Ράδιο Βήτα Chatbox

Δούκας: Ο Μπακογιάννης να ζητήσει συγνώμη από τους Αθηναίους και να μας πει πόσο κόστισαν τα έργα στην Πανεπιστημίου

«Δεν ήξερα για την τροπολογία» για την εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» που περνάει στην κυβέρνηση, δηλώνει o νέος δήμαρχος της Αθήνας, Χάρης Δούκας και τονίζει πως «η τροπολογία αυτή είναι εκδικητική για τους πολίτες της Αθήνας που ψήφισαν εμένα και όχι τον κ. Μπακογιάννη». Παράλληλα, καλεί τον απερχόμενο δήμαρχο να ζητήσει συγγνώμη στους Αθηναίους καθώς και να απαντήσει στο ερώτημα πόσο κόστισαν τα έργα στην Πανεπιστημίου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Δούκας αναφέρθηκε στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» λέγοντας πως «ο κ. Μπακογιάννης, που είναι ακόμα δήμαρχος, είναι και πρόεδρος στην ‘’Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ’’. Έγινε πρόεδρος όντας δήμαρχος με αλλαγή στο νόμο από την κυβέρνηση της ΝΔ και σταματάει ο δήμος της Αθήνας να συμμετέχει στην ‘’Ανάπλαση’’ όταν ο κ. Μπακογιάννης δεν θα είναι πια δήμαρχος της Αθήνας».

Τόνισε ότι δεν ήξερε τίποτα για την «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» και δήλωσε ότι θα γίνονται αναπλάσεις στην Αθήνα χωρίς την Αθήνα. Σημείωσε δε ότι μόλις χθες το βράδυ έμαθε ότι η «Ανάπλαση» δεν θα ελέγχεται από τον δήμο.

«Εγώ ξέρω ότι δε θα είμαι πρόεδρος με βάση την τροπολογία αυτή. Δεν είναι προσωπικό, ούτε ο Δήμος Αθήνας θα συμμετέχει με κάποιο εκπρόσωπο. Δηλαδή θα γίνονται αναπλάσεις στην Αθήνα χωρίς την Αθήνα. Όλα αυτά αποφασίστηκαν την τελευταία μέρα πριν κλείσει η Βουλή. Προφανώς και δεν το ήξερα. Δεν το ήξερε νομίζω και κανείς. Προφανώς και είναι απαράδεκτη η τροπολογία, γι αυτό και τη χαρακτήρισα “σκάνδαλο”. Λίγες μέρες πριν αναλάβω ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, το οποίο χρησιμοποίησε και ο κ. Μπακογιάννης για να κάνει μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις, αλλάζει χέρια. Γίνεται ένα μπερδεμένο πράγμα. Δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς θέλει να κάνει η κυβέρνηση. Προφανώς και είναι μια δικαιολογία για να πάρουν την ''Ανάπλαση'' από εμένα, διότι έχασε η κυβέρνηση τον εκλεκτό της από δήμαρχο της Αθήνας. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να πάρει πίσω την τροπολογία», τόνισε ο κ. Δούκας.

«Η τροπολογία αυτή είναι εκδικητική για τους πολίτες της Αθήνας που ψήφισαν εμένα και όχι τον κ. Μπακογιάννη και πρέπει να ζητήσει μια συγγνώμη ο κ. Μπακογιάννης στους Αθηναίους και στις Αθηναίες, διότι τον τίμησαν και ήταν δήμαρχος και είναι ακόμα και πρόεδρος της εταιρείας και μάλιστα θέλει να παίξει και ένα αυτοδιοικητικό ρόλο. Και είναι σημαντικό να προσπαθεί κανείς να ενισχύσει την αυτονομία της αυτοδιοίκησης και με τέτοιες δράσεις η αυτοδιοίκηση γίνεται λάφυρο της κυβέρνησης», σημείωσε.

«Δεν θα έχει ο δήμος της Αθήνας, οι Αθηναίοι λόγο για όλα αυτά τα έργα. Θα τα αποφασίζει κάποιος υπουργός και εμείς όχι απλώς δεν θα μπορούμε να παρέμβουμε, δεν θα έχουμε καν εικόνα, διότι δεν θα συμμετέχει κανένας από εμάς στο διοικητικό Συμβούλιο. Θα πρέπει να γίνει δηλαδή ένα πάρκο, μία παιδική χαρά και δεν θα ξέρει κανείς πώς ακριβώς υλοποιείται, καθώς δεν θα υπάρχει καμία παρουσία εκπροσώπου της δημοτικής αρχής στο Δημοτικό συμβούλιο.

Αυτό ψηφίζεται σήμερα», τόνισε ο κ. Δούκας.

Έστειλε παράλληλα το μήνυμα πως «θα συνεχίσουμε να παλεύουμε. Είναι και ένα μήνυμα αυτό, ότι πρέπει η Αυτοδιοίκηση να σταθεί στα πόδια της και να παλέψει έτσι ώστε να αλλάξει την λογική και την νοοτροπία που λέει ότι είμαστε απλοί πελάτες της κυβέρνησης, αλλά ότι είμαστε ισότιμοι συνομιλητές. Ο καθένας έχει τον ρόλο του. Συνεργαζόμαστε, αλλά για να πετύχουμε σημαντικές αλλαγές στη ζωή των πολιτών. Δεν μπορεί δηλαδή σε αστικά κέντρα, σε πόλεις, σε χωριά να αποφασίζουν άλλοι και όχι οι ίδιοι οι πολίτες” δήλωσε ο κ. Δούκας.

Για την Πανεπιστημίου τόνισε ότι «από το ντιμπέιτ παραμένουν δύο ερωτήματα βασικά, τα οποία δεν έχουν απαντηθεί: Πόσο κόστισε. Θα μάθουμε τελικά πόσο κόστισε αυτή ιστορία; Και δεύτερον, πότε επιτέλους θα τελειώσει. Ακόμα και σήμερα που μιλάμε είναι ανοιχτή η Πανεπιστημίου». 

Πηγή ethnos

Σχόλια