Ράδιο Βήτα Chatbox

Μεσανατολικό: Σημάδια νέας ανακωχής στη Γάζα

Στην Αίγυπτο αναμένεται σήμερα ο ηγέτης της Χαμάς για διαπραγματεύσεις με στόχο μια νέα κατάπαυση του πυρός, την οποία το Ισραήλ αναφέρει ότι προτίθεται να δεχθεί με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων.

Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται εδώ και περισσότερους από δύο μήνες, οι δύο αντίπαλες πλευρές δείχνουν να επιδιώκουν μια δεύτερη ανακωχή, έπειτα από εκείνη που επιτεύχθηκε στα τέλη Νοεμβρίου και διήρκεσε μία εβδομάδα. Στο πλαίσιο αυτής της ανακωχής, κατέστη δυνατή η απελευθέρωση 105 ομήρων της Χαμάς, ενώ 240 Παλαιστίνιοι –γυναίκες, παιδιά και έφηβοι– βγήκαν από ισραηλινές φυλακές.

Ο ηγέτης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Ισμαήλ Χανίγια αναμένεται στο Κάιρο συνοδεία αντιπροσωπείας της Χαμάς για συνομιλίες με τον επικεφαλής της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών Αμπάς Καμάλ.

Στο πλαίσιο των εν λόγω συνομιλιών, αναμένεται να τονίσει πως η Χαμάς απαιτεί να «σταματήσουν η επίθεση και ο πόλεμος για να προετοιμαστεί συμφωνία απελευθέρωσης (Παλαιστίνιων) φυλακισμένων» και «να τερματιστεί η πολιορκία που επιβάλλεται στη Λωρίδα της Γάζας», όπως ανέφερε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο ισλαμιστικό κίνημα, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα από το 2007.

Στην άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του Ισραήλ, ο Ισαάκ Χέρτζογκ, δήλωσε χθες πως «το Ισραήλ είναι έτοιμο για νέα ανθρωπιστική παύση και επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια, για να επιτραπεί η απελευθέρωση ομήρων».

Συνάντηση Νετανιάχου με οικογένειες ομήρων

Κατά την πρώτη ανακωχή (24 Νοεμβρίου – 1η Δεκεμβρίου), αφέθηκαν ελεύθεροι συνολικά 105 άνθρωποι που κρατούσε ομήρους η Χαμάς, κυρίως γυναίκες και παιδιά, οι 80 με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 Παλαιστινίων, γυναικών, παιδιών και εφήβων, από τις ισραηλινές Αρχές.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με οικογένειες ομήρων, χθες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επέμεινε στο ότι πρόσφατα έστειλε «δύο φορές τον αρχηγό της Μοσάντ στην Ευρώπη για να προωθήσει τη διαδικασία απελευθέρωσης».

«Καθήκον μας είναι να τους φέρουμε όλους πίσω» πρόσθεσε.

Στους διαδρόμους, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, το Ισραήλ πρότεινε μέσω Κατάρ –το εμιράτο είχε διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή, με την υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, όταν συμφωνήθηκε η πρώτη ανακωχή– νέα παύση τουλάχιστον μίας εβδομάδας και σε αντάλλαγμα την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων.

Εως τώρα η Χαμάς λέει πως η διακοπή των μαχών αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να διεξαχθεί οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για αυτό.

Βίντεο με ομήρους δημοσίευσε η Χαμάς

Χθες η οργάνωση Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, σύμμαχος της Χαμάς, κλιμάκωσε την πίεση, δίνοντας στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο όμηροι ζητούν να γίνει συμβιβασμός για να μπορέσουν να επιστρέψουν στο Ισραήλ.

Σήμερα αναμένεται εξάλλου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στα Ηνωμένα Εθνη, καθώς από τη Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει διεξαγάγει ψηφοφορία για να εγκριθεί σχέδιο απόφασης που –ελπίζεται ότι– θα επιταχύνει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ψηφοφορία αναβλήθηκε ήδη δύο φορές, καθώς τα κράτη-μέλη αναζητούν τη φόρμουλα –τις διατυπώσεις– που θα επιτρέψουν να αποφευχθεί το βέτο των ΗΠΑ, του κυριότερου συμμάχου του Ισραήλ. Το κείμενο, το οποίο αρχικά καλούσε να κηρυχθεί «επείγουσα και διαρκής παύση των εχθροπραξιών» στη Λωρίδα της Γάζας, πλέον κάνει λόγο για«παύση».

