Ράδιο Βήτα Chatbox

Επίθεση των ΗΠΑ σε εδάφη των Χούθι - Ανυποχώρητοι οι αντάρτες

Σε πλήγματα εναντίον 14 πυραύλων των προσκείμενων στο Ιράν ανταρτών Χούθι, οι οποίοι επιτίθενται για εβδομάδες εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, προχώρησαν τη νύχτα οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Nωρίτερα το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει πως drone προερχόμενο από περιοχή ελεγχόμενη από τους Χούθι έπληξε αμερικανικό εμπορικό πλοίο, το Genco Picardy, στον Κόλπο του Άντεν.

Οι νέες επιδρομές των ΗΠΑ στην περιοχή, τέταρτη φορά μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα, ανακοινώθηκαν μερικές ώρες αφού η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε ξανά «τρομοκρατική» οντότητα τους υεμενίτες αντάρτες, που συνεχίζουν από την πλευρά τους να βάζουν στο στόχαστρο εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

Σύμφωνα με το Αλ Μασίρα, τηλεοπτικό δίκτυο προσκείμενο στους Χούθι, τα πλήγματα, που κατ’ αυτούς ήταν «αμερικανοβρετανικά», έγιναν στις επαρχίες «Χοντάιντα, Τάιζ, Νταμάρ, Αλ Μπάιντα και Σαάντα».

Ο Χάνι Κάγεντ, κάτοικος της Χοντάιντα, 44 ετών, είπε πως άκουσε δυνατό κρότο «γύρω στις 02:16 τοπική ώρα» σήμερα, προσθέτοντας πως η έκρηξη έγινε στο ανατολικό τμήμα της πόλης, κοντά στο αεροδρόμιο.

Περί τη 01:00 (ώρα Ελλάδας), οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ «διεξήγαγαν πλήγματα εναντίον 14 πυραύλων των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι, έτοιμων να εκτοξευθούν από περιοχές ελεγχόμενες από τους Χούθι στην Υεμένη», ανέφερε το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») μέσω X (του πρώην Twitter).

«Οι πύραυλοι αυτοί σε εξέδρες εκτόξευσης ήγειραν άμεσο κίνδυνο για εμπορικά πλοία και σκάφη του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή», καθώς «θα μπορούσαν να εκτοξευθούν ανά πάσα στιγμή», συνεχίζει η ανακοίνωση, γεγονός που «ώθησε τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να ασκήσουν το δικαίωμα και την υποχρέωσή τους να αμυνθούν». «Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράση για να προστατεύουμε ζωές αθώων ναυτικών», υπογράμμισε ο επικεφαλής της CENTCOM, ο στρατηγός Μάικλ Έρικ Κουρίλα, πάντα κατά το ανακοινωθέν.

Αξιωματούχος των Χούθι από την πλευρά του τόνισε σε δηλώσεις του στο Αλ Μασίρα ότι το κίνημα θα «συνεχίσει να βάζει στο στόχαστρο πλοία που κατευθύνονται σε λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης, ανεξαρτήτως των όποιων αμερικανοβρετανικών επιθέσεων στην προσπάθειά τους να μας εμποδίσουν».

Στα ανοικτά της Υεμένης, στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, οι αντάρτες, που πολεμούν εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης για περίπου μιάμιση δεκαετία, εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον πλοίων που θεωρούν ότι συνδέονται με το Ισραήλ. Λένε πως προχωρούν στις επιθέσεις αυτές σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακο που πολιορκεί και σφυροκοπεί ο στρατός του Ισραήλ έπειτα από την επίθεση της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Ο πολλαπλασιασμός των επιθέσεων των Χούθι οδήγησε τις τελευταίες ημέρες σε αμερικανικούς και βρετανικούς βομβαρδισμούς. Ο τρίτος κατά σειρά έγινε προχθές Τρίτη με στόχο τέσσερις πυραύλους των ανταρτών στο έδαφος.

Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ ίδρυσαν πολυεθνικό ναυτικό συνασπισμό για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, κρίσιμης σημασίας θαλάσσια οδό από όπου διέρχεται περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες αποφάσισαν να αναστείλουν μέχρι νεοτέρας τα δρομολόγια των πλοίων τους από εκεί εξαιτίας των επιθέσεων.

Οι αμερικανικές δυνάμεις και αυτές των συμμάχων τους στην περιοχή έχουν αναχαιτίσει και καταστρέψει επανειλημμένα πυραύλους και drones που εξαπολύθηκαν από την Υεμένη, όπου το κίνημα Ανσαραλά, ή Χούθι, όπως είναι πιο γνωστό από το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών του, ελέγχει μεγάλο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σανάα.

Διαχωρίζει τη θέση της από τις ΗΠΑ η Ε.Ε. σε σχέση με τους Χούθι

Την ίδια ώρα και αντίθετα με τις ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα χαρακτηρίσει τους προσκείμενους στο Ιράν αντάρτες Χούθι της Υεμένης «τρομοκρατική» οργάνωση, καθώς τους επιβάλλονται ήδη κυρώσεις, ενώ ο χαρακτηρισμός αυτός είναι δύσκολο να εφαρμοστεί σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.

Την Τετάρτη, οι ΗΠΑ πρόσθεσαν ξανά τους Χούθι στον κατάλογο των διεθνών «τρομοκρατικών» οντοτήτων, εξαιτίας των επιθέσεών τους στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

Στους Χούθι, οι οποίοι έχουν εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα δεκάδες επιθέσεις εναντίον εμπορικών και πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, επιβάλλονται κυρώσεις από την Ε.Ε. και τον ΟΗΕ από το 2022, θύμισε χθες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικών Δράσης (ΕΥΕΔ).

Οι κυρώσεις αυτές είχαν επιβληθεί εξαιτίας πληγμάτων των Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, επιθέσεων εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών, χρήσης σεξουαλικής βίας ως όπλου και καταστολής πολιτικά ενεργών γυναικών, ειδικά εργαζομένων γυναικών.

Οι κυρώσεις σε ισχύ παγώνουν όλους τους οικονομικούς πόρους που τυχόν διέθεταν οι Χούθι στη δικαιοδοσία της Ε.Ε. και απαγορεύουν την αποστολή χρημάτων στην οργάνωση.

Κατά συνέπεια, το να χαρακτηριστούν οι αντάρτες «τρομοκρατική» οργάνωση θα είχε κυρίως συμβολική αξία και θα ήταν συγκριτικά δύσκολο να εφαρμοστεί σε όλη την Ε.Ε., καθώς θα απαιτούνταν αποφάσεις σε εθνικά δικαστήρια καθεμιάς από τις 27 χώρες μέλη.

Πάντως και οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν ναυτική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας, διακριτή από αυτήν του συνασπισμού που ίδρυσαν οι ΗΠΑ. 

Πηγή efsyn.gr

Σχόλια