Ράδιο Βήτα Chatbox

Δένδιας: Η Ελλάδα δεν θα αγοράζει όπλα μόνο από το ράφι

Την αλλαγή του δόγματος στις Ένοπλες Δυνάμεις περιέγραψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή». Όπως ανέφερε αυτό θα ονομάζεται «Ένοπλες Δυνάμεις 2030» και σηματοδοτείται και από τις αλλαγές στην ηγεσία των Όπλων.

Ο υπουργός σημειώνει πως χρήζουν αναθεώρησης τα δόγματα που επικρατούν στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων συγκρούσεων στον πλανήτη, από την Ουκρανία μέχρι τη Μέση Ανατολή.

Αναφέρει δε πως η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει τις εγχώριες δυνατότητές της παραγωγής συστημάτων χαμηλής αξίας και υψηλής δυνατότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά δεν είναι δυνατόν μία χώρα με έναν μεγάλο αμυντικό προϋπολογισμό, να αγοράζει τα πάντα από το ράφι και μάλιστα ράφι του εξωτερικού και να μην παράγει το παραμικρό.

Όσον αφορά στα εξοπλιστικά και τα F35, ο κ. Δένδιας εμφανίστηκε βέβαιος πως η Ελλάδα θα τα αποκτήσει, καθώς όπως σημειώνει η αμερικανική πλευρά έχει δηλώσει πώς θα αποδεχθεί το ελληνικό αίτημα. Επεσημαίνει ωστόσο πως το βασικό πρόβλημα είναι πως δεν μπορούμε να αγοράζουμε οπλικά συστήματα από την κορυφή της πυραμίδας, αγνοώντας τη βάση.

Η Πολεμική Αεροπορία που έχει F35, αλλά δεν έχει επαρκή μεταγωγικά δεν είναι μία σύγχρονη Πολεμική Αεροπορία, δηλώνει χαρακτηριστικά.

Πολεμική Αεροπορία χωρίς μία ΕΑΒ που να λειτουργεί κανονικά δεν μπορεί να σταθεί. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουνμε στα μεταγωγικά και τα ελικόπτερά μας είναι αποτέλεσμα αυτής της δυσλειτουργίας επί δεκαετίες.

Όσον αφορά στον χρονικό ορίζοντα των μεταρρυθμίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις με ορατό τον διαρκώς ενοχλητικό Τούρκο γείτονα, ο κ.Δένδιας εκφράζει την ανησυχία του για τη μετά - Ερντογάν εποχή, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. 

Πηγή cnn.gr

Σχόλια