Ράδιο Βήτα Chatbox

Ενεργειακή κρίση: Οι τιμές σε ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο οδηγούν σε απόγνωση πολίτες και κυβερνήσεις

 

Την πλέον δύσκολη εξίσωση επιχειρούν να λύσουν οι κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη σε ότι αφορά το θέμα της ενέργειας και των υψηλών τιμών σε ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Oι τιμές έχουν ανέβει στα ύψη και όλοι προμηνύουν ένα πολύ δύσκολο χειμώνα – ίσως τον δυσκολότερο απο το τέλος του Β Παγκόσμιου Πολέμου.

Η Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας που συγκαλείται με πρωτοβουλία της Τσεχίας ενδεχομένως να δώσει κάποιες λύσεις, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι και απόλυτα βέβαιο, αφού πολλοί στην Ευρώπη θεωρούν ότι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει ομοφωνία μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε.

Στο μεταξύ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η πλήρης εταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να γίνει σωστά και, από τεχνικής άποψης, στις αρχές του επόμενου έτους.

Σε ένα πάνελ όπου συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, στο Βερολίνο, η Φον ντερ Λάιεν είπε επίσης ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να μεταρρυθμιστεί και η τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος να αποσυνδεθούν μεταξύ τους.

Οι τιμές σε εξωπραγματικά επίπεδα

Την ίδια στιγμή στο ενεργειακό μίγμα επικρατεί μία πραγματική παράνοια. Οι τιμές σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα βρίσκονται σε εξωπραγματικά επίπεδα, ενώ σε τροχιά ανόδου επέστρεψε και το πετρέλαιο, φέρνοντας σε πραγματική απόγνωση καταναλωτές και κυβερνήσεις, που βλέπουν ότι αδύνατο να φέρουν εις πέρας τις υποχρεώσεις τους.

Ο προβληματισμός από την έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου σε επίπεδα ακόμα και πάνω από τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα τις τελευταίες ημέρες – με απότομες και μεγάλες διακυμάνσεις εντός της ημέρας- είναι έκδηλος σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Η ανησυχία είναι τόσο μεγάλη που φαίνεται ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν φτάσει σε σημείο μηδέν και επιζητούν την ανάγκη ριζικών αλλαγών σε επίπεδο Ε.Ε. στην αγορά ηλεκτρικής ενέργεια βάζοντας στο τραπέζι λύσεις που μέχρι πρότινος απέρριπτε ως μη αναγκαίες.

Πηγή topontiki


Σχόλια