Ράδιο Βήτα Chatbox

Shell: Η ενεργειακή κρίση ήρθε για να μείνει

 

Οι ελλείψεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα διαρκέσουν για αρκετούς χειμώνες, εκτιμά το αφεντικό της Shell, κάνοντας μία εφιαλτική πρόβλεψη την ώρα που ένας άλλος σημαντικός παράγοντας της ενεργειακής αγοράς – ο διευθυντής της Total- επισημαίνει ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει τα σχέδιά της λογαριάζοντας ότι θα σταματήσει η ροή αερίου από την Ρωσία.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Shell με την εκτίμηση ότι οι ελλείψεις φυσικού αερίου ήρθαν  για να μείνουν, βάζει ανοιχτά στο τραπέζι το θέμα της ενέργειας με το δελτίο, καθώς οι κυβερνήσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές.

Οι μειώσεις στη ροή φυσικού αερίου από την Ρωσία, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, έχουν βυθίσει τις ευρωπαϊκές χώρες σε μία καταστροφική ενεργειακή κρίση, πυροδοτώντας μεγάλες αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών που πλήττουν ευθέως τους καταναλωτές και ανεβάζουν τον πληθωρισμό στα υψηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του 1980.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Νορβηγία, ο Μπεν φαν Μπούρντεν, ανέφερε ότι  οι ελλείψεις φυσικού αερίου θα διαρκέσουν αρκετά χρόνια. «Είναι πιθανό ότι θα έχουμε έναν αριθμό χειμώνων μέχρι να βρούμε κάποιες λύσεις», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί με «αποτελεσματική εξοικονόμηση, μέσω της επιβολής δελτίου και μία πολύ, πολύ γρήγορη ανάπτυξη εναλλακτικών».

«Νομίζω ότι ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας να πούμε ότι αυτό θα είναι εύκολο, ή ότι θα μπορέσουμε να το βάλουμε στην άκρη», πρόσθεσε.

Τα σχόλια αυτά έγιναν την  ώρα που οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες αγωνίζονται για να βρουν λύσεις ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα, με τις ελλείψεις φυσικού αερίου, τον πληθωρισμό που καλπάζει και την απειλή της ύφεσης και καθώς οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος και τις αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών.

Η Ρωσία, βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου για τις περισσότερες χώρες της ΕΕ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει μειώσει τις εξαγωγές σε απάντηση για τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την εισβολή στην Ουκρανία πριν από έξι μήνες.

Αν και η εξάρτηση των Ευρωπαίων από το ρωσικό φυσικό αέριο δεν είναι ίδια για όλους, η μείωση της ροής του ρωσικού αερίου έχει προκαλέσει τεκτονικές αλλαγές στην παγκόσμια αγορά με συνέπεια οι Ευρωπαίοι να πληρώνουν πολλαπλάσια ποσά για να προμηθευτούν φυσικό αέριο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί ένα πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, κάνοντας λόγο για την ανάγκη «επείγουσας παρέμβασης», παράλληλα με την χάραξη μακροπρόθεσμων αλλαγών στην ενεργειακή αγορά. «Οι τιμές του ηλεκτρικού που εκτοξεύτηκαν αποκάλυψαν, για διάφορους λόγους, τα όρια του υφιστάμενου σχεδιασμού για την αγορά ηλεκτρισμού», παραδέχτηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στη Γαλλία, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορνέ προειδοποίησε τις εταιρίες ότι τον χειμώνα μπορεί να επιβληθεί δελτίο στην παροχή ενέργειας, ενώ ο Βέλγος υπουργός Ενέργειας πρόβλεψε ότι τα επόμενα 5-10 χρόνια μπορεί να είναι δύσκολα.

Μιλώντας στην ίδια συνέντευξη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Shell, ένας άλλος σημαντικός παράγοντας της αγοράς, το αφεντικό της Total, Πατρίκ Πουγιανέ, επισήμανε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και όσοι χαράσσουν πολιτική πρέπει να κάνουν σχεδιασμό για ένα μέλλον χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο.

Πάντως ο Πατρίκ Πουγιανέ άφησε ανοικτή και μία χαραμάδα ελπίδας, λέγοντας ότι «στον πλανήτη υπάρχει αρκετή ενέργεια και μπορούμε να τα καταφέρουν χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο».

Πηγή topontiki


Σχόλια