Ράδιο Βήτα Chatbox

Ανασχηματισμός; Γιατί επανέρχονται τα σενάρια κυβερνητικών αλλαγών

Λίγο πριν ολοκληρωθεί το 2023 και ενώ η κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει μία μεγάλη δημοσκοπική υπεροχή έναντι του δεύτερου κόμματος, επανέρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια για ανασχηματισμό της κυβέρνησης στις αρχές του 2024.

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν θα περίμενε λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων να έχει ξεκινήσει μία τέτοια συζήτηση για την επόμενη μέρα του κυβερνητικού σχήματος, όσοι ξέρουν ωστόσο λένε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει πάντα ανοικτό το σενάριο των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα.

Ένα σενάριο που ξεκίνησε μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά δεν ολοκληρώθηκε καθώς ο πρωθυπουργός θεώρησε ότι δεν θα πρέπει να συνδεθούν οι όποιες αλλαγές στο κυβερνητικό κόμμα με την απώλεια των δύο μεγάλων δήμων – της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης- αλλά και πέντε περιφερειών της χώρας.

Όπως υποστηρίζουν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, οι αλλαγές δεν αποκλείεται να αφορούν την ενίσχυση κάποιων υπουργείων ή την αντικατάσταση στελεχών τα οποία θα συμμετέχουν στις ευρωεκλογές.

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να ενισχυθεί περαιτέρω το κυβερνητικό σχήμα καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στην πρόθεση ψήφου η κυβέρνηση πάει καλά, στα ποιοτικά χαρακτηριστικά ωστόσο υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, καθώς οι πολίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τη μέχρι τώρα διακυβέρνηση.

Έτσι, θα προσπαθήσει να ενισχύσει τους τομείς που εμφανίζονται να χωλαίνουν ή κάποια από τα πρόσωπα που έχει εμπιστευτεί δεν αποδίδουν όσο θα ήθελε.

Ακρίβεια και ασφάλεια οι προτεραιότητες

Οι πληροφορίες λένε μάλιστα ότι οι οποίες αλλαγές θα έχουν να κάνουν με την προοπτική ενδυνάμωσης του επιτελείου που ασχολείται με τα θέματα της ακρίβειας αλλά και με τα ζητήματα της ασφάλειας των πολιτών.

Οι πρώτοι μήνες του  νέου χρόνου μπαίνουν ως ορόσημο για τις αλλαγές στην κυβέρνηση καθώς οι πολίτες θα βγαίνουν από την περίοδο των εορτών όπου θα δοκιμαστούν τα πορτοφόλια τους. Τα όποια μέτρα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση δεν φαίνεται να φέρνουν σοβαρά αποτελέσματα όπως δεν έφεραν και οι μέχρι τώρα κινήσεις που έχουν γίνει από το κυβερνητικό επιτελείο γι’ αυτό το θέμα.

Στο μικροσκόπιο ο Κικίλιας

Παράλληλα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη βρίσκεται υπό παρακολούθηση από το Μέγαρο Μαξίμου τόσο για τη μεγάλη έξαρση βίας και των ναρκωτικών στα σχολεία και στους χώρους όπου συχνάζει η νεολαία, όσο και για τη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν οι πολίτες εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν στις  μεγάλες κυκλοφοριακές αρτηρίες.

Την ίδια στιγμή, παραμείνει ανοιχτό το θέμα των φυσικών καταστροφών καθώς ο πρωθυπουργός είχε δώσει ένα διάστημα χάριτος στον αρμόδιο υπουργό μετά τις φωτιές του καλοκαιριού και τις φονικές πλημμύρες της Θεσσαλίας.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα περιμένει να δει στην πράξη – μέσα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα- το εάν έγιναν οι αλλαγές που είχαν προγραμματιστεί, αλλά θα φροντίσει μέχρι το τέλος του χρόνου να διαπιστώσει μόνος του εάν έχει προχωρήσει ο σχεδιασμός του υπουργείου, προκειμένου η χώρα να μην ξαναβρεθεί απέναντι σε δύσκολες καταστάσεις.

Κρίσιμο ρόλο θα παίξει σε αυτό και η αξιολόγηση των αλλαγών που προωθεί ο Βασίλης Κικίλιας στην Πολιτική Προστασία, με το νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί εντός των ημερών από τη Βουλή. 

Πηγή topontiki

Σχόλια