Ράδιο Βήτα Chatbox

Επίδομα θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα: Κλείνει η πλατφόρμα

Η προθεσμία για το επίδομα θέρμανσης (με ρεύμα) εκπνέει την προσεχή Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου και το επίδομα αφορά τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν air condition, ηλεκτρικές σόμπες, ηλεκτρικά καλοριφέρ για να ζεστάνουν την κατοικία τους.

Οι ενδιαφερόμενοι λοιπόν θα πρέπει μέσα στις επόμενες μέρες να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για να λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για το ρεύμα, ενώ τα νοικοκυριά – δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης που χρησιμοποιούν πετρέλαιο θα λάβουν τη δεύτερη δόση της ενίσχυσης στο τέλος του μήνα.

Συγκεκριμένα έως 29 Φεβρουαρίου θα καταβληθεί η δόση του επιδόματος θέρμανσης για το πετρέλαιο στα νοικοκυριά με αγορές έως 31 Ιανουαρίου και καταχώριση παραστατικών έως 15 Φεβρουαρίου 2024.

Μέχρι στιγμής οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τη χορήγηση της ενίσχυσης στο ρεύμα ανέχονται σε 452.138 ενώ έως τη λήξη της προθεσμίας εκτιμάται ότι ο αριθμός τους δύσκολα θα φθάσει τις 500.000. Επισημαίνεται ότι πολλά νοικοκυριά απέφυγαν να κάνουν αίτηση καθώς σύμφωνα με το νόμο θα αποκλείονταν αυτόματα από το κοινωνικό τιμολόγιο που ισχύει για ολόκληρο το έτος και θα έχαναν όφελος που φθάνει και τα 120 ευρώ το τετράμηνο.

Οι αιτήσεις για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης στο ρεύμα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, με τη χρήση των κωδικών TAXISnet αλλά δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από έναν δικαιούχο για το ίδιο χρονικό διάστημα όπως και για περισσότερες της μίας αίτησης από τον ίδιο ΑΦΜ.

Η έκτακτη ενίσχυση θέρμανσης με ηλεκτρισμό αφορά σε φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους (είτε αυτή είναι ιδιόκτητη είτε μισθώνεται είτε έχει παραχωρηθεί δωρεάν). Εξαιρούνται από τη χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης θέρμανσης με ηλεκτρισμό οι δικαιούχοι:

-επιδόματος θέρμανσης άλλων πηγών (π.χ. πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κ.λπ.), στους οποίους έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις που υπέβαλαν για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024.

-του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ).

Οι δικαιούχοι λαμβάνουν έκτακτη ενίσχυση που κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ για όλη την περίοδο από 1.1.2024 έως 31.3.2024 και το ποσό χορηγείται σε έναντι ή εκκαθαριστικό λογαριασμό, ο οποίος εκδίδεται από τον εκάστοτε προμηθευτή.

Τα κριτήρια για τη χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης είναι εξαιρετικά διευρυμένα. Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Εισόδημα

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, να ανέρχεται:

-έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει

-έως 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

-έως 29.000 ευρώ για τη μονογονεϊκή οικογένεια, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, μετά το πρώτο.

Για τους ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτωμένων τέκνων, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 80.000 ευρώ.

Ακίνητη περιουσία

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ του 2023, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και αντιστοίχως το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες. 

Πηγή topontiki


Σχόλια