Ράδιο Βήτα Chatbox

«Παραιτήσου» λένε στον Νετανιάχου χιλιάδες διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ

Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν απόψε στο κέντρο του Τελ Αβίβ ζητώντας την επιστροφή των ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας και την προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη νέου πρωθυπουργού στη θέση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον οποίο κατηγορούν για αδυναμία διαφύλαξης της ασφάλειας στη χώρα.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Χαμπίμα και κρατούσαν πλακάτ στα οποία αποκαλούσαν «εικόνα του κακού» τον Νετανιάχου, ζητώντας «εκλογές τώρα». Σε αρκετά πλακάτ είχαν φωτογραφίες των ομήρων μαζί με τα ονόματά τους, ζητώντας άμεσα τη διάσωσή τους.

«Όπως πάνε τα πράγματα, όλοι οι όμηροι θα πεθάνουν. Δεν είναι πολύ αργά για να τους απελευθερώσουμε», είπε ο Άβι Λούλου Σαμρίζ, πατέρας ενός ομήρου που κρατείται στη Γάζα.

Από τους 250 ανθρώπους που απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, περίπου 100 απελευθερώθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου. Άλλοι 132 βρίσκονται ακόμη στη Γάζα και εκτιμάται ότι οι 27 από αυτούς είναι νεκροί. Ο Νετανιάχου υποστηρίζει ότι θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι να εξοντωθεί η Χαμάς.

«Όλος ο κόσμος στη χώρα, εκτός από τον τοξικό συνασπισμό του, ξέρει ότι οι αποφάσεις του δεν λαμβάνονται για το καλό της χώρας, απλώς προσπαθεί να παραμείνει στην εξουσία. Θέλουμε όλοι μας να παραιτηθεί», είπε ένας διαδηλωτής, ο 69χρονος Γιαΐρ Κατζ.

 Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία του Τελ Αβίβ ήταν μικρότερο σε σύγκριση με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που οργανώνονταν στις αρχές του 2023, με αφορμή τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που προωθούσε η κυβέρνηση Νετανιάχου. Ήταν όμως αρκετές χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων χτυπούσαν τύμπανα και κρατούσαν ισραηλινές σημαίες.

«Η κυβέρνηση που μας εγκατέλειψε στις 7 Οκτωβρίου εξακολουθεί να μας εγκαταλείπει κάθε μέρα έκτοτε -εκείνους που εκκένωσαν τα χωριά στα βόρεια και τα νότια σύνορα, τις οικογένειες των θυμάτων, τους εφέδρους, τους ομήρους», είπε η Νόαμ Αλόν, ο αδελφός της οποίας ήταν στρατιώτης και σκοτώθηκε. «Έχουμε στα χέρια μας τη δύναμη για την αλλαγή και την αποκατάσταση. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πάει στο σπίτι της, τώρα», πρόσθεσε η Αλόν απευθυνόμενη στο πλήθος που της απάντησε με το σύνθημα «Τώρα, τώρα!».

 Το πρωί του Σαββάτου, συγγενείς των ομήρων διαδήλωσαν έξω από το σπίτι του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, εκφράζοντας την απογοήτευσή τους για τη φαινομενική έλλειψη προόδου της κυβέρνησής του στην απελευθέρωση των περισσότερων από 100 αιχμαλώτων καθώς ο πόλεμος μαίνεται απ' τις 7 Οκτωβρίου. 

Πηγή efsyn.gr

 

Σχόλια