Ράδιο Βήτα Chatbox

Πλεύρης: Τα δύο σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας από τον Σεπτέμβριο -Τι αλλάζει με τις μάσκες

 

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε αρχικά στην ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. «Είναι μία ιστορική στιγμή για τη χώρα μας, ότι δόθηκε η δυνατότητα σε Έλληνα Πρωθυπουργό για πρώτη φορά να μιλήσει στην Αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Αυτό από μόνο του είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, όπως πολύ σημαντικό γεγονός είναι ότι ο Πρωθυπουργός ανέδειξε τις στενές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Έκανε συσχέτιση με τη σημερινή κατάσταση που υπάρχει στην Ουκρανία. Παράλληλα, έθεσε την ατζέντα του συμμάχου, της ελληνικής χώρας ως συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών και του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο κάνοντας αναφορά μέσα στους Αντιπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών για την Κύπρο και τον Ελληνισμό. Θεωρώ λοιπόν ότι από μόνη της αυτή η δυνατότητα που δόθηκε είναι πάρα πολύ σημαντική και αντιστοίχως, δεν έμεινε σε ένα επίπεδο συμβολικό. Έμεινε σε ένα επίπεδο ουσίας και η αποδοχή που έτυχε από τους εκπροσώπους του Αμερικανικού λαού, ήταν αποδοχή που έδειχνε ακριβώς ότι οι ελληνικές θέσεις, η ελληνική αντίληψη, οι ελληνικές αρχές και αξίες σε μεγάλο βαθμό βρίσκουν αναφορά και στην Αμερικανική πολιτεία» τόνισε ο κ. Πλεύρης και προσέθεσε:

«Οπότε ήταν οπωσδήποτε μία επιτυχημένη παρουσία Πρωθυπουργού που για πρώτη φορά ήταν σε τόσο αναβαθμισμένο επίπεδο. Τέθηκαν όλα τα θέματα τα Ελληνοτουρκικά, της εθνικής κυριαρχίας, το Κυπριακό και προφανέστατα δεν πηγαίνεις μέσα σε αυτά τα επίπεδα, προκειμένου να λειτουργήσει με όρους χαμηλού επιπέδου διπλωματίας. Η διπλωματία γίνεται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Μακάρι να υπάρξει και άλλος Έλληνας Πρωθυπουργός στην πορεία, να μπορεί να βρεθεί στην ίδια θέση που βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Αίρεται και για κάποιους κλειστούς χώρους η υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας

Αναφερόμενος στη συζήτηση που έχει ανοίξει για τις μάσκες, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως «η επιτροπή σήμερα θα συζητήσει την αναστολή της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας και σε εσωτερικούς χώρους, αλλά προφανέστατα καταλαβαίνετε ότι θα υπάρξουν εξαιρέσεις, τις οποίες θα μας τις εισηγηθεί η επιτροπή. Η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η μάσκα εκεί που πραγματικά είναι απαραίτητη κι έχει λόγο επιδημιολογικό, παραδείγματος χάρη έχω αναφέρει πολλές φορές τα νοσοκομεία, τους χώρους όπου υπάρχουν και φροντίζονται ευάλωτα άτομα και από κει και πέρα προφανέστατα θα υπάρχει και σύσταση στη χρήση μάσκας».

Στη συνέχεια εξήγησε ότι «υπάρχει και μία κατεύθυνση από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπου πλέον μιλάει για μη υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας στα αεροπλάνα. Όλα αυτά πρέπει να εκτιμηθούν από την Επιτροπή σήμερα. Προφανέστατα θα υπάρχουν τέτοια μέσα που θα κριθεί ότι είναι απαραίτητη η μάσκα. Αλλά, σας λέω, ότι η φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι να πάμε στη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους μόνο πλέον όπου αυτή είναι απαραίτητη. Γιατί ούτως ή άλλως στη χώρα μας τους θερινούς μήνες οι εσωτερικοί χώροι είναι πάρα πολύ περιορισμένοι».

Τα δυο σενάρια για την πανδημία τον Σεπτέμβρη

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, ο υπ. Υγείας είπε ότι «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι από το Σεπτέμβριο και μετά. Γιατί τα σενάρια είναι δύο, ακόμα και το πιο θετικό σενάριο να πάρουμε, γιατί δε λέω για το αρνητικό σενάριο να έρθει ανησυχητικά και επιθετικά η πανδημία με μία άλλη μετάλλαξη, εμείς μιλάμε με τα δεδομένα που έχουμε τώρα με την Όμικρον.Είναι βέβαιο ότι πάλι θα υπάρξει πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας, θα έρθουν οι χειμερινοί μήνες, το φθινόπωρο και ο χειμώνας, οπότε ακόμα και στις συνθήκες που δεν υπήρχε κορωνοϊός και υπήρχε μεγάλη έξαρση της κοινής γρίπης, πάλι υπήρχε πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας. Άρα θα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες από τώρα ότι η πανδημία βρίσκεται εδώ πέρα, προφανώς έχει μπει σε μία άλλη φάση αλλά δεν έχει εξαλειφθεί κι επομένως είναι βέβαιο ότι το Σεπτέμβριο θα χρειαστεί να υπάρξει εμβολιασμός».

