Ράδιο Βήτα Chatbox

Οι τρεις «ένοχες» σιωπές του ΣΥΡΙΖΑ

 

Η ηθελημένα «προκλητική» αναφορά του Κ. Μητσοτάκη στην «πολιτική τερατογένεση» (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Μέρα25, ΚΚΕ), η οποία θεωρητικά μπορεί να προκύψει από την κάλπη της απλής αναλογικής, συνάντησε τις πολύ έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά παρήγαγε ήδη πολιτικό αποτέλεσμα.

Το ΚΚΕ διαχώρισε αμέσως τη θέση του. Ο Ν. Ανδρουλάκης έκανε «ένα βήμα πίσω» αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Ν.Δ. Και ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να πει το μόνο αφήγημα που του απομένει και το αποτύπωσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Κ. Ζαχαριάδης: «Πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, πρώτη εντολή ο Α. Τσίπρας, προοδευτική κυβέρνηση»…

Τα ίδια, πιθανότατα, θα πει από τη Θεσσαλονίκη και ο Α. Τσίπρας, τα οποία όμως είχαν την ατυχία να συμπέσουν με μια ακόμα δημοσκόπηση της Opinion Poll, που δείχνει αμετάβλητο πολιτικό σκηνικό και καθαρό προβάδισμα της Ν.Δ. με 9,4%.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε την ατυχία να πάει στη ΔΕΘ στο τέλος μιας εβδομάδας, η οποία αποκάλυψε τις τρεις «ένοχες σιωπές» του:

1

Σιώπησε εκκωφαντικά μετά την ομολογία-αποκάλυψη της HumanRights360, ότι η ιστορία με τους 38 μετανάστες στην «ελληνική» νησίδα και το «νεκρό 5χρονο κοριτσάκι» -την οποία πήρε στους ώμους του ταυτιζόμενος με την τουρκική προπαγάνδα/προβοκάτσια- ήταν fake news. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν πήρε αποστάσεις από την προβοκάτσια, αλλά συνέβαλε τα μέγιστα στην προσπάθεια διεθνούς διασυρμού της χώρας.

Ο ίδιος ο Α. Τσίπρας έκανε ανάρτηση στο twitter, ο Γ. Κατρούγκαλος -ο οποίος μάλιστα διανοήθηκε να στοχοποιήσει και τον «Ελεύθερο Τύπο»- με ερωτήσεις του στη Βουλή, ευρωβουλευτές του πρωτοστάτησαν σε ευρωπαϊκές συζητήσεις-καταγγελίας της «απάνθρωπης» Ελλάδας και «φιλικοί» προς τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσιογράφοι τροφοδότησαν μεγάλα διεθνή ΜΜΕ (ΝΥΤ, Spiegel, Politico κ.λπ.) με fake δημοσιεύματα.

2

Σιώπησε στη δημόσια πρόκληση και στη δημόσια αναγγελία του Στ. Πιτσιόρλα ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη. Καθώς, όπως προκύπτει, ήταν σε ευθεία «επισύνδεση» από το κόμμα του και εν γνώσει του Α. Τσίπρα. Αυτό τεκμηριώνεται από τα όσα φέρεται να κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή ο Γ. Ρουμπάτης.

Ετσι η υπόθεση των υποκλοπών έγινε μπούμερανγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως  προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν καταγγελίες πρώην στελεχών του, αλλά και εμπεριστατωμένα δημοσιεύματα ότι επί των ημερών του η ΕΥΠ παρακολουθούσε πολλά πολιτικά πρόσωπα. Σε πείσμα -της ψευδούς όπως αποδεικνύεται- διαβεβαίωσης του Α. Τσίπρα από το βήμα της Βουλής ότι επί των κυβερνήσεών του δεν ήταν υπό παρακολούθηση κανένα πολιτικό πρόσωπο.

3

Σιώπησε όμως και σε μια άλλη σημαντική εξέλιξη, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να έχει εντυπωσιακή εξέλιξη και έντονο ελληνικό ενδιαφέρον. Σιώπησε λοιπόν, για το πόρισμα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι η Ρωσία χρηματοδοτούσε από το 2014 ακροδεξιά και λαϊκιστικά κόμματα, καθώς και ΜΜΕ σε 24 χώρες για να επηρεάσουν τα πολιτικά δρώμενα προς όφελός της.

Τι είχε συμβεί στην Ελλάδα; Μεταξύ άλλων, το 2017 επιχειρήθηκε να στηθεί ένα δίκτυο τηλεοπτικών σταθμών, το «HELLAS NET», με διευθυντή τον Κ. Βαξεβάνη και ενεργό ρόλο του Μαλοφέγιεφ -καθώς και συνεργάτη του ο οποίος έχει συλληφθεί στην αλλοδαπή-, στενού συνεργάτη του Β. Πούτιν. Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του εγχειρήματος είχαν παρευρεθεί επιφανείς υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. και ο Χρ. Καλογρίτσας.

Σιωπή και σε αυτό το θέμα, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί και σε μείζον. Καθώς η Washington Post έχει γράψει πως σύντομα θα δοθούν περισσότερα στοιχεία για τα ρωσικά εμβάσματα προς κόμματα και μεμονωμένα πολιτικά πρόσωπα.

