Ράδιο Βήτα Chatbox

Πλεύρης για ομόφυλα ζευγάρια: «Ο θεσμός της οικογένειας πρέπει να μείνει ως έχει»

Τις ενστάσεις του για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια εξέθεσε στην ΕΡΤ ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θάνος Πλεύρης, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο θεσμός της οικογένειας πρέπει να παραμείνει ως έχει».

Σχολιάζοντας το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και τις αντιρρήσεις που έχει, ο κ. Πλεύρης υποστήριξε ότι δεν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα σε περίπτωση μη ψήφισης του νομοσχεδίου, καθώς όπως δήλωσε «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απεφάνθη ότι η ισότητα στον γάμο δεν εμπίπτει στα ατομικά δικαιώματα και είναι κυρίαρχο το κράτος κάθε μέρους να το θεσπίσει. Συνεπώς, δεν υπάρχει υποχρέωση από ανθρώπινα δικαιώματα». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι τα θέματα της αστικής φύσης ρυθμίζονται με το σύμφωνο συμβίωσης.

Αναφορικά με το θέμα της τεκνοθεσίας από τα ομόφυλα ζευγάρια, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι το άρθρο 1592 του Αστικού Κώδικα ρυθμίζει το θέμα των παιδιών, αν και ο ίδιος δεν ψήφισε την ισχύ του ούτε και για τους ετεροφυλόφιλους.

«Θεωρώ ότι ο θεσμός είναι μόνο ένας γάμος ετερόφυλων, αλλά το ότι υπάρχει όμως το σύμφωνο συμβίωσης δεν σημαίνει ότι δεν θα το επικαλεστούμε στα επιχειρήματα τα οποία λέγονται», σημείωσε.

«Το να λες ότι κάποιοι μπορεί να είναι σε γάμο αλλά δεν μπορούν να μεγαλώνουν παιδιά, είναι σαν να λες ότι είναι ακατάλληλοι. Εγώ δεν μπαίνω σε αυτή τη λογική. Η επιχειρηματολογία μου εδράζεται ότι ο γάμος είναι θεσμός οικογενειακού δικαίου που έχει τη μορφή της οικογένειας και την οικογένεια την οποία θεωρώ ότι το Σύνταγμα προστατεύει», δήλωσε ο βουλευτής και πρώην υπουργός Υγείας της Νέας Δημοκρατίας.

Μιλώντας για την ελληνική κοινωνία υποστήριξε ότι θα «πρέπει να μείνει στον θεσμό της οικογένειας όπως την ξέρουμε», λέγοντας ότι είναι σημαντικό ότι ο πρωθυπουργός στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια δεν βάζει τον διαχωρισμό γονέας 1 και γονέας 2.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη «εάν θεσμοθετήσουμε αυτή τη μορφή οικογένειας, σημαίνει ότι και στα σχολεία τα παιδιά μας θα διδάσκονται ότι αυτές είναι οι μορφές οικογένειας». Πρόσθεσε δε ότι «αν όλα στηρίζονται στην αγάπη, τότε θα υπήρχε αντίστοιχο αίτημα και από τους πολυγαμικούς».

Και όπως συμπλήρωσε η ένστασή του είναι ότι δεν πρέπει να παρέμβουμε στο οικογενειακό δίκαιο. Αναφορικά με τη νομική κατοχύρωση των βιολογικών ή υιοθετημένων παιδιών σε ομόφυλα ζευγάρια, δήλωσε ότι «δεν είναι καθόλου αόρατο», αλλά υιοθετείται από έναν πατέρα ή μητέρα.

Εκτίμησε, επίσης, ότι αλλοιώνεται ο θεσμός της οικογένειας και σημείωσε: «Δύο πατεράδες συγχρόνως δεν μπορεί να υπάρχουν. Αυτό είναι ένα αξιακό επιχείρημα που δεν έρχεται να αναιρέσει ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν το όποιο δικαίωμα, δεν πρέπει να στοχοποιούνται και προφανώς πρέπει να λύνονται και τα αστικής φύσεως θέματά τους».

Πηγή kathimerini

Σχόλια