Ράδιο Βήτα Chatbox

Ομάδα δράσης στο Μαξίμου για τα 32 δισ. ευρώ


Ομάδα δράσης ετοιμάζεται να δημιουργήσει το Μαξίμου για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ που αναμένεται να λάβει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία θα βρεθεί το τρέχον έτος σε βαθιά ύφεση, η επιτυχής διαχείριση του πακέτου αυτού αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για την κυβέρνηση, καθώς από αυτήν εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό η γρήγορη επιστροφή στην ανάκαμψη και η δημιουργία ευοίωνης πολιτικής προοπτικής για το μέλλον.


Το Μαξίμου έχει πάρει ήδη το θέμα στα χέρια του με τη δημιουργία της Επιτροπής Σοφών υπό τον Κύπριο νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη, η οποία ήδη εκπονεί το αναπτυξιακό σχέδιο για την ελληνική οικονομία - αναμένεται, μάλιστα, να παραδώσει στην κυβέρνηση ένα προσχέδιο στα μέσα Ιουλίου.

Ωστόσο, για να πάρει τα χρήματα η Ελλάδα, αν και όταν εγκριθούν, θα πρέπει να υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκεκριμένες προτάσεις -δηλαδή εθνικά προγράμματα- για την απορρόφησή τους. Αυτά τα προγράμματα δεν θα τα καταρτίσει η Επιτροπή Σοφών, καθώς δεν είναι αυτή η δουλειά της. Οι κατευθύνσεις της θα πρέπει να μετουσιωθούν σε προγράμματα και εδώ το Μαξίμου δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στους φορείς και στους επιχειρηματίες. Η πείρα, άλλωστε, έχει διδάξει πως η Ελλάδα υστερεί πάγια στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων και ενισχύσεων, γιατί έχει αδυναμία να επεξεργαστεί προτάσεις και επιχειρησιακά προγράμματα που θα κατατεθούν στην Κομισιόν και θα εγκριθούν.

Πηγή enikos

Σχόλια