Ράδιο Βήτα Chatbox

Έβρος: Μαίνεται το πύρινο μέτωπο βόρεια προς Δαδιά

 

Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων για να ελέγξουν όσο το δυνατό γρηγορότερα την πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης στη Λύρα Σουφλίου.

Οι φλόγες το βράδυ της Πέμπτης (21/7) έφτασαν στο ώριμο πευκοδάσος εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς και πλέον οι πυροσβέστες δίνουν τεράστιο αγώνα για να σωθεί το δάσος, μία από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η πυρκαγιά έχει ελεγχθεί δυτικά και νότια και η προσπάθεια επικεντρώνεται στο ενεργό μέτωπο βόρεια προς Δαδιά.

Από την πυρκαγιά δεν κινδυνεύουν οικισμοί, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Στην πυρκαγιά επιχειρούν αυτήν την ώρα 291 πυροσβέστες με 65 οχήματα και 9 πεζοπόρα τμήματα. Από αέρος επιχειρούν δύο Canadair CL415, δύο Tractores, ένα ΑΒ214, και ένα ΒΚ117 για συντονισμό. Τα δύο Mi8 ανεφοδιάζονται.

Στην κατάσβεση αναμένεται να συνδράμουν δύο Canadair CL215 από Βόλο και δύο Canadair CL415 από Ελευσίνα.

Για την εικόνα που είχε η φωτιά το πρωί της Παρασκευής μίλησε στο Mega ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κωνσταντίνος Κούκουρας.

Σύμφωνα με όσα «μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει καπνός, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αλλά μικροεστίες που μας απασχολούν και γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν».

Δήμαρχος Σουφλίου: Η νύχτα ήταν πολύ δύσκολη

Ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, μιλώντας στο ΑΠΕ, χαρακτηρίζει το βράδυ που προηγήθηκε ιδιαίτερα δύσκολο κυρίως λόγω των συνεχών αλλαγών της κατεύθυνσης των ανέμων, οι οποίοι παραμένουν και σήμερα ασθενείς.

«Δύσκολη η νύχτα. Υπάρχουν πολλές εστίες και ενώ δεν έχει δυνατούς ανέμους το έργο της κατάσβεσης δυσχέραινε το γεγονός ότι άλλαζε η φορά τους. Η τοποθεσία της πυρκαγιάς είναι δυσπρόσιτη και ευτυχώς που φέτος το Δασαρχείο έκανε συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών, έργα που διευκόλυναν την πρόσβαση των δυνάμεων κατάσβεσης», αναφέρει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι η κινητοποίηση ήταν άμεση, ο αριθμός των πυροσβεστικών δυνάμεων ικανός και υπάρχει μία πολύ καλή συνεργασία της Πυροσβεστικής με τον δήμο.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σουφλίου, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης επικεντρώνεται στην αποτροπή προσέγγισης της πυρκαγιάς σε κατοικημένες περιοχές, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν απειληθεί.

Σημειώνεται, ότι η βλάστηση της περιοχής (πυκνό πευκοδάσος με δέντρα μεγάλης ηλικίας) που έχει παραδοθεί στις φλόγες καθιστά ιδιαιτέρως δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.

Πηγή topontiki


Σχόλια