Ράδιο Βήτα Chatbox

Οι ΗΠΑ «δείχνουν» το Ισραήλ για την δολοφονία του υπαρχηγού της Χαμάς

«Ισραηλινό πλήγμα» βλέπουν οι Ηνωμένες Πολιτείες πίσω από τη δολοφονία του αναπληρωτή επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Σαλέχ αλ-Αρούρι στη Βηρυτό του Λιβάνου.

Τουλάχιστον αυτό δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο να μην κατονομαστεί και χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Πρόκειται για ισραηλινό πλήγμα», είπε χαρακτηριστικά.

Αν και επισήμως δεν ανέλαβε την ευθύνη για τον θάνατό του, το Ισραήλ θεωρείται γενικά ότι βρίσκεται πίσω από το πλήγμα που στοίχισε την ζωή στον υπαρχηγό της Χαμάς αλλά και σε τουλάχιστον έξι μέλη και στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Χθες βράδυ ο ηγέτης της λιβανικής σιιτικής παράταξης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, προειδοποίησε το Ισραήλ εναντίον νέας κλιμάκωσης, αντιδρώντας έντονα στον θάνατο του Σάλεχ αλ-Αρούρι. Πάντως δεν κήρυξε τον πόλεμο στο Τελ Αβίβ.

Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι η Χεζμπολάχ επιδιώκει να ανοίξει πλήρως ένα νέο μέτωπο εναντίον του Ισραήλ, σχολίασε άλλος ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν. «Νομίζω ότι από όλα όσα μπορούμε να πούμε, δεν υπάρχει ξεκάθαρη επιθυμία της Χεζμπολάχ να πάει σε πόλεμο με το Ισραήλ, και το αντίστροφο», είπε.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης αν και δεν δικαιολόγησε την δολοφονία, υπογράμμισε ότι τα ανώτερα μέλη της Χαμάς «πρέπει να λογοδοτήσουν», απηχώντας ουσιαστικά τον εκπρόσωπο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος προσπάθησε να πείσει τη Χεζμπολάχ να μην απαντήσει στο χτύπημα δηλώνοντας ότι η δολοφονία στόχευε συγκεκριμένα στελέχη της Χαμάς και δεν ήταν επίθεση κατά της ομάδας ή του Λιβάνου. 

Πηγή naftemporiki

Σχόλια