Ράδιο Βήτα Chatbox

Κορονοϊός: Σκέψεις για επιστροφή της μάσκας στις μονάδες υγείας

Ανησυχία μετά την αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού και γρίπης που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων η οποία θα συζητήσει το ενδεχόμενο επαναφοράς της χρήσης μάσκας στα νοσοκομεία και συνολικότερα στις μονάδες υγείας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έδωσε κατά πληροφορίες εντολή στους διοικητές να οργανώσουν τα νοσοκομεία ώστε να μην υπάρχει αναμονή στα επείγοντα. Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες αύξηση 48% στις εισαγωγές με κορονοϊό στα νοσοκομεία κι ενώ καταγράφηκαν και στη χώρα μας κρούσματα της νέας υποπαραλλαγής JN.1.

Η κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης της προστατευτικής μάσκας σε νοσοκομεία και άλλες δομές υγείας, είχε αποφασιστεί (ΦΕΚ Β’ 4698/22-7-2023) στα τέλη Ιουλίου του 2023 μαζί με την την κατάργηση της υποχρεωτικής διενέργειας rapid τεστ από τους εργαζόμενους σε δομές υγείας που δεν είχαν εμβολιαστεί ή δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Από τις 22-7-2023, η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας προβλέπεται μόνο για το υγειονομικό προσωπικό που είναι σε επαφή με ασθενείς υψηλού κινδύνου (ασθενείς ογκολογικοί, ανοσοκατασταλμένοι, μεταμοσχευμένοι και ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) καθώς και σε ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

«Εκρηκτικό κοκτέιλ» με κορονοϊό, ιώσεις και γρίπη

Μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση δέχονται για μια ακόμη χρονιά οι πολίτες μέσα στις γιορτές, με εποχικές ιώσεις, γρίπη και μεγάλη διασπορά του κορονοϊού. Στο «στόχαστρο» των νοσηλειών της γρίπης και της νόσου COVID-19 βρίσκονται κυρίως οι ηλικιωμένοι άνω των 70 – 75 ετών και όσοι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω υποκείμενων νοσημάτων, ενώ όλοι οι υπόλοιποι και τα παιδιά παρουσιάζουν πιο ελαφριά συμπτώματα που δεν διαρκούν περισσότερες από 3 έως 5 ημέρες.

Ο κορονοϊός, ωστόσο, έχει προβληματίσει τους επιστήμονες κυρίως λόγω της μεγάλης διασποράς, για την οποία κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν οφείλεται στη νέα παραλλαγή JN1. Tα εβδομαδιαία κρούσματα στη χώρα μας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, είναι 36.379, όμως, ο αριθμός θεωρείται υποτιμημένος, καθώς οι νέες διαγνώσεις γίνονται στο σπίτι με self test και δεν δηλώνονται στις υγειονομικές Αρχές.

Προβληματίζουν κυρίως οι αυξημένες εισαγωγές σε νοσοκομείο. Οι νέες νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 200 την προηγούμενη εβδομάδα και άγγιξαν τις 1.372, ενώ οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 62 και οι εβδομαδιαίοι θάνατοι τους 60.

Αναμένεται αύξηση στους θανάτους

Επιδημιολογικά μοντέλα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης δείχνουν πως τις επόμενες μία με δύο εβδομάδες, οι θάνατοι λόγω COVID-19 θα αυξηθούν σημαντικά.

«Αυτές τις μέρες έχουμε ξεπεράσει τους 60 θανάτους και ενδεχομένως θα προσεγγίσουμε τους 80 εβδομαδιαίως στα μέσα Ιανουαρίου», δηλώνει στον «Ε.Τ» ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης και προσθέτει πως εκτός από τους θανάτους, θα έχουμε αύξηση και στους διασωληνωμένους. Ωστόσο, προσθέτει πως δεν θα υπάρξει πίεση στο υγειονομικό σύστημα, γιατί πολλοί πολίτες έχουν ανοσία και χορηγούνται πολλά αντιιικά φάρμακα. 

Πηγή eleftherostypos

Σχόλια