Συγκεκριμένα για το εμβόλιο υποστήριξε ότι τον Σεπτέμβριο «ευελπιστούμε ότι θα έχει ολοκληρώσει όλη την προσπάθεια που κάνει η επιστημονική κοινότητα να πάμε σε ένα εμβόλιο τύπου γρίπης, δηλαδή να μην έχουμε αυτή την επαναληπτικότητα αλλά να ξέρουμε ότι έχουμε ένα εμβόλιο το οποίο θα το κάνουμε εποχιακά όπως γίνεται για τη γρίπη, αυτός είναι ο στόχος, αλλά δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση θα βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα σε εκείνο το επίπεδο, οπότε πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ακόμα κι αν μιλήσουμε απλώς για ενισχυτική δόση».

Πλεύρης: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτε για τη Novartis

Ακολούθως, ο Θάνος Πλεύρης μίλησε για την περίπτωση της Novartis για την οποία είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε απολύτως τίποτα που να ενοχλεί τη Novartis.

Ολόκληρη η τοποθέτησή του:

Από το 2017 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε απολύτως τίποτα που να ενοχλεί τη Novartis. Δεν υπάρχει ένα έγγραφο στο Υπουργείο Υγείας για να έχει ένα εξώδικο, να διαμαρτυρηθεί κάποιος στη Novartis για τις κακές πρακτικές της.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το που ανέλαβε και από τα χείλη του ίδιου του πρωθυπουργού ειπώθηκε ότι θα συζητηθούν ευθύνες από τη Novartis για το πραγματικό σκάνδαλο. Που το πραγματικό σκάνδαλο είναι οι κακές πρακτικές, αυτά τα οποία αποδείχθηκαν και από την αμερικανική δικαιοσύνη και δεν είναι η σκευωρία που στήθηκε προκειμένου να στοχοποιηθούν πολιτικά πρόσωπα.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, μας έχει εισηγηθεί μια σειρά από ενέργειες. Να γίνει μια αγωγή κατά της Novartis για την προσβολή του ελληνικού δημοσίου.

Προσέξτε, δεν μιλάμε για τη ζημία που μπορεί να έχει πάθει, για τα χρήματα τα οποία αντίστοιχα πήρε το αμερικανικό δημόσιο, δηλαδή ότι με τις κακές σας πρακτικές έχετε προσβάλει το ελληνικό δημόσιο και άρα πρέπει να δώσετε αποζημίωση για αυτό και μόνο. Μιλάμε για αυτά τα οποία έχουν αποδειχθεί από την αμερικανική δικαιοσύνη και έχει κλείσει η υπόθεση σε αυτή την κατεύθυνση ότι για μια σειρά από προγράμματα που υπήρχαν κλινικών δοκιμών υπήρχε στοχευμένη συνταγογράφηση χρησιμοποιώντας γιατρούς.

Αυτή είναι η απόφαση του Νιου Τζέρσεϊ. Και προκαλώ οποιονδήποτε να έρθει να δούμε την απόφαση του Νιου Τζέρσεϊ αν λέει τίποτε άλλο. Και αναφέρει συγκεκριμένα και τα φάρμακα στα οποία υπήρξε η κατεύθυνση καθοδηγούμενη δηλαδή συνταγογράφηση. Άρα παραβίασε μια σειρά από όρων που δεν θα πρέπει μέσω κλινικών δοκιμών να πληρώνονται γιατροί για να κατευθύνουν τη χρήση ενός φαρμάκου.

Αυτή λοιπόν είναι μια κακή πρακτική για την οποία αποζημιώθηκε το αμερικανικό δημόσιο. Η αγωγή λοιπόν τώρα που είναι έτοιμη, είναι αποζημίωση του ελληνικού δημοσίου για τον αντίστοιχο λόγο.

Επιπλέον έχει ζητήσει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους εάν αποτυπώσουμε και ζημία, δηλαδή πέρα από αυτό που λέμε την προσβολή του ελληνικού δημοσίου, αν αποτυπωθεί και ζημία ότι λόγω αυτών των πρακτικών πληρώθηκαν και παραπάνω χρήματα από το ελληνικό δημόσιο θα υπάρξει μια δεύτερη αγωγή που πλέον θα έχει την κατεύθυνση της ζημίας.

