Ράδιο Βήτα Chatbox

Αρχιεπίσκοπος: Η Εκκλησία θα περιμένει τα παιδιά να μεγαλώσουν και εάν επιθυμούν να βαπτιστούν

«Τα παιδιά τα αγαπάμε και νοιαζόμαστε περισσότερο απ’ όλους τους άλλους. Η Εκκλησία θα περιμένει αυτά τα παιδιά να φτάσουν σε μία ηλικία και όταν μεγαλώσουν και επιθυμούν να βαπτιστούν, θα βαπτιστούν» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, απαντώντας σε ερώτηση τι θα κάνει η Εκκλησία με τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών εάν θελήσουν να βαπτιστούν.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο Αρχιεπίσκοπος μετά το πέρας της συνάντησης με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Η συνάντηση των δύο εκκλησιαστικών ηγετών και των μελών της συνοδείας του Σεβασμιωτάτου, διήρκεσε σαράντα λεπτά και συζητήθηκαν θέματα της τρέχουσας εκκλησιαστικής επικαιρότητας.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Σεβασμιώτατος κ. Ελπιδοφόρος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών δείχνουν τον σωστό δρόμο, ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα συμπορεύονται προς όφελος των δύο πλευρών. Ασφαλώς η Εκκλησία προηγήθηκε αυτής της συμπορεύσεως, γιατί πάντοτε συμπορευόμαστε. Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι η Εκκλησία της πατρίδας μας, όλων των ομογενών. Όπως αγαπούμε την πατρίδα, αγαπούμε και την Εκκλησία της. Οι ομογενείς είναι πάντοτε στη διάθεση του Μακαριωτάτου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, στις καλές αλλά και τις δύσκολες μέρες. Όπως στις φυσικές καταστροφές, τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, αλλά και στις χαρές της πατρίδας μας, είμαστε πάντοτε στο πλευρό της Εκκλησίας και της Ελλάδας».

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε: «Θα ήθελα να συμφωνήσω με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο και να τονίσω ότι αυτού του είδους οι συναντήσεις, η ανταλλαγή απόψεων, η συνεργασία αυτή ωφελεί και τη δική μας πλευρά και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής. Υπάρχει ένα κοινό σημείο που πρέπει να το τονίσουμε ιδιαίτερα, ότι ο χώρος ο οποίος μας συνδέει τις δύο Εκκλησίες, είναι το Πατριαρχείο. Αυτή είναι η καρδιά της Ορθοδοξίας και θα πρέπει να παλεύουμε να εργαζόμαστε, ώστε αυτή η συνεργασία και η ενότητα να αποβαίνει προς όφελος της Εκκλησίας και της πατρίδας μας».

Χωρίς ξιφολόγχες και επιβολή δεσμών – Η απάντηση για το θέμα της βάπτισης

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την τρέχουσα επικαιρότητα ο Μακαριώτατος υπογράμμισε πως η «ελευθερία στον άνθρωπο είναι πολύ σπουδαίο πράγμα, κι αυτό πρέπει να το λαμβάνουμε όλοι υπόψη. Και η Εκκλησία, αλλά και η Πολιτεία. Ούτε η Εκκλησία πρέπει να έχει την ξιφολόγχη έτοιμη, αλλά ούτε και η Πολιτεία να θέλει να βάλει δεσμά σε οποιοδήποτε χώρο μέσα στην πατρίδα μας».

Στην ίδια ερώτηση ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος τόνισε: «Συμφωνώ απολύτως με τον Μακαριώτατο με όσα είπε. Γιατί το ίδιο Ευαγγέλιο διαβάζουμε, το ίδιο Ευαγγέλιο, διδάσκουμε και δε θα μπορούσε να υπάρχει κάποια διαφορετική άποψη σε αυτό το θέμα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της βάπτισης ο Μακαριώτατος κ. Ιερώνυμος τόνισε πως «πρέπει να επιστρέψουμε ξανά στην παράδοση. Αν η βάπτιση γίνεται στη μικρή ηλικία των παιδιών, είναι διότι μέσα στην Εκκλησία είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι το παιδί μεγαλώνει μέσα σε ένα περιβάλλον χριστιανικών αρχών. Επομένως δεν χρειαζόταν κατήχηση, γιατί γινόταν εντός του περιβάλλοντος. Τώρα που αλλάζουν τα πράγματα, δεν είμαστε κατά των παιδιών. Τα παιδιά τα αγαπάμε και νοιαζόμαστε περισσότερο απ’ όλους τους άλλους. Η Εκκλησία θα περιμένει αυτά τα παιδιά να φτάσουν σε μία ηλικία και όταν μεγαλώσουν και επιθυμούν να βαπτιστούν θα βαπτιστούν».

Ο κ. Ελπιδοφόρος απαντώντας για το ίδιο θέμα είπε πως «δεν έχω να προσθέσω τίποτα, τα είπε όλα ο Μακαριώτατος».

Διαψεύδει η ΕΛ.ΑΣ. ότι «κόπηκε» η φρουρά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου

Νωρίτερα, η ιστοσελίδα ενημερωτικού περιεχομένου για θρησκευτικά θέματα, Orthodoxtimes.gr, μετέδωσε νωρίτερα ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης «έκοψε» τον ειδικό φρουρό που φυλάει το κτήριο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η οποία αποτελεί και κατοικία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου

Στο δημοσίευμα αναφέρεται:

«Ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αποφάσισε ότι θα πρέπει να σταματήσει η φύλαξη του αρχιεπισκοπικού μεγάρου. Το κτήριο της Αρχιεπισκοπής, φυλάσσονταν καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου, με τρεις ξεχωριστές βάρδιες.

Ωστόσο η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας έκρινε ότι δεν είναι πλέον απαραίτητη η προστασία του και για τον λόγο αυτό έδωσε εντολή να τερματιστεί η φύλαξή του και οι ειδικοί φρουροί που είχαν διατεθεί για αυτόν τον σκοπό, να μεταφερθούν σε κάποιο άλλο σημείο, με το κτήριο να μένει πλέον αφύλακτο».

Ωστόσο, η ΕΛ.ΑΣ. διαψεύδει τις πληροφορίες, εκδίδοντας σχετική ανακοίνωση:

«Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι δηλώσεις, σχόλια και δημοσιεύματα, που αναπαράγονται σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και αναφέρονται σε αφαίρεση αστυνομικών οι οποίοι απασχολούνται στη φύλαξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και μόνο ως «fake news» μπορούν να χαρακτηριστούν». 

Πηγή newsbomb

Σχόλια