Ράδιο Βήτα Chatbox

Φωτιά τώρα: Τρία μέτωπα στη Δαδιά, «περικυκλωμένοι» από τις φλόγες στην Ηλεία - Η εικόνα στη Λέσβο

 

Δραματικές ώρες και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές για ακόμη μία ημέρα. Τρία ενεργά και μεγάλα μέτωπα καίνε σε Έβρο, Ηλεία και Λέσβο με το βράδυ της Κυριακής να είναι πολύ δύσκολο για κατοίκους, εθελοντές και πυροσβεστικές δυνάμεις.

Η εικόνα των πύρινων μετώπων είναι ανησυχητική, με τη μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων να αναμένεται ολονύχτια.

Έβρος: Μήνυμα για προληπτική εκκένωση - Τα μέτωπα της φωτιάς

Νέο 112 για απομάκρυνση κατοίκων από τη Δαδιά, που καίγεται για τέταρτη ημέρα στον Έβρο, ενεργοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής. Η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται, ενώ οι κάτοικοι αγωνιούν για τις περιουσίες τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, όσοι βρίσκονται στην περιοχή της Δαδιάς έλαβαν μήνυμα να εκκενώσουν προς Σουφλί μέσω Γιαννούλης.

Κάποιοι κάτοικοι έχουν απομείνει στο σημείο, όπως φαίνεται και στα πλάνα του καναλιού, λέγοντας ότι επειδή είναι τα πρώτα σπίτια του χωριού «δεν θα τα εγκαταλείψουν».

Παράλληλα, έχει εκκενωθεί και ένα ξενοδοχείο, στο οποίο ξεκουράζονταν πυροσβέστες που δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες, όπως μεταδίδει για το OPEN, ο Άρης Κουτσιούκης.

Σημειώνεται ότι ανησυχία επικρατεί και λόγω του ότι οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς φορά.

Τρία τα ενεργά μέτωπα στη Δαδιά

Ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας, περιέγραψε τα μέτωπα της φωτιάς στο σημείο. «Αυτό που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μετά το μεσημέρι είναι τρία ενεργά και μεγάλα μέτωπα. Το ένα κινείται βόρεια προς την περιοχή του μοναστηριού της Δαδιάς και του δασικού φυτωρίου. Περιμετρικά του μοναστηριού, που έχει εκκενωθεί, έχει γίνει αντιπυρική ζώνη για την προστασία του. Με τα ως τώρα δεδομένα η εκτίμηση είναι ότι το συγκεκριμένο μέτωπο θα ελεγχθεί ή θα σβήσει στις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και αύριο. Το θέμα είναι τα άλλα δύο μέτωπα. Το ένα είναι νότια προς το φράγμα της Λύρας λίγο πιο πάνω από εκεί όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, σε μια περιοχή στην οποία επιχειρούσαν και τα πυροσβεστικά ελικόπτερα με ρίψεις νερού, βόρεια του φράγματος.

Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι στο δυτικό τμήμα του δάσους, όπου επιχειρούν υλοτόμοι για τη δημιουργία νέας αντιπυρικής ζώνης που θα παρέχει τη δυνατότητα προσέγγισης του μετώπου της πυρκαγιάς στις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Το συγκεκριμένο σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς εάν η πυρκαγιά το περάσει, απειλούνται οι φωλιές του Μαυρόγυπα».

Τμήμα επίλεκτων πυροσβεστών στο σημείο

Πυροσβέστες κυρίως αξιωματικοί που ανήκουν σε επίλεκτο τμήμα και έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό και κυρίως στο πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις τελευταίες τεχνολογίες επιχειρούν αυτές τις ώρες στη Δαδιά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το OPEN ομάδα αυτή αργά χθες το βράδυ σε επιχειρησιακή σύσκεψη «έπεσε» και η σκέψη να χρησιμοποιηθεί και η τεχνική του αντι-πυρ, το οποίο όμως θα εξεταστεί ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες αλλά και την φορά της φωτιάς.


Ηλεία: Κοντά στο χωριό Γρύλλος η φωτιά

Στο χωριό Γρύλλος έχει φτάσει η φωτιά που αναζωπυρώθηκε το μεσημέρι. Όπως μετέδωσε το OPEN το βράδυ αναμένεται να είναι δύσκολο στην περιοχή παρά τους ευνοϊκούς ανέμους. Στο χωριό δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση.

