Ράδιο Βήτα Chatbox

Τσίπρας στο Περιστέρι: Μπορούμε να νικήσουμε και θα νικήσουμε

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως οι πυλώνες του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, το οποίο θα παρουσιαστεί στη ΔΕΘ, είναι το κοινωνικό κράτος και η δικαιοσύνη.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η πολιτική αλλαγή έχει ήδη αρχίσει, υπενθυμίζοντας τη δέσμευσή του το βράδυ των εκλογών του 2019 για αντιστοίχιση του εκλογικού με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και η οποία έγινε πράξη μετά το τρίτο συνέδριο και την εκλογική διαδικασία της 15ης Μαΐου.

«Δεν είναι απλώς άλλο ένα κόμμα. Έστω μεγαλύτερο. Είναι ένα άλλο κόμμα. Εσείς, τα νέα και παλιά μέλη του κόμματος, κρατάτε στα χέρια σας με τη συμμετοχή στις αποφάσεις και στη δράση μας το ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Εσείς, τα 172.000 μέλη, είστε ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Από εδώ κι εμπρός δεν έχουμε παλαιά και νέα μέλη, έχουμε μόνο μέλη- συνιδιοκτήτες του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, με ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις. Κι ας μην μιλάμε πια μόνο για το ΣΥΡΙΖΑ των μελών του, αλλά ας αρχίσουμε να μιλάμε για το ΣΥΡΙΖΑ της κοινωνίας, των αδικημένων, των κυνηγημένων, των στερημένων από μέλλον και δικαιώματα, των νέων που τους παρακινεί το όνειρο της δικαιοσύνης, αλλά και των παλιότερων, που υπήρξαν συμμέτοχοι της Ιστορίας κι επιμένουν ακόμα. Το ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά όποτε και να στηθούν οι κάλπες, προκειμένου να σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως η ζωτικής σημασίας μάχη σήμερα είναι η μάχη κατά του καθεστώτος που οικοδομεί η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη: «Αποδείχτηκε ότι έχει την ικανότητα να εκπλήσσει τους Έλληνες όλο και πιο δυσάρεστα. Αποδείχτηκε τα τρία χρόνια της διακυβέρνησής του ένας πολιτικός όχι μόνο προσκολλημένος σε συμφέροντα, σε μεθόδους αναξιοκρατίας και ρουσφετιού, αλλά και παντελώς ανεύθυνος, επιπόλαιος, αναξιόπιστος. Τελευταίο δείγμα της αναξιοπιστίας και της επικίνδυνης επιπολαιότητάς του οι παλινωδίες του με τις πρόωρες εκλογές. Η αλήθεια είναι ότι δεν τολμά να πάει σε εκλογές γιατί καταρρέει».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο ρεύμα σε όλη την Ευρώπη, για το ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη στον κόσμο στο ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού, για το ότι έχουμε τα πιο ακριβά καύσιμα στην Ευρώπη σε σχέση με το εισόδημα, για το ότι το 40% του πληθυσμού βρίσκεται σε στεγαστική κρίση, για την πώληση της ΔΕΗ, για τη διπλή αισχροκέρδεια που βιώνουν οι πολίτες, από τη μία των καρτέλ κι από την άλλη του κράτους, αλλά και για τα 7,5 δισ. ευρώ που μοιράστηκαν σε απευθείας αναθέσεις.

«Για όλα αυτά βρέθηκε δημοσιονομικός χώρος. Για να μειωθεί ο ΕΦΚ στη βενζίνη δεν βρέθηκε. Για να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, δεν βρέθηκε. Για να γίνει μη επιστρεπτέα η προκαταβολή, που ζητάνε τώρα πίσω άρον άρον στα τέλη του Ιούλη από τους επαγγελματίες, δεν βρέθηκε. Για να πάρουν πίσω τα αναδρομικά τους οι συνταξιούχοι που τους εξαπάτησαν, δεν βρέθηκε. Δεν είναι υπερβολή: Έχουμε τη χειρότερη κυβέρνηση στη χειρότερη στιγμή για τον τόπο. Μια κυβέρνηση συνεργασίας με τα μεγάλα συμφέροντα».

