Ράδιο Βήτα Chatbox

Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος: Μείζον το δημογραφικό, όχι ο γάμος των ομοφύλων

«Η Πολιτεία δεν πρέπει να ψηφίζει νόμους για να ικανοποιεί μερικά δικαιώματα, τον λεγόμενο δικαιωματισμό μιας κατηγορίας ανθρώπων, αλλά δια των νόμων πρέπει να διαπαιδαγωγεί τους ανθρώπους και την κοινωνία» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Ιερόθεος.

Με τα στοιχεία για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα να σοκάρουν, η συζήτηση γύρω από τον γάμο των ομοφύλων και την τεκνοθεσία φαντάζει άνευ ουσίας και σημασίας.

Αυτό επισημαίνει σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, Ιερόθεος, ο οποίος όπως τονίζει, αυτή τη στιγμή το μείζον εθνικό ζήτημα είναι το δημογραφικό και η υπογεννητικότητα για το οποίο Πολιτεία και κόμματα δεν δείχνουν τον ίδιο ζήλο όπως δείχνουν για τη θεσμοθέτηση ενός θέματος που δεν είναι μείζον πρόβλημα (εννοώντας τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών)+.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε μια ημέρα πριν την Ιερατική Σύναξη κατά την οποία οι Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου εξέδωσαν Ψήφισμα εκφράζοντας την αντίθεσή τους στον λεγόμενο γάμο ομοφύλων.

«Περιμένουμε το νομοσχέδιο. Ξέρουμε βέβαια τα βασικά τα οποία ο Πρωθυπουργός τα έχει ανακοινώσει, ξέρουμε τις απόψεις της αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων, αλλά θέλουμε να δούμε και συγκεκριμένα τα κείμενα ώστε μετά η Εκκλησία να λάβει τις αποφάσεις. Βεβαίως, η Πολιτεία κάνει αυτό που πρέπει να κάνει και η Εκκλησία θα κάνει αυτό που θέλει να κάνει. Δεν είναι δυνατόν να συμπίπτουμε σε όλα τα ζητήματα. Η Εκκλησία έχει πάγιες απόψεις και αντιλήψεις για το θέμα αυτό, την ομοφυλοφιλίας γενικότερα και τον λεγόμενο γάμο των ομοφυλοφίλων», είπε αρχικά ο Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος.

Στη συνέχεια είπε ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος παρακολουθεί το θέμα. «Όταν θεωρήσει ότι ωρίμασε ο κατάλληλος καιρός η ίδια θα το παραπέμψει στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αλλά και να παραπεμφθεί το θέμα στην Ιεραρχία δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να εκφράσουμε την άποψη και τη διδασκαλία της Εκκλησίας πάνω στο θέμα αυτό. Ποια είναι αυτή; Έχουμε τον γάμο τον εταιροφύλων και δεν προβλέπεται να στηρίξουμε κάτι διαφορετικό».

Καταθέτωντας τις απόψεις του οι οποίες, όπως είπε, δεν είναι διαφορετικές από αυτές της Εκκλησίας, σημείωσε ότι «η Πολιτεία δεν πρέπει να ψηφίζει νόμους για να ικανοποιεί μερικά δικαιώματα, τον λεγόμενο δικαιωματισμό μιας κατηγορίας ανθρώπων, αλλά δια των νόμων πρέπει να διαπαιδαγωγεί τους ανθρώπους και την κοινωνία», τόνισε.

«Ξέρουμε και βιολογικά, εκτός από μερικές ελάχιστες ανωμαλίες γενετικές, ξέρουμε ότι υπάρχουν δύο φύλα και πάρα πολλοί σεξουαλικοί προσανατολισμοί. Δεν υπάρχει τρίτο φύλο. Δύο είναι τα φύλα και πολλοί σεξουαλικοί προσανατολισμοί. Τώρα, αν αρχίσει η Πολιτεία να νομιμοποιεί όλους τους σεξουαλικούς προσανατολισμούς, τότε δεν θα βρούμε πουθενά άκρη» επεσήμανε.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του επί του ζητήματος, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου αναφέρθηκε στο μείζον εθνικό ζήτημα της εποχής μας που δεν είναι άλλο από το δημογραφικό και την υπογεννητικότητα. Κάλεσε Πολιτεία και κόμματα να δείξουν μεγαλύτερο ζήλο για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας.

«Θα περίμενα μεγαλύτερη κινητικότητα να υπάρχει για το δημογραφικό πρόβλημα. Μαραζώνει η κοινωνία μας. Έχει διαπιστωθεί ότι η υπογεννητικότητα είναι στον ελάχιστο βαθμό. Θα περίμενα από την υπεύθυνη Πολιτεία, αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όχι μόνο τον ζήλο να έχουν, πολύ περισσότερο ζήλο να έχουν για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο είναι εθνικό θέμα, και να δώσουμε κίνητρα στις γυναίκες που θέλουν να γίνουν μητέρες, αλλά ταυτόχρονα να βοηθήσουν στην εξέλιξη του παιδιού με βρεφικούς-νηπιακούς σταθμούς, γιατί αυτό είναι το μείζον πρόβλημα. Το πρόβλημα τον ομοφυλοφίλων δεν είναι μείζον πρόβλημα. Το πρόβλημα το δημογραφικό και της υπογεννητικότητας είναι μείζον πρόβλημα αν το αντιπαραβάλουμε με τους μουσουλμάνους και με άλλους που ζουν στην Ελλάδα που είναι πάνω από ένα εκατομμύριο, που εκεί πια είναι αυξανομένη η γονιμότητα. Λοιπόν, είναι μείζον εθνικό θέμα. Θέλω τον ίδιο ζήλο και την ίδια αποφασιστικότητα και μεγαλύτερο ζήλο να αντιμετωπίζουν τα θέματα του δημογραφικού προβλήματος, της υπογεννητικότητας και των πολυτέκνων οικογενειών». 

Πηγή newsbomb

Σχόλια