Χωρίς αφήγημα

Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν μπαίνει στον καθαρό -σε ό,τι αφορά τα διλήμματα και τα δεδομένα- πολιτικό διάδρομο των 230 ημερών, ουσιαστικά χωρίς πολιτικό αφήγημα και με τα βαρίδια του παρελθόντος, αλλά και του παρόντος, να λυγίζουν τους ώμους του και να κόβουν τα πόδια του.

Αντιθέτως, ο Κ. Μητσοτάκης, που δεν άλλαξε τον εκλογικό νόμο, προσέρχεται ουσιαστικά με τη μόνη πρόταση διακυβέρνησης που έχει κατατεθεί και πολύ σαφή διλήμματα.

Καμία από τις άλλες προτάσεις διακυβέρνησης που έχουν διακινηθεί δεν έχουν υπόσταση και σοβαρά ερείσματα. Η «προοδευτική διακυβέρνηση» του ΣΥΡΙΖΑ ξέμεινε ήδη από συμμάχους. Με τον Γ. Βαρουφάκη δεν σχηματίζεται κυβέρνηση. Ο Ν. Ανδρουλάκης κατάλαβε αρκετά γρήγορα ότι η… αυτοπρότασή του για πρωθυπουργός ή το δικαίωμά του να «ορίσει» εκείνος πρωθυπουργό ερήμην της λαϊκής ετυμηγορίας, όχι μόνο στερείται πολιτικής σοβαρότητας, αλλά κινδύνεψε να τον φθείρει κιόλας. Κατά τα λοιπά απομένουν οι προτάσεις του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης, που ζητούν αυτοδύναμη κυβέρνηση για να εφαρμόσουν τα προγράμματά τους…

Η μάχη των μαχών στην κάλπη της απλής αναλογικής

Σε αυτήν τη μακρά, αλλά «καθαρή» προεκλογική περίοδο ο Κ. Μητσοτάκης φαίνεται πως έχει δύο βασικούς αντιπάλους: Τα αυτογκόλ της κυβέρνησης (όπως π.χ. οι λάθος παρακολουθήσεις ή ο αμέριμνος κυνισμός του Στ. Πέτσα) και η χαλαρή ψήφος στην κάλπη της απλής αναλογικής.

Για την αντιμετώπιση του πρώτου προβλήματος γίνονται ήδη «αφανείς» εσωτερικές κινήσεις με πρωτοβουλία του Γ. Μπρατάκου, τόσο με αναδιατάξεις στο επικοινωνιακό επιτελείο όσο και με κινήσεις για τον καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης.

Το δεύτερο πρόβλημα, το οποίο κατά το Μ. Μαξίμου ίσως είναι και το σημαντικότερο, αναμένεται να επιχειρηθεί να αντιμετωπιστεί με μια συντονισμένη προσπάθεια, ώστε να γίνει κατανοητό και στον τελευταίο πολίτη ότι οι πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής είναι «κανονικές εκλογές» και είναι η «πρώτη και κρίσιμη κάλπη».

Πρώτος στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να ανακοπούν οι τάσεις μη συμμετοχής στις πρώτες εκλογές. Και δεύτερος στόχος είναι να καταστεί απολύτως σαφές ότι το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών θα καθορίσει σε κρίσιμο βαθμό και το αποτέλεσμα των δεύτερων οι οποίες θα διεξαχθούν με τον νέο εκλογικό νόμο, αυξάνοντας τις πιθανότητες σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Αυτό που εννοούν στο Μ. Μαξίμου είναι πως είναι πολύ πιο εφικτός ο στόχος του 37% στις δεύτερες εκλογές αν το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών-αφετηρίας για τις δεύτερες είναι π.χ. 34% ή 35% κι άλλο αν είναι 31% ή 32%. Στην πρώτη περίπτωση είναι από τώρα εμφανές ότι εν όψει ενδεχόμενης αστάθειας και ακυβερνησίας θα συμπιεστεί πολύ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά και θα μετακινηθούν τμήματα από μικρότερα κόμματα. Εκτιμάται όμως, ότι είναι πιθανόν να συμβεί και το εξής: Ενα μικρό, αλλά κρίσιμο ποσοστό που θα καταλάβει οριστικά και αμετάκλητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ξανακυβερνήσει, να μετακινηθεί.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει και να εντείνει την κεντρώα πολιτική της, ενισχύοντας τόσο την πατριωτική φυσιογνωμία της όσο και την κοινωνική πολιτική της. Η υπεραπόδοση των εσόδων από την καλή πορεία της είσπραξης των φόρων και την απρόσμενα καλή πορεία του τουρισμού δημιουργούν νέα «μαξιλαράκια» (1,4 δισ. μόνο τον Αύγουστο), τα οποία αναμένεται να επιστραφούν ως επιπλέον κοινωνικό μέρισμα στα επόμενα μέτρα στήριξης, που θα ανακοινωθούν για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις κατά τους προσεχείς μήνες.

Πηγή eleftherostypos

 


Σχόλια