Ο κ. Τσίπρας, εξάλλου, απάντησε και σε όσους λένε πως βολεύει το ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ οι εκλογές να πάνε μερικούς μήνες αργότερα, γιατί η φθορά της ΝΔ θα μεγαλώνει: «Δεν μας ενδιαφέρει η φθορά του κ. Μητσοτάκη. Αυτή τη φθορά τη φροντίζει από μόνος του. Αυτό που εμάς μας ενδιαφέρει η φθορά της κοινωνίας. Που παίρνει χαρακτήρα κατάρρευσης κάθε ημέρα που αυτή η κυβέρνηση παραμένει στη θέση της. Κι ας το βάλουν όλοι καλά στο μυαλό τους. Εμείς την αγαπάμε την ευθύνη, όπως έλεγε ο Καζαντζάκης. Δεν τη φοβηθήκαμε ποτέ. Εμείς δεν βλέπουμε το ώριμο φρούτο της εξουσίας που θα πέσει στα χέρια μας, αλλά το σάπιο καθεστώς που πολιορκεί μια ολόκληρη κοινωνία. Το δίλημμα, λοιπόν, είναι σαφές: Πολιτική αλλαγή κι εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος. Η απάντηση είναι αγώνας, όχι υπομονή».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ εστίασε στη νέα γενιά: «Όσα διεκδικούν οι νέες και οι νέοι σήμερα είναι ταυτόχρονα και δικές μας διεκδικήσεις. Καλά σχολεία– με ισχυρά απολυτήρια που προσφέρουν μόρφωση και γνώση, όχι μηχανές παραγωγής εξετάσεων και αιμοδότες κάθε τυχάρπαστου κολεγίου. Καλά πανεπιστήμια– με σοβαρές υποδομές, με επαρκή προσωπικό σε καθηγητές, όχι σε αστυνομικούς. Δικαιώματα στην εργασία, αξιοπρεπείς μισθούς κι ωράρια. Δικαίωμα στη στέγη– με μια εθνική στρατηγική όπως την περιγράψαμε την περασμένη βδομάδα για όσους και όσες θέλουν να μείνουν μόνοι ή μαζί με τον ή την σύντροφό τους, αλλά τα πανάκριβα ενοίκια, το κόστος ζωής αλλά και το χάος του Airbnb τους πετά εκτός».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις υποθέσεις Novartis και Uber, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη πως επιχείρησε βάναυσα να κακοποιήσει και να χειραγωγήσει τη δικαιοσύνη: «Ευτυχώς σε αυτό τον τόπο, υπάρχουν λειτουργοί που υπηρετούν την αλήθεια. Και η δικαιοσύνη, με τον πιο επίσημο τρόπο επανάφερε την υπόθεση της Novartis στην πραγματική της βάση. Δεν υπάρχει καμία σκευωρία. Υπάρχει μόνο το σκάνδαλο που ζητά απαντήσεις. Η Uber έκανε με το αζημίωτο υπουργούς και κυβερνήσεις συνέταιρους για να επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη. Αλήθεια, θυμάστε καθόλου το όργιο συκοφαντίας και παραπληροφόρησης που ζήσαμε για να επιβάλουν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τότε, την διαβόητη Uber; Να σας θυμίσω τι έλεγαν τότε ο κ. Μητσοτάκης και μια σειρά στελέχη της ΝΔ; Πώς μας κατηγορούσαν ότι είμαστε εχθρικοί στις επενδύσεις; Τώρα βέβαια όλοι αυτοί κατάπιαν τη γλώσσα τους. Τι δείχνει όμως όλο αυτό; Ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν από τις λίγες, αν όχι η μόνη, που αντιστάθηκε στις Σειρήνες μιας τέτοιας "επένδυσης". Γιατί εμάς δεν μας κρατάει κανείς. Και αν τους είναι αδιευκρίνιστο και αυτό όπως οι λογαριασμοί κορυφαίων υπουργών τους, ας το διευκρινίσουμε ξανά: Το πάρτι των δέκα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των δέκα μεγάλων οικογενειών, των τριών funds και των εκατοντάδων κομματικών αξιωματούχων θα τελειώσει αμέσως μετά τις εκλογές. Από τις πρώτες ημέρες θα αποδείξουμε στον ελληνικό λαό ότι έχει πλέον μια κυβέρνηση που κυβερνά γι’ αυτόν. Μαζί με αυτόν».

