Ράδιο Βήτα Chatbox

Πόσο αυξάνονται οι εισφορές των επαγγελματιών

Στο 3,9% με 4% αναμένεται να «κλειδώσει» το ύψος των αυξήσεων στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών. Η οριστική απόφαση από το υπουργείο Εργασίας αναμένεται στις 12 Ιανουαρίου, όταν η Εθνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει το ύψος του πληθωρισμού για το 2023, καθώς και για τον επόμενο χρόνο οι αυξήσεις στις εισφορές των μη μισθωτών ακολουθούν την πορεία του πληθωρισμού. Από το 2025 οι εισφορές, βάσει του νόμου του 2020 (ν. 4670/2020), θα αναπροσαρμόζονται κατά το ποσοστό αύξησης των μισθών του προηγούμενου έτους. Στην πράξη, το ύψος της αύξησης των μισθών για το 2024 θα είναι αυτό που θα καθορίσει και τις εισφορές του 2025.

Οι επιβαρύνσεις

Σύμφωνα πάντως με την εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, όπως αυτή καταγράφεται στον προϋπολογισμό για το 2024 που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από τη Βουλή, ο πληθωρισμός το 2023 θα «κλείσει» στο 3,9%. Ακόμη βέβαια κι αν υπάρξει κάποια ανοδική μεταβολή, η διαφορά θα είναι πάρα πολύ μικρή και οι αυξήσεις δεν εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το 4%, σημαντικά κάτω από το 9,6% που εφαρμόστηκε το 2023 εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού κατά τον προηγούμενο χρόνο. Αυτό στην πράξη οδηγεί σε μια πρόσθετη μηνιαία επιβάρυνση για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, μόνο για τον κλάδο της κύριας ασφάλισης, κατά 10 ευρώ το κατώτερο και 25 ευρώ το ανώτατο. Αυτοί βέβαια που έχουν υποχρέωση ασφάλισης και στους κλάδους επικουρικής ασφάλισης ή και εφάπαξ, θα έχουν επιπλέον επιβάρυνση, η οποία δεν θα ξεπερνάει τα 30 ευρώ τον μήνα.

Από το 2025 οι εισφορές θα αναπροσαρμόζονται βάσει της αύξησης των μισθών του προηγού- μενου έτους.

Αντιστοίχως, οι αγρότες θα δουν τις εισφορές τους να αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου (τα ειδοποιητήρια για όλους τους μη μισθωτούς θα «κρεμαστούν» στη σχετική σελίδα του ΕΦΚΑ στο τέλος Φεβρουαρίου) από 5 ευρώ για την 1η κατηγορία έως και 14 ευρώ για τους αγρότες που έχουν επιλέξει την 6η και υψηλότερη ασφαλιστική κατηγορία. Η αύξηση αφορά τους κλάδους κύριας σύνταξης, επικουρικής, εφάπαξ, τον κλάδο ασθένειας και επιπροσθέτως για τους αγρότες τον λογαριασμό αγροτικής εστίας.

Να σημειωθεί επίσης ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι καταβάλλουν επιπλέον εισφορά της τάξεως των 10 ευρώ τον μήνα υπέρ ανεργίας, που μένει σταθερή. Πρόκειται για το ποσό που έχει κατά καιρούς απασχολήσει τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, καθώς δεν εξυπηρετεί τον σκοπό για τον οποίο αρχικά είχε θεσμοθετηθεί. Είχε μάλιστα πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων και η κατάργηση του 10ευρου, ως μια σημαντική μηνιαία ελάφρυνση των μη μισθωτών. Ομως, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί, με δεδομένο ότι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Δευτέρα, προβλέπεται ότι η εισφορά αυτή θα χρησιμοποιηθεί και για την καταβολή του νέου επιδόματος μητρότητας σε όλους ανεξαιρέτως τους μη μισθωτούς.

Ο,τι δίνεις παίρνεις

Η επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Αν και από τη θέσπιση του συγκεκριμένου συστήματος φάνηκε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων μη μισθωτών επιλέγει την 1η, χαμηλότερη κατηγορία, οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι «αυτό που πληρώνεις ως ασφαλισμένος παίρνεις ως συνταξιούχος». Συνεπώς, η κατώτατη κατηγορία θα οδηγήσει σε πολύ χαμηλές συντάξεις, πιθανότατα κοντά στα 650 ευρώ. Να επισημανθεί πάντως ότι οι ασφαλισμένοι μπορούν οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν να δηλώσουν αλλαγή της ασφαλιστικής τους κατηγορίας. Προσοχή, όμως: Αυτή η αλλαγή θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους. 

Πηγή kathimerini

Σχόλια