Ράδιο Βήτα Chatbox

Κ.Μητσοτάκης: «Δεν θα σας πω τι συζητήσαμε με τον Ρ.Τ.Ερντογάν αλλά θέλουμε συμφωνία»


Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το τηλεφώνημα με τον Ταγίπ Ερντογάν και είπε: «Είχα πει πως δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση η συνομιλία ανάμεσα στον Τούρκο Πρόεδρο και τον Έλληνα πρωθυπουργό. Οι διαύλοι επικοινωνίας είχαν διακοπεί όχι με δική μου υπαιτιότητα. Ο κ. Ερντογάν μετά τον Έβρο είπε ότι δεν θέλει να συνομιλεί μαζί μου».


«Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουν αποκατασταθεί οι επίσημοι δίαυλοι επικοινωνίας. Οι συζητήσεις αυτού του είδους πολλές φορές είναι αρκετά χορογραφημένες αλλά όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι σημαντικό να μπορούμε να μιλάμε. Η Ελλάδα δεν ήταν εκείνη που επέμενε να εξαιρεθεί η Τουρκία από την λευκή λίστα της ΕΕ».

«Όσον αφορά το θέμα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις αλλά έχω θέσει υπόψιν του Τούρκου προέδρου ένα σχέδιο επίλυσης κι αυτής της διαφοράς. Θέτω μία προϋπόθεση, η προϋπόθεση είναι να μην υπάρχει ένταση από την μεριά της Τουρκίας που να κάνει τον διάλογο αδύνατο»

«Δεν θα σας πω προφανώς σε λεπτομέρεια τι είναι αυτό που συζητήθηκε, η Ελλάδα έχει την αυτοπεποίθηση και το διεθνές δίκαιο με το μέρος της, ένα ισχυρό πλαίσιο συμμάχων και την ειδικά την ΕΕ» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Στο ερώτημα αν το τηλεφώνημα έγινε με μεσολάβηση της Άνγκελα Μέρκελ, ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε:

«Δεν είναι απολύτως ακριβές αυτό, από πλευράς μου νομίζω και από πλευράς Τούρκου προέδρου υπήρχε η διάθεση να μιλήσουμε, έχω ενημερώσει εκτεταμένα την Α.Μέρκελ για το ζήτημα αυτό (σσ αλλά στον ελληνικό λαό δεν αποκαλύπτει τι ειπώθηκε) , έχει κι αυτή μία τακτική επικοινωνία, ως προς την επικοινωνία δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές ούτε διαιτητές»

Ουσιαστικά ο κ.Μητσοτάκης διέψευσε την Άνγκελα Μέρκελ, τον Χάικο Μάας αλλά και τον Μελβούτ Τσαβούσογλου οι οποίοι δήλωσαν πως υπήρχε και υπάρχει διαμεσολάβηση της Γερμανίας για να ξαναρχίσει ο διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας.

Στο ερώτημα αν φοβάται ότι θα εκπληρωθεί η προφητεία ενός θερμού επεισοδίου, είπε ότι αυτό είναι κάτι που κανείς δεν επιθυμεί. Η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι θα υπερασπιστεί με οποιονδήποτε τρόπο τα κυριαρχικά της δικαιώματα, «αλλά αυτήν τη στιγμή μιλάει η διπλωματία. Επιμένω στη διπλωματική επίλυση όλων των διαφορών, με σημαντικότερη αυτή του καθορισμού της ΑΟΖ».

Για νέα συνάντηση είπε ότι ήδη τον έχει συναντήσει 2 φορές. Η συνάντηση ή και το τηλέφωνο είναι πολλές φορές από μόνο του είδηση όταν έχουν διακοπεί οι δίαυλοι επικοινωνίας.

Για τον ανασχηματισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: Ανασχηματισμός θα γίνει αλλά θα το μάθετε από μένα.

Η δυσκολότερη απόφαση ήταν να κλείσουμε τη χώρα με πολύ δραστικό τρόπο. Ήταν δύσκολο ότι έπρεπε να προστατεύσουμε την ασφάλεια των πολιτών και γνώριζα ότι θα οδηγούσα την οικονομία σε βαθιά ύφεση. Η χώρα είναι πιο ισχυρή παρά την βαθιά ύφεση.

Πηγή pronews.gr

Σχόλια