Επιπλέον, ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε σε αδρές γραμμές το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με έναν ισχυρό ρόλο του κράτους, με την επαναφορά του «Δ» στον τίτλο της ΔΕΗ, με δραστική μείωση των λογαριασμών του ρεύματος, με πλαφόν και στη χονδρική τιμή, αλλά και στη λιανική αν χρειαστεί, με μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και του ΕΦΚ στα κατώτατα ευρωπαϊκά όρια, όπως έχουν κάνει μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε και σε όλους τους επισφαλώς εργαζόμενους, δεσμευόμενος πως ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 800 ευρώ, θα επανέλθει όλο το πλαίσιο προστασίας που ξήλωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και στη θέση της έβαλε την «παραγγελιά των ελίτ, με το νόμο Χατζηδάκη», θα επανέλθουν το οκτάωρο, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η αιτιολογημένη απόλυση, η Επιθεώρηση Εργασίας και θα προχωρήσει στη σταδιακή εφαρμογή του 35άωρου χωρίς μείωση των αποδοχών.

Υποσχέθηκε, επίσης, πως θα πάψει η Ελλάδα να είναι μια χώρα που ο πρωθυπουργός της θα έχει δάνεια 1.200.000 ευρώ, αλλά την ίδια στιγμή πολίτες θα χάνουν το σπίτι τους για χρέη 15.000 ευρώ σε πιστωτικές κάρτες, όπως στην περίπτωση της Ιωάννας Κολοβού: «Κανείς και καμία δεν θα χάνει το σπίτι και την περιουσία του, τους κόπους μιας ζωής, λόγω του πτωχευτικού νόμου. Δεσμευόμαστε για την κατάργησή του και την επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας, για άμεση ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν στη περίοδο της πανδημίας και ειδικότερα για τις ΜμΕ, με διαγραφή μέρους της ονομαστικής τους αξίας και τουλάχιστον 120 δόσεις για το υπόλοιπο».

Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε ένα νέο ΕΣΥ, πλήρως στελεχωμένο με τις απαραίτητες προσλήψεις και τις επενδύσεις σε υποδομές που απαιτούνται, με καλά αμειβόμενους γιατρούς και με διπλασιασμό των δομών πρωτοβάθμιας υγείας.

Σε σχέση με τους συνταξιούχους, δεσμεύτηκε το σχεδόν ένα δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, που «στέρησε η κυβέρνηση από τους συνταξιούχους προκειμένου να καλύψει τη μαύρη τρύπα της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης», να τους επιστραφεί για να καλυφθούν οι ανάγκες τους.

Όσον αφορά την Παιδεία, θα αυξηθεί ο προϋπολογισμός για τα δημόσια πανεπιστήμια, με κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, με προσλήψεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, δασκάλων κι όχι αστυνομικών στα πανεπιστήμια.

Υπενθύμισε, επίσης, τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για διπλασιασμό της επιδότησης στέγης στα 350 ευρώ το μήνα για 150.000 νέα ζευγάρια, νέους ανθρώπους, νέα νοικοκυριά, ηλικίας 25 έως 44, να μπουν κανόνες στη βραχυχρόνια μίσθωση, να απαγορεύσουν όχι τους ιδιώτες που νοικιάζουν δυο ακίνητα αλλά τις εταιρείες που παίρνουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα και τα μετατρέπουν σε Airbnb και για δημιουργία Τράπεζας Στέγης, για να έχουμε τη δυνατότητα οικονομικά προσιτής κατοικίας, για χιλιάδες συμπολίτες.

Ο κ. Τσίπρας απεύθυνε, τέλος, εκ νέου πρόσκληση σε όλες τις προοδευτικές, κοινωνικές και πολιτικές, δυνάμεις να πάρουν θέση για το σήμερα και το αύριο του τόπου, ονοματίζοντας τον Νίκο Ανδρουλάκη: «Αν θέλει να έχει στοιχειώδη αξιοπιστία σε όσα λέει, οφείλει να ξεκαθαρίσει άμεσα και χωρίς μισόλογα τις προθέσεις του. Αν σκοπεύει να ξανακάνει το κόμμα του δεκανίκι της Δεξιάς ας μην απαντήσει. Αλλιώς οφείλει να αποκλείσει από τώρα και καθαρά, κάθε προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας με την ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος και με μεγάλη διαφορά. Κανείς δεν μπορεί πλέον αυτό να συνεχίζει να το αμφισβητεί. Μπορούμε να νικήσουμε και θα νικήσουμε. Είμαι βέβαιος γι' αυτό. Αυτή η συγκέντρωση είναι η αρχή του τέλους της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Πηγή cnn.gr

Σχόλια