Ράδιο Βήτα Chatbox

Έρευνα Marc: Διχασμένη η κοινωνία για τα ομόφυλα ζευγάρια

Την διαίρεση της κοινωνίας για το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας διαπιστώνει δημοσκόπηση της εταιρείας Μarc .

Συγκεκριμένα, το 54,8% των συμμετεχόντων απαντά καταφατικά στο ερώτημα αν συμφωνεί στη νομοθέτηση και στην Ελλάδα του πολιτικού γάμου μεταξύ των ατόμων του ιδίου φύλου, όπως ισχύει στις ΗΠΑ και στις περισσότερες χώρες στις Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στον αντίποδα οι διαφωνούντες σε μια τέτοια προοπτική φθάνουν στο 42,5%.


Προς την ίδια κατεύθυνση, υπέρ της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια τάσσεται το 52,9%, ενώ αντιτίθεται το 40,9%.

Συντριπτική είναι η επικράτηση όσων διαφωνούν με την πρόταση να μπορούν τα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών να αποκτούν παιδιά με ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, όπως, πχ, μέσω παρένθετης μητέρας. Στο σχετικό ερώτημα αρνητικά απαντά το 65,6%, ενώ μόνον το 29,6% εμφανίζεται σύμφωνο.

Πολιτική κυριαρχία της ΝΔ

Tο κυβερνών κόμμα, που έχει τη μεγαλύτερη συσπείρωση των ψηφοφόρων του (80%) διατηρεί το μεγάλο προβάδισμα που κατέκτησε στις βουλευτικές κάλπες του περασμένου Ιουνίου. Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 34%, ενώ ακολουθούν με 12,6% το ΠΑΣΟΚ που εμφανίζει συσπείρωση 72,1% και με 10% ο ΣΥΡΙΖΑ που συγκρατεί μόνον το 46,1% των ψηψοφόρων που τον ψήφισαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Στην τέταρτη θέση είναι το ΚΚΕ με 8,6% και έπονται η Ελληνική Λύση με 5,9% και η Πλεύση Ελευθερίας με 3,1%. Κάτω από το 3% κινούνται όλοι οι άλλοι σχηματισμοί και το ποσοστό των αναποφάσιστων φθάνει στο 9,1%.

Στην εκτίμηση ψήφου με κατανομή των αναποφάσιστων, η εκλογική δύναμη της ΝΔ υπολογίζεται ότι φθάνει στο 38,4% που, δεδομένων των συνθηκών, δεν απέχει σημαντικά από το 40,56% του Ιουνίου του 2023. Το ΠΑΣΟΚ περνάει δεύτερο με 14,7% (+2,86% από την τελευταία κάλπη). Έπονται ο ΣΥΡΙΖΑ με 11,2% (-6,63% από τον Ιούνιο) και το ΚΚΕ με 10% (+2,31%). Ανοδικά κινείται η Ελληνική Λύση που φθάνει στο 6,9% και ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας με 3,5%, η Νίκη με 3,3%, οι Σπαρτιάτες με 2,8%, το ΜέΡΑ 25 με 2,7%, η Νέα Αριστερά με 2,5%, ενώ άλλο κόμμα εκτιμάται, με βάση τις απαντήσεις, ότι επιλέγει το 4% των συμμετεχόντων στην μέτρηση. 


Πηγή topontiki

Σχόλια