Ράδιο Βήτα Chatbox

Ουκρανία: Πύραυλοι έπληξαν δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο

 

Έκρηξη σημειώθηκε σε απόσταση 300 μέτρων από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού στο Πιβντενουκραΐνσκ, έπειτα από ρωσική επίθεση, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom.

Συγκεκριμένα, η έκρηξη σημειώθηκε στο νότιο τμήμα της περιφέρειας του Μικολάιφ προκαλώντας ζημιές σε κτίρια του πυρηνικού σταθμού και σε κοντινό υδροηλεκτρικό σταθμό και γραμμές του δικτύου παροχής, ωστόσο οι αντιδραστήρες του δεν υπέστησαν ζημιές και λειτουργούν κανονικά.

«Προς το παρόν, και οι τρεις μονάδες του ηλεκτροπαραγωγικού πυρηνικού σταθμού του Πιβντενουκραΐνσκ λειτουργούν κανονικά. Ευτυχώς δεν υπάρχουν απώλειες μεταξύ του προσωπικού του σταθμού», σύμφωνα με την Energoatom.

Η ουκρανική εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα δύο φωτογραφίες που δείχνουν κρατήρα που, σύμφωνα με την ίδια, σχηματίστηκε από την έκρηξη. Στη μία από αυτές ένας άνδρας στέκεται μέσα στον κρατήρα για να δώσει μια εικόνα για το μέγεθός του.

«Οι εισβολείς ήθελαν να ρίξουν ξανά, αλλά ξέχασαν τι είναι πυρηνικός σταθμός. Η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο όλον τον κόσμο. Πρέπει να το σταματήσουμε προτού να είναι πολύ αργά», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε σχόλιό του για το πλήγμα στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Προς το παρόν, η Ρωσία δεν έχει αντιδράσει στις κατηγορίες αυτές από την Ουκρανία. Η περιφέρεια του Μικολάιφ βομβαρδίζεται συνεχώς με ρουκέτες από τις ρωσικές δυνάμεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια -ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη που βρίσκεται περίπου 250 χιλιόμετρα ανατολικά της Μικολάιφ- είχε σταματήσει να λειτουργεί νωρίτερα αυτόν τον μήνα λόγω ρωσικών βομβαρδισμών, σύμφωνα με το Κίεβο, προκαλώντας ανησυχίες για πιθανή πυρηνική καταστροφή.

Η Ρωσία και η Ουκρανία κατηγορούν η μια την άλλη για τους βομβαρδισμούς στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων αλλά λειτουργεί με το ουκρανικό προσωπικό του. Οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια και διακοπές στις γραμμές ηλεκτροδότησης.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανακοίνωσε το σαββατοκύριακο ότι η μία από τις τέσσερις κύριες γραμμές παροχής ρεύματος στον σταθμό της Ζαπορίζια επισκευάστηκε και τροφοδοτεί ξανά τον σταθμό από το ουκρανικό δίκτυο.

Πηγή documentonewsΣχόλια