Νέες αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα

Στο πεδίο, η κεντρική Γάζα υπέστη αεροπορικές επιδρομές χθες, όπως και οι πόλεις Ράφα και Χαν Γιουνίς στον Νότο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως κλιμακώνει τις επιχειρήσεις στη Χαν Γιουνίς. Διαβεβαίωσε εξάλλου πως βρήκε εκρηκτικά μέσα σε ιατρικό κέντρο στη Σουτζάια, προάστιο της πόλης της Γάζας, ότι κατέστρεψε υπόγειες σήραγγες της Χαμάς και πως σκότωσε στελέχη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος τις τελευταίες ημέρες.

Στο μεταξύ, αντιμέτωπη με «απόλυτη πολιορκία» από την 9η Οκτωβρίου, η Λωρίδα της Γάζας βιώνει ολοένα πιο βαθιά ανθρωπιστική κρίση. Τα περισσότερα νοσοκομεία της είναι εκτός λειτουργίας. Ενώ κάπου 1,9 εκατ. άνθρωποι –με άλλα λόγια το 85% των κατοίκων της– υπέστησαν βίαιο εκτοπισμό εξαιτίας του πολέμου και οι περισσότεροι πήγαν στον Νότο.

Σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τετάρτη, ο μισός πληθυσμός της είναι αντιμέτωπος με ακραίο ή οξύ λιμό καθώς το 90% στερείται συχνά την τροφή για τουλάχιστον ένα 24ωρο.

Ανεπαρκής η ανθρωπιστική βοήθεια

Παρότι φορτηγά με βοήθεια και εμπορεύματα μπήκαν και χθες στον θύλακο, μέσω των σημείων διέλευσης Ράφα (Αίγυπτος) και Κερέμ Σαλόμ (νότιο Ισραήλ), η ποσότητά τους κάθε άλλο παρά επαρκεί για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες του πληθυσμού.

Μόλις το 10% της απαιτούμενης ποσότητας τροφίμων έχει μπει στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες 70 ημέρες, σύμφωνα με την έκθεση.

«Χωρίς πόσιμο νερό, τρόφιμα και υγειονομικές εγκαταστάσεις, την αποκατάσταση των οποίων θα μπορούσε να φέρει μόνο η κήρυξη ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός, οι θάνατοι παιδιών εξαιτίας ασθενειών δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν αυτούς εξαιτίας των βομβαρδισμών», προειδοποίησε χθες εκπρόσωπος της UNICEF.

 «Δεν ξέρουμε πού να πάμε. Σήμερα δεν υπάρχουν ούτε νερό ούτε τρόφιμα, δεν υπάρχει τίποτα», έλεγε χθες ο Νιζάρ Σαχίν, έφηβος περίπου δεκαπέντε χρόνων, εκτοπισμένος εξαιτίας των μαχών, στη Ράφα, την πόλη στο νότιο άκρο του θυλάκου που έχει μετατραπεί σε απέραντο καταυλισμό, καθώς υποδέχθηκε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Στην Ντέιρ αλ Μπάλα, στο κεντρικό τμήμα της παλαιστινιακής περιοχής υπό πολιορκία, ο Γιούσεφ Τζουρνί ήταν απελπισμένος διότι τα ράφια όσων καταστημάτων τροφίμων λειτουργούν ακόμη είναι άδεια: «Αν ο πόλεμος συνεχιστεί, δεν θα βρίσκουμε τίποτα, ούτε κόκκο αλευριού».

Διεθνής ανησυχία για Χεζμπολάχ και Χούθι

Παράλληλα, η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για τον κίνδυνο ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας να εξαπλωθεί στην Εγγύς Ανατολή.

Χθες Τρίτη ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως έβαλε στο στόχαστρο θέσεις της Χεζμπολάχ, λιβανικού σιιτικού κινήματος, συμμάχου του Ιράν και της Χαμάς, μετά την αναχαίτιση έξι ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τον νότιο Λίβανο. Δύο έφεδροι του ισραηλινού στρατού εξάλλου τραυματίστηκαν όταν δέχθηκε πυρά ισραηλινή θέση κοντά στα σύνορα, αναφέρει ανακοίνωσή του. 

Στην Υεμένη, οι σιίτες αντάρτες Χούθι, που πρόσκεινται στο Ιράν, διεμήνυσαν πως θα συνεχίσουν τις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα που θεωρούν ότι «συνδέονται» με το Ισραήλ, αψηφώντας τον σχηματισμό νέας πολυεθνικής δύναμης προστασίας της ναυσιπλοΐας τον οποίο ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν. 

Πηγή kathimerini

 

 

Σχόλια