Ράδιο Βήτα Chatbox

Προκαλεί ο Ερντογάν: “Ειρηνευτική επιχείρηση” η εισβολή στην Κύπρο – Παρών στα “αποκαλυπτήρια” του πρώτου γερμανικού υποβρυχίου

 

Επίθεση κατά της Ελλάδας και της Κύπρου εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά την τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου Hızırreis και ναυπήγησης του νέου εγχώριου υποβρυχίου «Σελμάν Ρέις» στο ναυπηγείο Γκιολτσούκ στην Κωνσταντινούπολη.

Μάλιστα, έδωσε την υπόσχεση έως το 2027 η Τουρκία να έχει ρίξει στη θάλασσα συνολικά 6 υποβρύχια, τουρκικής κατασκευής: MURAT REİS 2024, AYDIN ​​REİS 2025, SEYDİ ALİ REİS 2026 και SELMAN REİS το 2027.

«Σχεδιάζουμε να θέσουμε σε λειτουργία το υποβρύχιο Hızırreis το 2023 και το Selmanreis το 2027. Από φέτος, θα έχουμε ένα από τα υποβρύχια μας σε υπηρεσία κάθε χρόνο και θα προσθέτουμε 6 νέα υποβρύχια τύπου στο ναυτικό μας. Ναυπηγώντας ένα υποβρύχιο κάθε χρόνο, ξεκινώντας από φέτος, μέχρι το 2027 θα προσθέσουμε στο ναυτικό μας 6 νέου τύπου υποβρύχια. Δίνουμε μεγάλη σημασία σε αυτά τα επιτεύγματα, τα οποία δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε πριν από 15-20 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Δηλώνοντας ότι πολλές εταιρείες συμβάλλουν επίσης στη διαδικασία παραγωγής των υποβρυχίων ως υπεργολάβοι, ο Ερντογάν ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην κατασκευή αυτών των υποβρυχίων που θα ενισχύσουν τη δύναμη στις θάλασσες.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «ποτέ δεν ξεχάσαμε τις άδικες και παράνομες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της Ειρηνευτικής Επιχείρησης στην Κύπρο. Έχουμε υλοποιήσει πολλά έργα που θα κάνουν το ναυτικό μας ισχυρότερο και αποτρεπτικότερο, για την ασφάλεια της Γαλάζιας Πατρίδας».

Ο Ερντογάν εξέφρασε επίσης το έλεος και τη συγχώρεση από τον Αλάχ σε όλους τους ήρωες που μαρτύρησαν πολεμώντας για την ανεξαρτησία της πατρίδας, την ασφάλεια και ειρήνη του έθνους, στην ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα. «Θριαμβεύσαμε με τη ζωή και το αίμα μας ενάντια σε όλες τις επιθέσεις κατά της ανεξαρτησίας και του μέλλοντός μας σε κάθε περίοδο της ιστορίας, μέχρι την Τουρκία και τον Εθνικό Αγώνα. Σε αυτόν τον αγώνα που διεξάγουμε κατά της αυτονομιστικής τρομοκρατίας τα τελευταία 40 χρόνια θάψαμε χιλιάδες παιδιά της χώρας μας στην ακμή της ζωής τους» είπε επίσης ο Τούρκος πρόεδρος.

Και στη συνέχεια επιτέθηκε κατά της χώρα μας λέγοντας: «Οι αχρείοι του FETO που στόχευσαν τη δημοκρατία μας τη νύχτα της 15ης Ιουλίου προστατεύτηκαν, φρόντισαν και προστατεύτηκαν από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ξεκινώντας από τους γείτονές μας»

Παράλληλα, πάλι αφήνοντας αιχμές κατά της χώρας μας είπε με αναφορά σε τουρκική παροιμία πως «ο κακός γείτονας μάς έκανε ιδιοκτήτη αμυντικής βιομηχανίας» και πως «αν ο κακός γείτονας κάνει τον άνθρωπο να έχει ανάγκη» δίνει στην Τουρκία μια ευκαιρία, ειδικά στην αμυντική βιομηχανία, ενώ σημείωσε ότι επί του παρόντος εκτελούνται περισσότερα από 750 έργα αμυντικής βιομηχανίας, τα μισά εκ των οποίων ξεκίνησαν τα τελευταία 5 χρόνια.

Μιλώντας κατά την τελετή, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε αναφερόμενος στα υποβρύχια ότι εντυπωσιάζουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Hizirreis και ότι μπορεί να παραμένει κάτω από το νερό για τρεις μέρες και στη θάλασσα για 12 εβδομάδες χωρίς ανεφοδιασμό. «Τα υποβρύχιά μας, που ζυγίζουν 1.856 τόνους πάνω από το νερό και 2.042 τόνους όταν είναι βυθισμένα, μπορούν να πάνε σε βάθος μεγαλύτερο από 300 μέτρα. Τα υποβρύχια μας, που μπορούν να λειτουργήσουν για 3 ημέρες κάτω από το νερό, μπορούν να μείνουν στο νερό για 12 εβδομάδες χωρίς ανεφοδιασμό. Τα υποβρύχια εξοπλισμένα με αποτελεσματικά όπλα κατά υποβρύχιων, επιφανειακών και χερσαίων στόχων είναι διαφορετικών τύπων. Έχουν την ικανότητα να εκτοξεύουν τορπίλες, πυραύλους και νάρκες. Ενσωματώνουμε την εθνική μας τορπίλη Akya και τον εθνικό μας αντιπλοϊκό πύραυλο Atmaca».

Επίσης, αναφερόμενος στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είπε: «Ως χώρα που πληρώνει το τίμημα για το ΝΑΤΟ, θέλουμε να δούμε συγκεκριμένα βήματα και όχι ανοιχτές διπλωματικές δηλώσεις σχετικά με την εθνική μας ασφάλεια. Πιστεύουμε ότι μια πολιτική διεύρυνσης που δεν δίνει σημασία στις βασικές ευαισθησίες ασφαλείας θα δεν κάνουν καλό ούτε για εμάς ούτε για το ΝΑΤΟ».

Πηγή enikos.gr


Σχόλια