Ράδιο Βήτα Chatbox

ΣτΕ: Αρνητική ετυμηγορία για το αίτημα χιλιάδων συνταξιούχων

 

Μόνο όσοι είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τον Ιούλιο του 2020 δικαιούνται αναδρομικά δώρα και τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων. Πρόκειται περίπου για 350.000 συνταξιούχους, ενώ η πλειονότητα έχουν απωλέσει το δικαίωμα της επιστροφής των περικοπών.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας απορρίπτει τις προσφυγές των συνταξιούχων, δεν χορηγεί αναδρομικά από μειώσεις επικουρικών και κατάργηση Δώρων στους συνταξιούχους, παρά μόνο σε όσους είχαν προσφύγει δικαστικά μέχρι τις 31.7.2020. Δηλαδή την ημερομηνία ψήφισης του νόμου με τον οποίο δόθηκαν τα αναδρομικά από τις κύριες συντάξεις, αποσβένοντας – ταυτόχρονα – τις αξιώσεις για επικουρικές και δώρα.

Με την απόφαση αυτή του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, που αναμενόταν ενάμιση χρόνο, κλείνει οριστικά το δικαστικό θρίλερ των αναδρομικών, που ξεκίνησε με τις περικοπές του 2012 και ολοκληρώνεται σήμερα, 10 χρόνια μετά.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο των συνταξιούχων και πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Λ. Αποστολίδη η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου δικαιολογεί πλήρως τις ρυθμίσεις του ν. 4714/2020: Δηλαδή την απόσβεση των αξιώσεων όσων δεν έχουν ασκήσει αγωγές. Και δικαιολογείται η Διοίκηση ότι νομίμως δεν σέβεται και δεν εφαρμόζει στο σύνολο των αποφάσεων, αλλά αρκείται στην επιλεκτική εφαρμογή.

Ειδικότερα:

·        Όσοι είχαν εκκρεμείς δίκες κατά τη δημοσίευση του νόμου (31/07/2020) συνεχίζουν τον δικαστικό αγώνα στα δικαστήρια ουσίας για να λάβουν εντόκως αναδρομικά 11μήνου σε επικούρηση και δώρα.

·        Όσοι δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν τις 31/07/2020, οι αξιώσεις τους για επιστροφή επικούρησης και δώρων αποσβέννυνται δια νόμου.

·        Οι αιτιάσεις για σεβασμό στο δεδικασμένο και την εφαρμογή των αποφάσεων των πολιτικών δικών από την εκτελεστική εξουσία εις ολόκληρον, απορρίφθηκαν με εσφαλμένες και αμφισβητούμενες αιτιολογίες.

·        Οι αιτιάσεις μας περί αντισυνταγματικότητας των ρυθμίσεων περί αποσβέσεως των αξιώσεων των συνταξιούχων δια νόμου απορρίφθηκαν αναιτιολόγητα και κατά παράβαση της ΕΣΔΑ.

Συμπερασματικά:

·        Οι περίπου 350.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα που είχαν ασκήσει αγωγές θα συνεχίσουν τον δικαστικό αγώνα παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ επί των πιλοτικών αγωγών των ετών 2015, 2019, 2020.

·        Οι 1.300.000 συνταξιούχοι που δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι την 31.07.2020, σύμφωνα με τις αποφάσεις 1403-7/22, έχουν αποσβεσθεί δια νόμου οι αξιώσεις τους για λόγους έκτακτους ανάγκης.

«Η επιλεκτική εφαρμογή των αποφάσεων από την εκτελεστική εξουσία δυστυχώς δικαιολογείται από τις εκδοθείσες αποφάσεις, ότι δήθεν δεν ισχύει το διαδικαστικό δεδικασμένο των πολιτικών δικών 2015, 2019, 2020», καταλήγει ο κ. Αποστολίδης.

Πηγή tovima


Σχόλια