Ράδιο Βήτα Chatbox

Ανασχηματισμός: Τι έκρινε τις τελικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για αλλαγές

Απόλυτο αιφνιδιασμό επεφύλασσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακόμη και στους στενούς συνεργάτες του εντός του Μαξίμου με την επιλογή του να ανακοινώσει χθες «μίνι ανασχηματισμό». Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια δραστική παρέμβαση, δηλ. το ξήλωμα της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και για συνακόλουθες καραμπόλες σε τρία υπουργεία: Υγείας, Εργασίας, Παιδείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», ο χθεσινός πρωινός καφές στην Ηρώδου Αττικού έγινε εν τη απουσία του πρωθυπουργού, ο οποίος μετέβη αργότερα στο γραφείο του, έχοντας όμως, λάβει σε συνεννόηση με τους εξ απορρήτων του την απόφαση να πατήσει επίσημα το κουμπί του rotation. Να διορθώσει για την ακρίβεια, προηγούμενες αποφάσεις του στέλνοντας κάποιους στον… πάγκο και βάζοντας άλλους στο παιχνίδι.

Εκτός κυβέρνησης βρέθηκαν ο Γιάννης Οικονόμου και ο Κώστας Κατσαφάδος, καθώς το Μαξίμου ζητούσε εδώ και μήνες έναν σταθερό βηματισμό στην Κατεχάκη, επιδιώκοντας πλέον άμεση αλλαγή κλίματος στην κοινωνία σχετικά με την ατζέντα «νόμου και τάξης». Άλλα τρία στελέχη επέστρεψαν σε γνώριμά τους χαρτοφυλάκια – ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Άδωνις Γεωργιάδης στο υπουργείο Υγείας και η Δόμνα Μιχαηλίδου αναβαθμισμένη στο Εργασίας. Τρεις νέες είσοδοι αφορούν σε πόστα υφυπουργών – ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος στο Προστασίας του Πολίτη, η βουλευτής Επικρατείας Ιωάννα Λυτρίβη στο Παιδείας και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ως υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ.

Η απομάκρυνση

Η απομάκρυνση του διδύμου Οικονόμου – Κατσαφάδου από το χαρτοφυλάκιο της ασφάλειας πιστοποιεί τη δυσαρέσκεια που υπήρχε στην Ηρώδου Αττικού για το προφίλ αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης σε ένα πεδίο το οποίο κυριαρχούσε το αφήγημα της ΝΔ από το 2019. Και παραμένει ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα ως ένα από τα ισχυρά γαλάζια «χαρτιά» τόσο προς το συντηρητικό ακροατήριο όσο και προς τους κεντρώους, δεδομένου του σκεπτικού του Μητσοτάκη ότι δεν χωρά «πολιτικό πρόσημο» στο αίσθημα ασφάλειας του πολίτη. Όμως διαδοχικά γεγονότα τους τελευταίους μήνες – από την είσοδο των Κροατών χούλιγκαν και τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή στην Νέα Φιλαδέλφεια έως και τα επεισόδια στου Ρέντη και τον θάνατο του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη- βάραιναν το κλίμα για το υπουργικό δίδυμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήρθε στα μέσα Δεκεμβρίου με την άρνηση των ΜΑΤ να αναλάβουν υπηρεσία στη φύλαξη ποδοσφαιρικού αγώνα στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Μετά την απομάκρυνση των Οικονόμου – Κατσαφάδου οι πληροφορίες μιλούν για βαθιές αλλαγές και στο επιχειρησιακό σκέλος με συνέπεια μεταξύ άλλων να κλείσει ένας κύκλος στελεχών που συνδέθηκαν με τον άλλοτε Γενικό Γραμματέα στο Γραφείο Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη. Την ίδια εικόνα, άλλωστε, αναδεικνύει και η επιστροφή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Κατεχάκη.

Οι «διάδοχοι»

Όσο για την επιλογή Χρυσοχοΐδη, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, σηματοδοτεί τον στόχο του Κυριάκου Μητσοτάκη για «άμεσο αποτέλεσμα». Εντολή «μεταρρυθμίσεων και αποτελέσματος» με βάση την εμπειρία του αποτελεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και η μετακίνηση του Άδωνι Γεωργιάδη από το υπουργείο Εργασίας στο Υγείας. Πρόκειται για έναν τομέα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει και ως «προσωπικό στοίχημα».

Τη δική του σημειολογία έχει προφανώς η ευκαιρία που ο Μητσοτάκης επέλεξε να δώσει σε στελέχη της νεότερης γενιάς, όπως η Μιχαηλίδου, η Λυτρίβη και ο Νικολακόπουλος που είναι ο μόνος από τα πρόσωπα των αλλαγών ο οποίος δεν έχει εμπειρία από το χαρτοφυλάκιό του.

Ουσιαστικά ο Μητσοτάκης με επίκεντρο τη «μαύρη τρύπα» της Κατεχάκη επέλεξε να παρέμβει σε έναν ουδέτερα πολιτικό χρόνο εκπέμποντας διπλό μήνυμα. Πρώτον, ότι η αξιολόγηση «έργου» και «συμπεριφοράς» είναι διαρκής αλλά και οι πρωθυπουργικές «διορθώσεις» θα είναι δραστικές απέναντι σε όσα θολώνουν το κυβερνητικό αφήγημα.

Το δεύτερο είναι μια… υπενθύμιση παλαιότερης αποστροφής του προς όσους συχνά πυκνά ράβουν υπουργικό κοστούμι, ότι «τα κοστούμια μπορεί να είναι για τους γάμους». 

Πηγή enikos

Σχόλια