Ράδιο Βήτα Chatbox

Εκλογές: Φουντώνουν πάλι τα σενάρια για αλλαγή εκλογικού νόμου

 

Την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία με πρώτο μέλημα τη στήριξη νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, αλλά και την περαιτέρω προώθηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της κυβέρνησης θέτει ως βασικές προτεραιότητες το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο προαναγγέλλει σημαντικά μέτρα στήριξης από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ και διαμηνύει πως κυβερνητική δέσμευση παραμένει «να εξαντληθεί και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και ιδίως των οικονομικά αδύναμων και της μεσαίας τάξης, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας».

«Οχι» σε παροχολογία

«Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μέτρα πολύ ουσιαστικής και αποτελεσματικής στήριξης, πάντοτε μέσα στις αντοχές της οικονομίας μας. Προφανώς και υπάρχει ανάγκη για ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας. Αλλο, όμως, αυτό, άλλο μια ακατάσχετη παροχολογία, η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική μας σταθερότητα», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εκπέμψει σαφή μηνύματα σε ό,τι αφορά τις άμεσες προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα κατά τη σημερινή εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, σε μία συνεδρίαση με πλούσια μεταρρυθμιστική ατζέντα, η οποία πραγματοποιείται πάντως στον απόηχο και της χθεσινής κοινοβουλευτικής διαδικασίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, αλλά και εν μέσω εκπομπής ισχυρών μηνυμάτων για την ανάγκη διαφύλαξης της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει σε αυτή την κρίσιμη περίοδο και εν όψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα για ολόκληρη την Ευρώπη.

Ξανά στο προσκήνιο

Η αναγκαιότητα αυτή επαναφέρει μάλιστα στο προσκήνιο και σενάρια περί νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου με στόχο να διευκολυνθεί ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει πως οι εκλογές του 2023 θα γίνουν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, ενώ ερωτηθείς χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, με αφορμή τη θέση του βουλευτή της Ν.Δ. Μάξιμου Χαρακόπουλου περί επενδεχόμενης επαναφοράς του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα προκειμένου να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, δήλωσε ότι «προχωράμε για τις εκλογές το 2023 με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή».

Ο κ. Χαρακόπουλος ανέφερε, μιλώντας στο κανάλι της Βουλής, ότι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι αστάθεια, σημειώνοντας ότι χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσει τις τεράστιες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

«Συζητείται»

Η απειλή έλλειψης σταθερότητας είναι ένα ζήτημα που απασχολεί το εσωτερικό της Κ.Ο. της Ν.Δ., όπως αναγνώρισε και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός έχει πάρει σαφή θέση ότι δεν συζητά αλλαγή του εκλογικού νόμου, σχολίασε ωστόσο πως το γεγονός ότι ο εκλογικός νόμος με 50 μπόνους δίνει πολύ πιο μεγάλες πιθανότητες σταθερότητας είναι μία πραγματικότητα που συζητιέται σε όλα τα «πηγαδάκια». Πρόσθεσε όμως ότι ο πρωθυπουργός είναι αυτός που έχει τον πρώτο λόγο και σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας άνθρωπος που πάρα πολύ δύσκολα πιέζεται και πολύ δύσκολα παίρνει πίσω αυτά που λέει, «άρα είναι μία απόφαση δική του που όποτε την πάρει, εάν την πάρει, θα τη μάθουμε και εμείς», όπως είπε.

Πηγή eleftherostypos


Σχόλια