Ράδιο Βήτα Chatbox

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Πούτιν για την Αγιά Σοφιά…


“Μπαράζ” αντιδράσεων ανά τον κόσμο πυροδοτεί η εξαγγελία του Τούρκου προέδρου, Ερντογάν, για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, μετά και το «πράσινο φως» από το Συμβούλιο Επικρατείας της χώρας…

Στο πλαίσιο των γενικευμένων αυτών αντιδράσεων από όλο τον κόσμο αλλά και για τις εντονοτατες αντιδράσεις που υπήρξαν στην Ρωσία με το άκουσμα της απόφασης μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί συνομίλησαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, όπως γνωστοποίησε το Κρεμλίνο.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Βερσίνιν, είχε τονίσει πως η απόφαση της Τουρκίας να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί προκάλεσε δημόσια κατακραυγή στη Ρωσία ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει και την τεράστια σημασια ης παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς του μνημείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες προέρχονται από το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου, το πρακτορείο Tass έδωσε στο φως της δημοσιότητας πληροφορίες για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι ηγέτες των δύο χωρών.ΟΡώσος και ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας συζήτησαν για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και κατάσταση γύρω από την μετατροπή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έστρεψε την προσοχή του Ταγίπ Ερντογάν στη σημασία της δημόσιας κατακραυγής που πυροδότησε η απόφαση στη Ρωσία για την αλλαγής του καθεστώτος της Αγίας Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε σχετικές εξηγήσεις, υπογραμμίζοντας ότι θα διασφαλιστεί η πρόσβαση σε αυτό το μοναδικό μουσείο του παγκόσμιου πολιτισμού για όλους τους επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων των ξένων και ότι η ασφάλεια των χριστιανικών συμβόλων θα εγγυηθεί», δήλωσε το Κρεμλίνο.

Επιπλέον στο πλαίσιο της γενικότερης συζήτησης της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο προέδρων, συμφωνήθηκε από κοινού να εντατικοποιηθούν διπλωματικές και πολιτικές προσπάθειες τους με απώτερο σκοπό να λήξει αναίμακτα η ένοπλη αντιπαράθεση στη Λιβύη όσο το δυνατόν πιο σύντομα, με το βλέμμα και των δύο στραμμένο στην επιστροφή στις διαπραγματεύσεις.

Τέλος, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, συζήτησαν μεταξύ άλλων θέματα διμερούς συνεργασίας που αφορούν τον τουρισμό και την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Πηγή voicenews

Σχόλια