Ράδιο Βήτα Chatbox

Ελλάδα–Αλβανία: Μισό βήμα για Μπελέρη

Σε ελιγμό στην υπόθεση Μπελέρη που, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιο παράθυρο για συμβιβασμό, προχώρησε με χθεσινή εκτενή ανάρτησή του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα, καθώς για πρώτη φορά περιγράφει τον Φρέντι Μπελέρη ως «εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας», παρά το γεγονός ότι θεωρεί αιτιολογημένη την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (GJKKO), που αρνείται να του δώσει άδεια ορκωμοσίας.

Ο κ. Ράμα παραπέμπει στο σκεπτικό της απόφασης του ειδικού δικαστηρίου που δημοσιεύθηκε χθες, το οποίο περιγράφει ως «αδιέξοδη» την κατάσταση που έχει προκύψει λόγω και της «προσωρινής συνέχισης των καθηκόντων» του δημάρχου από τον ηττημένο υποψήφιο, δηλαδή τον Γιώργο Γκόρο.

Στη Βασιλίσσης Σοφίας σημείωναν ότι η αποδοχή του σκεπτικού της απόφασης από τον Αλβανό πρωθυπουργό είναι σημαντικό βήμα στη διαδικασία μετάβασης εξουσίας στον Δήμο Χειμάρρας έως την ολοκλήρωση της εκκρεμούς δικαστικής διαδικασίας.

Η υπόθεση Μπελέρη έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας στην Ε.Ε., καθώς η Αθήνα απειλεί με βέτο εάν δεν επιτραπεί στον δήμαρχο Χειμάρρας να αναλάβει τα καθήκοντά του.

Από την Αθήνα σημειώνεται ότι το βήμα του κ. Ράμα είναι θετικό, ωστόσο ο σεβασμός του κράτους δικαίου αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας, γι’ αυτό άλλωστε και έχουν τεθεί τρεις όροι: η ορκωμοσία του κ. Μπελέρη, η δίκαιη δίκη του και το τεκμήριο αθωότητας. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έχει προκαλέσει και τριβές στις ελληνογερμανικές σχέσεις, καθώς στο Βερολίνο θεωρούν ότι η υπόθεση εκλογής ενός δημάρχου δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού της Αλβανίας, η αναφορά στον κ. Μπελέρη ως «εκλεγμένο δήμαρχο» δεν σημαίνει ότι θα γίνουν νέες εκλογές, καθώς είναι αναγνωρισμένος ως τέτοιος μέχρι το τέλος της δίκης του. Επίσης αναφέρουν ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η απόφαση του ειδικού δικαστηρίου για διακοπή της παρατεταμένης θητείας του κ. Γκόρο. Η αλβανική κυβέρνηση ερμηνεύει την αναφορά αυτή ως νομικό σκεπτικό που της δίνει το δικαίωμα να τοποθετήσει έναν προσωρινό δήμαρχο, καθώς εκτιμάται ότι πλέον ο κ. Γκόρο θα παραιτηθεί προκειμένου να διευκολύνει την κατάσταση.

Αυτή τη στιγμή στην αλβανική κυβέρνηση εργάζονται για να διαμορφώσουν ένα θεσμικό πλαίσιο για να το κάνουν αυτό, που να είναι συμβατό με την αλβανική νομοθεσία, καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να επιλέξει προσωρινό δήμαρχο κάποιο πρόσωπο από τους εκλεγμένους συμβούλους του συνδυασμού Μπελέρη, καθώς στο Δημοτικό Συμβούλιο ο συνδυασμός Μπελέρη δεν έχει την πλειοψηφία. Σε κάθε περίπτωση προεξοφλείται ότι ο προσωρινός δήμαρχος θα είναι μέλος της ελληνικής εθνικής μειονότητας και η απόφαση θα ληφθεί πριν από το νέο έτος.

Είναι προφανές ότι στα Τίρανα εκτιμούν ότι ο συγκεκριμένος ελιγμός του κ. Ράμα θα βοηθήσει στην επιστροφή των ελληνοαλβανικών σχέσεων σε ένα σημείο ισορροπίας.

Για σημαντικό βήμα στη διαδικασία μετάβασης εξουσίας στον Δήμο Χειμάρρας κάνει λόγο η Αθήνα – Πιθανότατα μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης καθήκοντα δημάρχου θα ασκεί τρίτο πρόσωπο από τη μειονότητα.

Η ανάρτηση

Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του ο κ. Ράμα αναφέρει ότι «η άρνηση της άδειας ορκωμοσίας σε συνθήκες προφυλάκισης από τη γενική διεύθυνση φυλακών αποτελεί νομικώς ορθή στάση. Ομοίως η απόρριψη του αιτήματος από το ειδικό δικαστήριο είναι σαφώς διατυπωμένη και εύκολα κατανοητή». Στη συνέχεια σχολιάζει ότι είναι κατανοητό και το σκέλος της απόφασης με βάση το οποίο, όπως λέει ο κ. Ράμα, «ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας παραμένει ως τέτοιος μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης και μόνο η επίσημη απόφαση θα ορίσει την ικανότητά του να ορκιστεί σε περίπτωση αθωότητας ή την αδυναμία να συνεχίσει ως δήμαρχος σε περίπτωση ενοχής». Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας περιγράφει το αδιέξοδο της προσωρινής συνέχισης των καθηκόντων από τον ηττημένο υποψήφιο, λέγοντας ότι «ο προηγούμενος δήμαρχος στερείται νομιμότητας να ηγηθεί του δήμου απουσία του νικητή». Η αντικατάστασή του, λέει ο κ. Ράμα, θα γίνει «με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για τη διασφάλιση των δημοσίων υπηρεσιών στον Δήμο Χειμάρρας».

Τις επόμενες ημέρες θα γίνει σαφής η πιθανή εξέλιξη της υπόθεσης Μπελέρη. Η δίκη έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί ξανά στις 29 Δεκεμβρίου, καθώς τις προηγούμενες ημέρες ήταν ουσιαστικά αδύνατη η συνέχισή της, κυρίως λόγω της απουσίας από την πλευρά των μαρτύρων κατηγορίας. 

Πηγή kathimerini

Σχόλια