«Είμαστε περικυκλωμένοι από τις φλόγες. Το κακό έγινε μέσα σε 10 λεπτά όπως το 2007», περιγράφει χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος στα Κρέστενα, Αναστάσιος Καρνάρος, μιλώντας στο OPEN. Ευτυχώς, σύμφωνα με τον ίδιο, προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή εγκλωβισμένους.

Στο πύρινο μέτωπο δίνουν μάχη συνολικά 125 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 43 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν τέσσερα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Έχουν καεί σπίτια - Θλίψη για πολλά ζώα

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κρεστενών, Φωτεινή Αθανασοπούλου, έχουν καεί σπίτια και γίνονται προσπάθειες να ελεγχθεί η φωτιά.

«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, όπως μπορούμε» πρόσθεσε η ίδια, μιλώντας στο OPEN.

Παράλληλα, έχουν καεί πολλά ζώα και γίνεται έκκληση από την Φιλοζωική Κρεστένων για βοήθεια, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Σε πλήρη ετοιμότητα τα Κέντρα Υγείας

Για την πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή Μακρίσια Ηλείας έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα τα Κέντρα Υγείας Κρεστένων, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως, καθώς επίσης και το Γενικό Νοσοκομείου Πύργου, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Ενημερώνει, επίσης, πως μέχρι τώρα μόνο ένας πολίτης που υπέστη ζημιές το σπίτι του από την πυρκαγιά έχει προσέλθει με αναπνευστικά προβλήματα στο Κ.Υ. Κρεστένων και έχει η κατάστασή του έχει αντιμετωπιστεί πλήρως.

Λέσβος: Σε ύφεση τα δύο μέτωπα - Εκκενωμένοι οι οικισμοί Βρίσα και Σταυρός

Σε ύφεση βρίσκονται τα δυο μέτωπα στην Λέσβο και συγκεκριμένα στην περιοχή μεταξύ Βρίσα και Σταυρός. Οι αρχές προχώρησαν στην προληπτική εκκένωση του χωριού Βρίσα αλλά και του χωριού Σταυρός.

«Εκκενώστε, εκκενώστε» φώναζαν οι πυροσβέστες

Σε Βρίσα και Σταυρό οι κάτοικοι έβαλαν τα πιο απαραίτητα σε μια τσάντα και μπήκαν στα λεωφορεία που έσπευσαν για να τους απομακρύνουν. Τα δάκρυα στα μάτια τους αποτυπώνουν την αγωνία και το φόβο τους.

Παρά τις προσπάθειες η μεγάλη φωτιά έχει κάψει 13.000 στρέμματα, έχει καταστρέψει σπίτια και η Λέσβος μετράει πληγές. Το χωριό Βρίσα έχει χτυπηθεί αλύπητα τον Ιούλιο του 2017 από ισχυρό σεισμό. Οι κάτοικοι -όσοι επέστρεψαν αποκαθιστώντας τις ζημιές που είχαν υποστεί οι ιδιοκτησίες τους- υποχρεώνονται σήμερα να ξαναεγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Δείτε τι λένε οι κάτοικοι της Βρίσας stonisi.gr:

Κάηκαν τουλάχιστον 16.300 στρέμματα στη Λέσβο

Η φωτιά στη Λέσβο ξέσπασε χθες (23.07.2022) το πρωί και μέχρι σήμερα το μεσημέρι είχε κάψει 16.300 στρέμματα.

Ο δορυφόρος Sentinel 2 κατέγραψε, στις 12:20 σήμερα εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης από την έκταση της φωτιάς στη Λέσβο.

Την εικόνα αυτή επεξεργάστηκε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr και η εκτίμηση για την έκταση που έχει μέχρι στιγμής επηρεαστεί (23.07.2022 10:00 – 24.07.2022 12:20) από τη δασική πυρκαγιά στα Βατερά Λέσβου είναι περίπου 16.300 στρέμματα.

Η έκταση αυτή έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα για Αττική και Στερεά Ελλάδα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται τη Δευτέρα 25 Ιουλίου, για τις Περιφέρειες Αττικής και Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας), σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Πηγή ethnos





Σχόλια