Ράδιο Βήτα Chatbox

ΗΠΑ: «Μπλόκο» στην υποψηφιότητα Τραμπ από την πολιτεία του Κολοράντο

Σε μία πρωτοφανή απόφαση στις ΗΠΑ, το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας του Κολοράντο βάζει μπλόκο στον Ντόναλντ Τραμπ κρίνοντας πως δεν έχει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, διατάσσοντας να αποσυρθεί το όνομά του από τα ψηφοδέλτια ενόψει της εσωκομματικής διαδικασίας των Ρεπουμπλικάνων στη συγκεκριμένη πολιτεία για την ανάδειξη του υποψηφίου τους στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2024.

Το δικαστήριο με οριακή πλειοψηφία (4-3) έκρινε ότι ο Τραμπ δεν είναι επιλέξιμος υποψήφιος εξαιτίας των πράξεών του την 6η Ιανουαρίου 2021, την ημέρα που οπαδοί του επιτέθηκαν στο Καπιτώλιο.

Έκρινε ουσιαστικά πως το Άρθρο 3 της 14ης Τροπολογίας του Συντάγματος είναι εφαρμοστέο στην υπόθεση του πρώην προέδρου. Πρόκειται για την πρώτη φορά που χρησιμοποιείται το Άρθρο 3 της 14ης Τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ για να αποκλειστεί ένας υποψήφιος για την προεδρία. Παρόμοιες προσπάθειες να απαγορευθεί στον Τραμπ να βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο στο Νιου Χάμσαϊρ, τη Μινεσότα και το Μίσιγκαν έχουν αποτύχει.

Η απόφαση ισχύει μόνο για τις προκριματικές εκλογές της πολιτείας του Κολοράντο, που πραγματοποιούνται στις 5 Μαρτίου, όταν οι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι θα επιλέξουν τον υποψήφιο πρόεδρο που προτιμούν, αν και θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τις γενικές εκλογές στο Κολοράντο τον προσεχή Νοέμβριο.

Οι δικαστές έγραψαν στην απόφασή τους: «Δεν καταλήγουμε σε αυτά τα συμπεράσματα επιπόλαια. Έχουμε υπόψη το μέγεθος και το βάρος των ερωτημάτων που έχουμε τώρα μπροστά μας. Έχουμε επίσης επίγνωση του επίσημου καθήκοντός μας να εφαρμόζουμε το νόμο, χωρίς φόβο ή εύνοια, και χωρίς να επηρεαζόμαστε από την αντίδραση του κοινού στις αποφάσεις που ο νόμος ορίζει που λαμβάνουμε».

Εκπρόσωπος του Τραμπ κατήγγειλε ως «αντιδημοκρατική» απόφαση και δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση. 

Πηγή naftemporiki

 

Σχόλια