Ράδιο Βήτα Chatbox

Λευκός Οίκος: Δεν έχει αλλάξει η θέση μας για τα F-35 στην Τουρκία

Δεν έχει αλλάξει η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, άρα αν δεν εγκαταλείψει τη χρήση ρωσικών αμυντικών συστημάτων οι κυρώσεις παραμένουν, αλλά οι σχετικές συζητήσεις συνεχίζονται, δήλωσε ο υπεύθυνος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι το βράδυ της Τετάρτης.

Επιβεβαιώνοντας την αμερικανική θέση, μετά και τις σχετικές δηλώσεις της Αμερικανίδα υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ στην Αγκυρα, σε τουρκικό μέσο ενημέρωσης, ο κ. Κίρμπι απάντησε σε ερώτηση για την επάνοδο της Τουρκίας στο πρόγραμμα λέγοντας πως ισχύει ό,τι ίσχυε και πριν.

«Δεν υφίσταται κάποια αλλαγή στην άποψή μας ότι το πρόγραμμα των F-35 είναι ασύμβατο για την Τουρκία με τη χρήση εκ μέρους της των πυραύλων S-300 και S-400. Επομένως εξακολουθούμε να έχουμε τις σχετικές συζητήσεις», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος στην τακτική ενημέρωση στον Λευκό Οίκο.

«Εφόσον η Τουρκία μπορέσει να διαλύσει τις ανησυχίες μας για το θέμα αυτό, θα μπορούσε να υπάρξει μια επάνοδος – μια επιστροφή στο πρόγραμμα των F-35. Αλλά τώρα βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο. Δεν υπάρχει μεταβολή σε αυτό», υπογράμμισε ο κ. Κίρμπι.

Το θέμα είχε εγείρει με συνέντευξή της στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk η κα Νούλαντ, δηλώνοντας ότι εφόσον η Αγκυρα εγκαταλείψει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα που έχει προμηθευτεί τότε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για επάνοδό της στο πρόγραμμα των αεροσκαφών. 

Πηγή kathimerini

 

Σχόλια