Ράδιο Βήτα Chatbox

Ρεπουμπλικανοί: Ο Ρον Ντε Σάντις αποσύρεται από την κούρσα για το χρίσμα

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις, ο οποίος θεωρούνταν ως ο πιο ισχυρός αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών, ανακοίνωσε την απόσυρση της υποψηφιότητάς του.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τη δεύτερη θέση που κατέλαβε στην Αϊόβα και μόλις δύο ημέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση στο Νιου Χαμσάιρ.

Ο Ντε Σάντις ανακοίνωσε την απόφασή του σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο X.

«Μετά τη δεύτερη θέση που καταλάβαμε στην Αϊόβα, προσευχηθήκαμε και σκεφτήκαμε για το πώς θα προχωρήσουμε», σημείωσε.

«Αν υπήρχε κάτι που θα μπορούσα να κάνω για λάβω ένα θετικό αποτέλεσμα, περισσότερες στάσεις στην προεκλογική εκστρατεία, περισσότερες συνεντεύξεις, θα το έκανα. Αλλά δεν μπορώ να ζητήσω από τους υποστηρικτές μας να προσφέρουν εθελοντικά τον χρόνο τους και να δωρίσουν τους πόρους τους. Δεν έχουμε ξεκάθαρο μονοπάτι προς τη νίκη. Κατά συνέπεια, αναστέλλω σήμερα την προεκλογική μου εκστρατεία», ανέφερε.

«Είναι σαφές για μένα ότι η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων στις προκριματικές εκλογές θέλει να δώσει στον Ντόναλντ Τραμπ άλλη μια ευκαιρία», είπε και πρόσθεσε: «Εχει την υποστήριξή μου».

Η αποχώρηση του Ντε Σάντις σημαίνει ότι μόνο η Νίκι Χέιλι παραμένει στην κούρσα, αν και δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες για να στερήσει το χρίσμα από τον Τραμπ. Ο νικητής θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Τζο Μπάιντεν, τον πιθανότερο υποψήφιο του Δημοκρατικού κόμματος, στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Απέτυχε σε δύο μέτωπα

Πάνω από 7 στους 10 Ρεπουμπλικανούς έχουν θετική άποψη για τον Τραμπ, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις. Αυτό έφερε σε δύσκολη θέση τον Ντε Σάντις, αφού έπρεπε να προσελκύσει ψηφοφόρους που εξακολουθούν να θαυμάζουν τον Τραμπ και ταυτόχρονα εκείνους που τον αντιπαθούν. Απέτυχε και στα δύο μέτωπα. Δεν κατάφερε ποτέ να εξηγήσει στους υποστηρικτές του Τραμπ γιατί ήταν καλύτερη επιλογή από τον πρώην πρόεδρο, τη στιγμή που η Χέιλι εμφανιζόταν ως το φαβορί των μετριοπαθών Ρεπουμπλικάνων. Και, μολονότι η πολιτική του διέφερε από εκείνη του Τραμπ, σχεδόν στα πάντα υιοθετούσε ακόμη πιο συντηρητικές θέσεις. Τον Απρίλιο υπέγραψε το νομοσχέδιο που απαγόρευε στη Φλόριντα τις αμβλώσεις μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης, ενώ αντιτάχθηκε στη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και έλαβε τιμωρητικά μέτρα έναντι της Walt Disney Co. αφού η εταιρεία καταδίκασε τον νόμο που περιόριζε τη συζήτηση περί φύλου και σεξουαλικότητας στα σχολεία. Η σύγκρουση με την Disney ήταν μια μάχη που δεν χρειαζόταν να δώσει, επισημαίνουν επικριτές του εντός του κόμματος.

Επιπλέον, αν και στην αρχή προσέλκυσε τη στήριξη πολλών σημαντικών δωρητών, στη συνέχεια άρχισαν να τον εγκαταλείπουν. Ο Ρόμπερτ Μπίγκελοου, ο οποίος προσέφερε εκατομμύρια στην ομάδα συγκέντρωσης δωρεών Never Back Down που στήριζε τον Ντε Σάντις, είπε τον Αύγουστο στο πρακτορείο Reuters ότι σταματά τη χρηματοδότηση του κυβερνήτη επειδή απογοητεύτηκε με την αδιάλλακτη στάση του στο θέμα των αμβλώσεων. 

Πηγή kathimerini

 


Σχόλια