Ράδιο Βήτα Chatbox

Εξαδάκτυλος: Μπορεί να ξαναγίνουν υποχρεωτικές οι μάσκες

 

Κορονοϊός: Στο ενδεχόμενο να γίνει ξανά υποχρεωτική η χρήση μάσκας, αναφέρθηκε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» για τη νέα έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα ληφθεί κανένα μέτρο εάν δούμε ότι αυτό δεν τηρείται. Δεν θα αφήσουμε την κατάσταση ανεξέλεγκτη, διότι ξέρετε, δεν είναι μόνο το αν θα γεμίσουν ή δε θα γεμίσουν τα νοσοκομεία και οι εντατικές. Είναι το θέμα ανθρώπινων απωλειών (…) και είναι επίσης η αναστάτωση που προέρχεται στην κοινωνική και οικονομική ζωή από τους ανθρώπους που νοσούν», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Για το νέο κύμα κορονοϊού ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη την Ευρώπη και πως η Ελλάδα έπεται των Ευρωπαίων κατά περίπου 4 με 5 εβδομάδες.

«Είναι και λίγο προφανές… Εγώ δεν καταλαβαίνω τον άνθρωπο που μπαίνει σε ένα αεροπλάνο που είναι ασφυκτικά γεμάτο και δε φορά μάσκα τι μπορεί να σκέφτεται εκείνη την ώρα», πρόσθεσε.

Κορονοϊός: Πάρτι στα νησιά και την Αττική κάνει η πανδημία

Με τις προβλέψεις αναφορικά με την πίεση στο ΕΣΥ να εξακολουθούν να είναι συγκρατημένα αισιόδοξες, αλλά με τη μεγάλη έξαρση κρουσμάτων να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας, η χώρα μας συνεχίζει να πλήττεται από ακόμη ένα επιδημικό κύμα. Τα νησιά και οι νέοι βρίσκονται στο επίκεντρό του και «ένοχες» είναι οι δύο υποπαραλλαγές Ομικρον 4 και Ομικρον 5.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας από τον ΕΟΔΥ, τα δύο στελέχη του ιού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ανευρίσκονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των κρουσμάτων. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, η έντονα ανοδική τάση των κρουσμάτων οφείλεται και στα σχετικά μειωμένα επίπεδα ανοσίας έναντι μόλυνσης. Για το λόγο αυτό, εδώ και τρεις εβδομάδες παρατηρείται σημαντική αύξηση των επαναμολύνσεων.

Ιόνια νησιά, Νότιο Αιγαίο, Κρήτη και Αττική είναι οι περιοχές που σημειώνουν τη μεγαλύτερη έξαρση. Πρόκειται, άλλωστε, για τουριστικούς «πόλους» με έντονη κινητικότητα αυτή την περίοδο. Επιπλέον, στις ηλικίες 18-24 ετών παρατηρείται συνεχόμενη αύξηση των νέων μολύνσεων, κάτι που δεν φαίνεται για τις άλλες ηλικιακές ομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΔΥ. Τα ενεργά κρούσματα σε όλη την επικράτεια υπολογίζονται σε περίπου 150.000-200.000.

Οι δείκτες που αποτελούν «οδηγό» για περιοριστικά μέτρα, ωστόσο, προς το παρόν δεν δείχνουν σημαντική επιβάρυνση. Ειδικότερα, στην παρουσίαση που πραγματοποίησε ο αναπληρωτής καθηγητής ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, επεσήμανε ότι οι νοσηλείες στις ΜΕΘ παραμένουν ακόμη σταθερές και ο λόγος εισαγωγών – εξαγωγών ΜΕΘ δεν παρουσιάζει αύξηση, κάτι που θεωρείται πολύ σημαντικό. Μάλιστα, με βάση το χρονικό… παράθυρο μεταξύ αύξησης κρουσμάτων και πίεσης των ΜΕΘ σε όλες τις επιδημικές εξάρσεις, υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας ότι το τωρινό κύμα θα είναι ηπιότερο. Πιο αναλυτικά, το μεσοδιάστημα από μια έξαρση κρουσμάτων έως την πίεση στις εντατικές ήταν έως τώρα 12-15 ημέρες, με εξαίρεση τον Ιούνιο του 2021 και την έξαρση που παρατηρήθηκε σε νέες ηλικίες (χωρίς να συμπαρασύρει τις ΜΕΘ) και μεγάλη εξαίρεση τη σημερινή έξαρση, κατά την οποία 28 ημέρες μετά δεν υπάρχουν ενδείξεις πίεσης.

Παρόλα αυτά, η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους θα επανεξεταστεί από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τον ίδιο. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ισχύει σύσταση για χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους και όπου υπάρχει συγχρωτισμός, αλλά δεν επιβάλλονται πρόστιμα. Εάν απαιτηθεί, οι ειδικοί θα προχωρήσουν σε εισήγηση για επαναφορά της υποχρεωτικότητας. Πρόκειται για κάτι που θα εξαρτηθεί, όμως, από τις σοβαρές νοσηλείες στα νοσοκομεία. Και η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι αυτές θα κινηθούν σε αρκετά χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με προηγούμενα επιδημικά κύματα.

Οπως εξήγησαν στους δημοσιογράφους οι κύριοι Ζαούτης και Παρασκευής, η χώρα μας είναι από τις πιο συντηρητικές στη διατήρηση μέτρων.

Από τα αξιοσημείωτα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στη χθεσινή ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ είναι η αποτελεσματικότητα της 4ης δόσης για τα άτομα άνω των 60 ετών. Ειδικά για τους πολίτες άνω των 80 ετών η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης έναντι θανάτου είναι 82,6%, ποσοστό που ανεβαίνει στο 97,8% με την τέταρτη δόση. Αντίστοιχα, όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι διασωλήνωσης, το 80,1% της τρίτης δόσης για τους 80+ ετών, ανεβαίνει σε 97,5% με την 4η δόση.

Πηγή eleftherostypos


Σχόλια