Ράδιο Βήτα Chatbox

Φάμελλος : Έγινε πολύ σημαντική δουλειά στις Σπέτσες (Βίντεο)

«Έγινε πολύ σημαντική δουλειά στις Σπέτσες» ανέφερε στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ενώ αναφέρθηκε και στο σχέδιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, καθώς και το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Υπήρχαν προτάσεις από τους βουλευτές και ένα πρόγραμμα»

Αρχικά, για το ταξίδι στις Σπέτσες, ο κ. Φάμελλος είπε πως ήταν «πολύ πρωτόγνωρη εμπειρία. Υπήρξαν οι μέρες, όπως το Σάββατο, που ήμασταν συνεχώς, 11 ώρες σε συνεδρίαση. Έγιναν πάνω από 30 παρουσιάσεις τομέων, άρα είχαμε πάνω από 30 κύκλους συζητήσεων, τουλάχιστον. Παρουσίαζε ο κάθε τομεάρχης ποια είναι η κατάσταση στον αντίστοιχο τομέα του, ποια είναι η αντίστοιχη πρόταση, τι κάνει η κυβερνητική πολιτική και τι πρωτοβουλίες θα πάρουμε το επόμενο διάστημα. Υπήρχαν προτάσεις και ένας βασικός προγραμματισμός, τι θα κάνουμε το επόμενο διάστημα».

«Έγινε πολύ σημαντική πολιτική δουλειά»

«Οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με τον τόπο και τα εξωτερικά χαρακτηριστικά αυτής της συνάντησης ήταν τελικά άστοχη γιατί η ουσία ήταν ότι έγινε πάρα πολύ σημαντική πολιτική δουλειά. Είμαστε εκλεγμένοι του ελληνικού λαού και οφείλουμε να κάνουμε ότι το καλύτερο μπορούμε για να τον εκπροσωπήσουμε. Άρα, πρέπει να βρίσκεται ωφέλιμος χρόνος για να γίνεται καλύτερη δουλειά. Τόσες ώρες συνεχόμενης δουλειάς είναι μια ευκαιρία και για τις άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες να κάτσουν να δουλέψουν συλλογικά», συνέχισε.

Αναφορικά με το ύφος της πρόσκλησης για το οποίο υπήρχαν τριβές ο κ. Φάμελλος ανέφερε πως αυτό δεν συζητήθηκε. «Θέλω να σας βεβαιώσω πως δεν υπήρξε καμία συζήτηση από αυτή που κυριαρχεί στη δημοσιότητα. Έχω την αίσθηση πως η επικοινωνία και η προπαγάνδα προσανατολίζεται σε σημεία κριτικής στον ΣΥΡΙΖΑ, ψάχνοντας με το ζόρι να βρουν κάτι. Κακώς υπάρχει μια συνήθεια να βρούμε κάτι μεμπτό για να συζητάμε».

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια – «Η κυβέρνηση δεν θέλει να μειώσει τις τιμές»

Αναφορικά με το ποια θα είναι η πρώτη πρόταση που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «το πιο σημαντικό που έχει ανακοινωθεί είναι η πρόταση για τα θέματα της ακρίβειας. Δεν είναι μόνο το Παρατηρητήριο, είναι και συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση των τιμών τώρα, άμεσα. Ένα από αυτά είναι το όριο κέρδους στο ρεύμα. Το 2021-22 ξεπέρασαν τα 2,2 δις υπερκέρδηΤο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια – «Η κυβέρνηση δεν θέλει να μειώσει τις τιμές»

Εμείς προτείνουμε ανώτερο όριο περιθώριο κέρδους στο 5%. Και σε αναπτυγμένες χώρες υπάρχει ο έλεγχος του κέρδους της αγοράς ρεύματος. Γιατί δεν μπορείς να κερδοσκοπείς με την πρώτη ύλη. Αυτό γινόταν όχι μόνο με την ανοχή αλλά και με σχέδιο της κυβέρνησης».

«Η κυβέρνηση δεν αφήνει απλά ανεξέλεγκτη την αγορά αλλά συμμετέχει και στην ακρίβεια. Στη ΔΕΗ και τα Ελληνικά Πετρέλαια, η κυβέρνηση και η πολιτεία συμμετέχουν σε ένα μεγάλο ποσοστό. Έχουμε πλέον την βεβαιότητα πως η ελληνική αγορά περιορίζεται σε λίγες επιχειρηματικές μονάδες, έχουμε ολιγοπώλια σε όλους τους τομείς που δυστυχώς με βάση στοιχεία, έχουμε και χειραγώγηση τιμών. Η ΝΔ έχει επιτρέψει και έχει συμβάλλει σε έναν βαθμό σε μια ολιγοπωλειακή διαμόρφωση αγοράς με στρεβλώσεις. Η κυβέρνηση δεν θέλει να μειώσει τις τιμές.», συνέχισε ο κ. Φάμελλος.

Αναφορικά με τις τιμές στο ράφι, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να υπάρχει ένας κόφτης στο κέρδος σε βασικά αγαθά, όπως είναι το γάλα. «Υπάρχει η δυνατότητα σε κάποια προϊόντα να μειώσεις και το φορολογικό βάρος. Πρέπει ο ΦΠΑ να μικρύνει πολύ ή να μηδενιστεί σε ορισμένα».

  1. Πρώτον είναι η μείωση του κόστους παραγωγής.
  2. Δεύτερον είναι το Παρατηρητήριο τιμών από το χωράφι στο ράφι. Η παρακολούθηση του συντελεστή κέρδους.
  3. Τρίτον είναι η μείωση του φορολογικού βάρους, τόνισε. 

«Ό,τι είναι θετικό θα το ψηφίσουμε»

Για τον γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια είπε πως αναμένουν να δουν στον ΣΥΡΙΖΑ τι θα αναφέρει το νομοσχέδιο. «Ό,τι είναι θετικό θα το ψηφίσουμε».

Σε ερώτηση εάν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι υπέρ του «γονέα 1,2», απάντησε: «είμαστε υπέρ του δικαιώματος του γάμου. Προτείνουμε να δοθεί αυτή η δυνατότητα, δεν είναι υποχρεωτικές οι εφαρμογές».

«Το προφίλ του εκσυγχρονισμού που θέλει να δώσει ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι ειλικρινές», σημείωσε και κατέληξε λέγοντας πως «κάτι συμβαίνει στην κυβέρνηση». 

Πηγή ethnos

 

 


Σχόλια