Και αυτό το οποίο έχει γίνει, γιατί έτσι είναι το ελληνικό μας δίκαιο, όταν κατατίθεται μια αγωγή υποχρεωτικά πρέπει να μεσολαβήσει ένα στάδιο. Έχει ενταχθεί στο ελληνικό δίκαιο η διαδικασία ότι όταν κατατίθεται μια αγωγή μέχρι να εκδικαστεί μεσολαβεί ένα στάδιο διαπραγμάτευσης.

Άρα συστήθηκε και μια επιτροπή που αποτελείται και από τον ΕΟΠΥΥ και από τα εμπλεκόμενα υπουργεία που είναι το Δικαιοσύνης, το Οικονομικών και το Υγείας, προκειμένου αυτή η επιτροπή με την κατάθεση των αγωγών, σε πραγματική βάση δηλαδή, να μπει σε ένα στάδιο διαπραγμάτευσης γιατί αυτό ορίζει το ελληνικό δίκαιο.

Άρα ακολουθούμε μία πορεία δομημένη, προκειμένου το Ελληνικό Δημόσιο να αποζημιωθεί από τη Novartis, η Novartis να λογοδοτήσει και να πάμε σε αυτό που πραγματικά έχει γίνει και παγκοσμίως έτσι αναφέρεται όπου έδρασε η Novartis.

Μόνο στην Ελλάδα υπήρξε η κατεύθυνση ότι με κατασκευασμένους μάρτυρες προσπάθησαν να στοχοποιήσουν πολιτικά πρόσωπα, πουθενά αλλού δεν έγινε αυτό. Πληρώθηκαν αποζημιώσεις και σε άλλες χώρες, κακές πρακτικές η Novartis αναγνώρισε και σε άλλες χώρες, μόνο στην Ελλάδα έγινε μία τελείως διαφορετική στροφή και αυτή είναι η απάντηση σε αυτό που λένε πολλοί.

Είναι σκάνδαλο ή σκευωρία Novartis; Είναι και σκάνδαλο και σκευωρία. Αυτά είπαμε, εγώ δεν μπορώ να πάρω παραπάνω θέση αφενός γιατί είμαι Υπουργός, αφετέρου γιατί ήμουνα στην προκαταρκτική επιτροπή.

Αλλά το πόρισμα το οποίο δώσαμε είχε αυτή την κατεύθυνση, ότι αντί να ερευνηθούν οι διαστάσεις των κακών πρακτικών της Novartis που συνδέονταν με τη συνταγογράφηση και την καθοδήγηση, έγινε μία στροφή από καταθέσεις που λόγω των αρχειοθετήσεων των υποθέσεων αποδείχθηκαν ότι ήταν καταθέσεις που δεν ήταν αληθείς, προκειμένου να στοχοποιηθούν πολιτικά πρόσωπα.

Εμείς έχουμε στείλει την υπόθεση στη δικαιοσύνη γι΄ αυτό η δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της και θα δει αν κι εφόσον ευθύνονται γι΄ αυτό που σας λέω φυσικά πρόσωπα ή αν δεν ευθύνεται κάποιος. Αυτό είναι δουλειά της δικαιοσύνης με απόλυτο σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας.

Όταν μπούμε και στις διαπραγματεύσεις, είναι η πρώτη φορά λοιπόν πλέον που τη Novartis, θα το πω ευθέως, τη βάζουμε στα σκοινιά.

Η Novartis μέχρι τώρα πείτε μου, μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, μέχρι να έρθει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, γιατί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έκανε μια σειρά από ενέργειες. Εγώ ακολουθώ ενέργειες που κάνανε οι προκάτοχοί μου.Το πρακτικό έχει συνταχθεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έχουν γίνει ήδη ενέργειες.

Πείτε μου, το 2017-2019 που επένδυσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποκλειστικά και μόνο στη Novartis τι ενέργεια έκαναν οι προηγούμενοι προκάτοχοί μου εδώ πέρα Υπουργοί Υγείας που υπήρχαν, που μάλιστα βλέπω ότι κάνουν και ανακοινώσεις στο facebook και γράφουν «προσέξτε τι θα κάνετε», επί δύο χρόνια τι έκαναν για να πιεστεί η Novartis;

Η Novartis συνέχιζε να λειτουργεί κανονικά, καλώς κακώς θα δούμε πως λειτουργούσε, γιατί όλα θα ερευνηθούν, βγαίνανε και λέγανε ότι μιλάμε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από καταβολής του Ελληνικού Κράτους, τα θυμόσαστε αυτά σε δηλώσεις που γίνονταν; Και ρωτώ: Για τη Novartis τι κάνανε; Να σας απαντήσω: Τίποτα.

Πηγή iefimerida


Σχόλια