα τα φορολογικά βάρη. «Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές, να αυξήσουμε μισθούς και συντάξεις, πρόκειται για ένα βαθιά πολιτικό στοίχημα, έτσι θα κρατήσουμε μεταξύ άλλων σε υψηλό επίπεδο το επίπεδο ετοιμότητας των Ενόπλων μας Δυνάμεων, ενώ θα αυξήσουμε πόρους για την Υγεία κα την Παιδεία. Στόχος μας είναι να κλείσουμε τα παραθυράκια φοροδιαφυγής, πρόκειται για μία σημαντική μεταρρύθμιση φορολογικής δικαιοσύνης», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Το νομοσχέδιο συνιστά μια σημαντική μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής».  Από αυτό το βήμα τον περασμένο Ιούλιο περιέγραφα τον εκσυγχρονισμό της χώρας ως κεντρική επιδίωξη της νέας θητείας με μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετωπίζουν παθογένειές.

Είμαι σε αυτή την αίθουσα εδώ 20 χρόνια, έχουμε συζητήσει πολλές φορές για την φοροδιαφυγή που στερεί έσοα από τα δημόσια ταμεία και επιβαρύνει δυσανάλογα αυτούς που δεν μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα.

Μέχρι τώρα ανακουφίζαμε πολίτες από διαφορετική π9οτιλική τώρα ήρθε ο καιρός να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε κι άλlο φορολογικούς συντελεστές και να εξοικονομήσουμε πόρους για κοινωνική πολιτική και αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις 11 παρεμβάσεις που υπάρχουν στο φορολογικό νομοσχέδιο λέγοντας ότι ειδικά οι 10 εξ’ αυτών εκσυγχρονίζουν τις σχέσεις του κράτους και του πολίτη αφού επεκτείνει τις φορολογικές συναλλαγές. Συγκροτεί ένα πλαίσιο που παρεμβαίνει σε νέα δεδομένα της εποχής όπως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αλλά συνιστά μια μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης.

Περιορίζονται με την διασύνδεση ταμειακών και POS και οι πελάτες δυο ταχυτήτων, τόνισε λέγοντας ότι τελειώνει το δίλημμα «με ή χωρίς απόδειξη». Πρόκειται είπε για μια συνεκτική πρωτοβουλία που επιταχύνει τις συναλλαγές και τόνισε ότι είναι μέτρα που εξυγιαίνουν όλη την αλυσίδα της αγοράς.

Για το λαθρεμπόριο των καυσίμων παραδέχτηκε ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν μέχρι στιγμής τα αναμενόμενα αλλά επισήμανε ότι αυτό αλλάζει καθώς θα επέρχεται σφράγιση για δυο χρόνια σε επιχειρήσεις που παρανομούν.

Κλείνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφερόμενος στην ανάγκη πολιτικής συναίνεσης είπε : «Στόχος είναι η συνολική ανάπτυξη να μετατρέπεται σε συλλογική ευημερία. Για να ευοδωθεί η μεγάλη αυτή εθνική προσπάθεια πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να συμφωνούμε γιατί πολιτική ευθύνη σημαίνει και πολιτικό θάρρος απέναντι σε οποιοδήποτε πολιτικό κόστος. Πρέπει για όλες τις υπηρεσίες να κόβονται αποδείξεις; Να κλείνουν οριστικά όσοι κάνουν λαθρεμπόριο καυσίμων; Να σταματήσει το μαύρο χρήμα; Να μην είμαστε μια ζούγκλα που κυριαρχούν τα μεγάλα συμφέροντα; Επιθυμούμε να έχουν δικαίωμα να ζητούν έλεγχο αν θεωρούν ότι το κράτος τους αδικεί; Λέμε ναι ή όχι στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος; Θα περιμένω καθαρές θέσεις μακριά από τα εύκολα συνθήματα, αλλά φοβάμαι ότι συγκροτείται μια αντιπολίτευση του όχι σε όλα και ναι στο τίποτα. Νομίζω ότι αυτό το σημαντικό βήμα προόδου αξίζει να το κάνουμε όλοι μαζί».

«Άκυρα τα συμβόλαια αγοραπωλησιών με ρευστό χρήμα»

Τόνισε ακόμα ότι η φοροδιαφυγή έχει αποδειχθεί λερναία Ύδρα και ένα από τα κεφάλια της είναι η χρήση μετρητών από άγνωστες πηγές. Πλέον, είπε απαγορεύεται η οποιαδήποτε αγορά ακινήτου με μετρητά.

«Μιλάμε για δις ευρώ που διακινούνται σε τσάντες και βαλίτσες χωρίς να γνωρίζει κανείς την προέλευσή τους. Και αν κάποιοι επιμένουν σε βαλίτσες θα θεωρείται άκυρο όποιο συμβόλαιο γράφει προκαταβολή ή εξόφληση με μετρητά». Διπλάσιο της αξίας θα είναι το πρόστιμο για όσους πληρώνουν με μετρητά για ποσά άνω των 500 ευρώ.

Για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή είναι μια δραστηριότητα που δεν θα εξαφανιστεί αλλά είναι χρέος της πολιτείας να καθιερώσει κανόνες. Με κριτήρια το νομοσχέδιο καλεί να καταβάλλουν το μερίδιο που αναλογεί στους ιδιοκτήτες που μισθώνουν πάνω από τρία ακίνητα. Όσοι εκμεταλλεύονται πολλά ακίνητα πρέπει να κάνουν έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας. Όσα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας διατίθενται όλα για βραχυχρόνια μίσθωση θα λογίζεται ως τουριστικό κατάλυμα και θα πληρώνει αναλόγως.

Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες είπε ότι αναπτύχθηκε ένας χρήσιμος και γόνιμος διάλογος. «Θεωρώ ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στηρίζει τον πυρήνα του νομοσχεδίου. Υπάρχει όμως είπε μια παραδοχή: ο μέσος μισθωτός πληρώνει στο κράτος περισσότερα από όσα καταβάλλει το 85% των ελ. Επαγγελματιών. Επτά στους 10 εμφανίζουν έσοδα μικρότερα από τον κατώτατο μισθό. Είναι κάτι που όλοι γνωρίζουμε και συζητάμε αλλά κανείς δεν έχει κάνει κάτι να το θεραπεύσει και για πρώτη φορά η κυβέρνηση διορθώνει το πρόβλημα.

Ο πυρήνας των ρυθμίσεων είναι σαφής: ένας ελεύθερος επαγγελματίας σε μπορεί να φορολογείται λιγότερο από όσο ένας υπάλληλος με τον κατώτατο μισθό. Αν συντρέχουν λόγοι να παραμένει στο επάγγελμα με ζημίες έχει δικαίωμα να διεκδικήσει το δίκαιό του, τόνισε. Δεν είναι οριζόντια παρέμβαση, υπογράμμισε. Οριζόντια παρέμβαση, ήταν το Τέλος επιτηδεύματος».

Αυτό το κόστος της κοινωνικής δικαιοσύνης και του συλλογικού συμφέροντος αυτή η κυβέρνηση το αναλαμβάνει, είπε αναφερόμενος στις αντιδράσεις.

Τόνισε ότι είναι λάθος να λένε κάποιοι ότι δεν το είχε αναφέρει προεκλογικά. «Είχα πει είπε για την ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής αλλά και την φορολογική συμμόρφωση η οποία θα φέρει το Τέλος Επιτηδεύματος».

«Είχα δεσμευθεί προεκλογικά ότι η ελληνική οικονομία θα κλείσει τον κύκλο των αναβαθμίσεων και με την πρόσφατη αναβάθμιση της Fitch τήρησα την υπόσχεση. Η ανεργία έπεσε κάτω από το 10%», τόνισε ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε επίσης στις πρώτες αυξήσεις που θα πάρουν 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι και πάνω από 2 εκατ. συνταξιούχοι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δεν σταματούν τα αναχώματα που υψώνει η κυβέρνηση στην ακρίβεια. Μέχρι να εξαντληθεί το κύμα ακρίβειας τα χαμηλά εισοδήματα θα στηρίζονται από την κυβέρνηση. Θα δοθούν πάνω από 350 εκατ. ευρώ στους ευάλωτους πριν τα Χριστούγεννα. Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης συντονίζεται με την κοινωνική μας πολιτική είπε ο πρωθυπουργός.

Φορολογικό νομοσχέδιο: Τα μέτρα για τη φοροδιαφυγή

«Μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ολιστική και πολυεπίπεδη αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής, τη φορολογική δικαιοσύνη και την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής», περιλαμβάνει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής που ψηφίζεται σήμερα στην ολομέλεια.

Το κενό ΦΠΑ, δηλαδή τα χρήματα που χάνει το δημόσιο από τη μη είσπραξη ΦΠΑ, έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Βάσει αυτών, «το κενό ΦΠΑ, από το 23%, όπως το υπολογίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2018, περιορίστηκε στο 17,8% το 2021». Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το κενό ΦΠΑ, φέτος, θα περιοριστεί στο 15%. Στόχος είναι το κενό στον ΦΠΑ να φτάσει στο μέσο όρο της Ε.Ε. που σήμερα είναι 9% έως το 2026-2027.

Στη μείωση του κενού ΦΠΑ έχουν συντελέσει οι ψηφιακές συναλλαγές, όπως όμως τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί και υπηρετείται από το νομοσχέδιο που τίθεται σήμερα στην κρίση της ολομέλειας.

 Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έχει δηλώσει ότι:

-ολοκληρώνεται, τους πρώτους μήνες του 2024, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα εκδίδονται οι υπουργικές αποφάσεις που εκκρεμούν και οι απαιτούμενες διοικητικές πράξεις.

-τις επόμενες ημέρες εκδίδεται υπουργική απόφαση για την επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών και στους υπόλοιπους κλάδους λιανικής.

-για την υποχρεωτικότητα των ηλεκτρονικών τιμολογίων, η κυβέρνηση θα υποβάλει «σύντομα» σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεδομένου ότι απαιτείται η έγκρισή της.

-μέσα στο 2024 εφαρμόζεται υποχρεωτικά το σύστημα mydata για την ηλεκτρονική υποβολή των παραστατικών προς την ΑΔΑΕ και ως προς τα έσοδα και ως προς τα έξοδα.

– η αγοραπωλησία ακινήτων θα γίνεται αποκλειστικά με τραπεζικά μέσα πληρωμής, όχι με μετρητά. Μέχρι σήμερα, ένα σημαντικό ποσοστό αγοραπωλησιών, που υπερβαίνει το 20%, γίνονταν και γίνονται είτε μόνο με μετρητά ή με τραπεζικά μέσα και μετρητά, με μεικτό τρόπο.

– ενεργοποιείται το «ψηφιακό δελτίο αποστολής», πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως μέχρι το τέλος του έτους, με την έκδοση όλων των αναγκαίων υπουργικών αποφάσεων και διοικητικών πράξεων. Το «ψηφιακό δελτίο αποστολής» είναι ένα ακόμη «όπλο» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής κατά τη διακίνηση αγαθών.

– Αυξάνεται το πρόστιμο χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.

– θεσμοθετείται η πληρωμή του 50% των προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.

– Επιβάλλεται διακοπή συνεργασίας των εταιριών εμπορίας καυσίμων με παραβάτες λαθρεμπορίας.

– Ρυθμίζεται η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων. 

Πηγή eleftherostypos

 


Σχόλια