Ράδιο Βήτα Chatbox

Ιεραρχία: Σηκώνει λάβαρα κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών

Με εισήγηση του μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαου, ο οποίος είναι πρόεδρος της ειδικής Συνοδικής επιτροπής Βιοηθικής της εκκλησίας, συνεδριάζει η Ιεραρχία από τις 10 το πρωί για να καθορίσει και επισήμως τη στάση της επί του θέματος που έχει προκύψει με την κυβερνητική ρύθμιση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Η προσέγγιση που κάνει η ηγεσία της εκκλησίας με βάση και τη σημερινή εισήγηση είναι εξόχως αρνητική και απορριπτική της θέσπισης του γάμου. Ο Μεσογαίας ξεκαθάρισε, όπως αναφέρουν πηγές, ότι η εκκλησία δεν μπορεί να δεχθεί «παρά φύσιν σχέσεις» από τις οποίες θα προκύπτουν και παιδιά, διότι κάτι τέτοιο αντίκειται στις αρχές της.

Αλλά είναι ένα ερώτημα μέχρι ποίου σημείου θα πάει κόντρα στην κυβέρνηση και την ευρεία πλειοψηφία της Βουλής, που αναμένεται να υπερψηφίσει τη σχετική ρύθμιση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την παρέμβασή του ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κάλεσε τους μητροπολίτες να τοποθετηθούν με σύνεση επί του συγκεκριμένου πλαισίου, που έθεσε ο Μεσογαίας, ζητώντας να μην επαναληφθούν στη συνεδρίαση τα όσα έχουν πει οι ιεράρχες δημοσίως, διότι δεν έχει νόημα να ειπωθούν τα ίδια και τα ίδια.

Το κλίμα στη συνεδρίαση πάντως μυρίζει μπαρούτι, καθώς οι «σκληροί» ιεράρχες δείχνουν αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα, με τον αρχιεπίσκοπο να προκρίνει μία πιο ήπια στάση και πάντως χωρίς συλλαλητήρια.

Πρόκειται δε να εκδοθεί σχετική ανακοίνωση και να κυκλοφορήσει εγκύκλιος με την απόφαση που θα λάβουν οι ιεράρχες και η οποία θα αναγνωστεί στους ναούς την Κυριακή 28 Ιανουαρίου.

Θα σταλούν επίσης και επιστολές προς τους βουλευτές που θα αποτυπώνονται οι λόγοι που η εκκλησία είναι αντίθετη.

Από τους ιεράρχες που έχουν πιο αρνητική θέση στο νομοσχέδιο ξεχωρίζουν ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, ο Πειραιώς Σεραφείμ, ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο Φθιώτιδος Συμεών, ο Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, ο Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, ο Πατρών Χρυσόστομος, ο Λαρίσης Ιερώνυμος, ο Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος, ο Καρπενησίου Γεώργιος, ο Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, ο Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος κ.ά. 

Πηγή topontiki

Σχόλια